استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی با بیان اینکه هدف در مطالعه تاریخ باید ارتقای کشور، جامعه و فرد ایرانی باشد، گفت: کسانی که از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتند، از معادلات نظام بینالملل آگاه نبودند ولی منافعشان حکم میکرد این کار را انجام دهند، آنها 28 مرداد را برجسته و گزینشی به تاریخ نگاه کردند و به فکر ارتقای کشور و جامعه نبودند.
به گزارش عطنا، همایش ملی «آمریکاپژوهی و نخبگان ایرانی» با حضور سیداصغر کیوانحسینی، عضو هیئت علمی گروه روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی، محمدرضا دهشیری، عضو هیئت علمی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه، سیدرسول موسوی، مدیر کل سابق دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، حسین دهشیار، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی و ابراهیم متقی، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران به همت معاونت پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامهطباطبائی یکشنبه، 13 اسفند برگزار شد.
حسین دهشیار، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی ضمن بررسی معیارهای یک پژوهش خوب، داشتن نگاه گزینشی به تاریخ را مشکل اساسی امروز ما دانست و گفت: برای انجام یک پژوهش خوب به شناخت از خود، شناخت از موضوع و شناخت نسبت به محیط و تئوریهای بینالملل نیاز داریم.
وی افزود: یک پژوهش خوب، یا دانش جدیدی را برای ما روشن میکند و یا آگاهی و دانش ما را نسبت به موضوعی غنی میکند، یک پژوهش به توصیف، تحلیل، بیان علتها میپردازد و به ما قابلیت پیشبینی میدهد. پژوهش مناسب به ما راهکار ارائه داده و به ما کمک میکند که بفهمیم این راهکار با توجه به شرایط امروزی امکان پذیر است یا نه.
استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی اولین قدم برای انجام یک پژوهش خوب را شناخت از خود دانست و گفت: تاریخ دو بخش توصیف حوادث و وقایع به عنوان یک وظیفه و تحلیل یا ارزیابی تاریخ به عنوان یک فضیلت دارد. پژوهش تاریخی چه به عنوان یک وظیفه و چه به عنوان یک فضیلت، به ما آگاهی میدهد و کمک میکند جهان را بیشتر بشناسیم و کاستیهای زندگی خود را محو و دستاوردهای آن را برجسته کنیم، هدف در این بررسی ارتقای جامعه و فرد است.
دهشیار ضمن انتقاد از کسانی که بخشهایی از تاریخ را گزینش کرده و برجسته میکنند، گفت: کسانی بخشهایی از تاریخ را که با علایق امروزیشان در ارتباط است، انتخاب و برجسته میکنند، این انتخاب گزینشی از تاریخ، قدرتمحور و مورد توجه گروهها و حکومتهای حاکم است.
وی معتقد است یکی دیگر از نکات مورد توجه برای انجام یک پژوهش خوب آگاهی نسبت به محیط بینالمللی است و برای انجام یک پژوهش ما باید معادلات حاکم بر صحنه جهانی را شناخته، معنی جایگاه و اعتبار وچگونگی شکلگیری آن را درک کنیم، چرا که اگر ما جایگاه مسائل کشورها را ندانیم و درباره آنها صحبت کنیم، تبعاتی خواهد داشت.
به گفته استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی، پژوهشها در موضوع آمریکا بعد از سال 57، مبتنی بر انتخاب گزینشی از تاریخ بوده است و با توجه به علایق، زمانهایی برجسته شدهاند که تاکید بر دشمنی آمریکا دارند و کسانی که این نگاه را گسترش دادند نه تنها نسبت به تاریخ کشور خودشان بیاطلاع بودند، بلکه به شدت نسبت به نظام و تئوریهای روابط بینالملل ضعیف عمل کردهاند.
دهشیار خاطرنشان کرد: کسانی امروز درباره برد-برد صحبت میکنند که در گذشته شناختی از واقعیت و تاریخ نظام بینالملل نداشتند و به انتخاب گزینشی از تاریخ پرداختند، امروزه یک کشور مهم نیست بلکه جایگاه و اعتبار آن کشور مورد اهمیت است، کسانی که تاریخ را گزینشی انتخاب کردند متوجه پیامدهای این جایگاه و اعتبار نبودند.
وی افزود: کسانی که از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتند، از معادلات نظام بینالملل آگاه نبودند ولی منافعشان حکم میکرد این کار را انجام دهند، آنها 28 مرداد را برجسته و گزینشی به تاریخ نگاه کردند، هدف در مطالعه تاریخ باید ارتقای کشور، جامعه و فرد ایرانی باشد.
حسین دهشیار، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی در پایان گفت: امروزه در بطن جامعه ما نگاه مثبتی نسبت به آمریکا وجود دارد و مطالعه و پژوهش در زمینه آمریکا دید مناسبی برای اتخاذ تصمیمات راهبردی به ما میدهد.