استاد دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه پایاننامههای دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه را به علت دسترسی دانشجویان به اسناد بینالمللی و تسلط آنها به زبان انگلیسی کارآمد عنوان کرد و گفت: رویکرد میانرشتهگرایی و تلاش برای پیوند روابط بینالملل با سایر رشتهها و توجه به رویکردهای تبیینی و علمیگرا از ضرورتهای آمریکاپژوهی است.
به گزارش عطنا، همایش ملی «آمریکاپژوهی و نخبگان ایرانی» با حضور سیداصغر کیوانحسینی، عضو هیئت علمی گروه روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی، محمدرضا دهشیری، عضو هیئت علمی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه، سیدرسول موسوی، مدیر کل سابق دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، حسین دهشیار، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی و ابراهیم متقی، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران به همت معاونت پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامهطباطبائی یکشنبه، 13 اسفند برگزار شد.
در بخشی از این همایش محمدرضا دهشیری، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه ضمن بررسی مقالات دفاع شده در طول 10 سال در دانشکده وزارت خارجه، داشتن رویکرد انتقادی، تلاش برای پیوند روابط بینالملل با سایر رشتهها و پاسخ به چرایی را سه نیاز اصلی پایان نامهها برشمرد و گفت: موضوع 62 مورد از 367 پایاننامه دفاع شده در سالهای 86 تا 96 «آمریکا، 43 مورد از این تعداد مربوط به گروه مطالعات منطقهای و 19 مورد مربوط به گروه دیپلماسی سازمانهای بینالمللی بوده است.
وی افزود: روش تحقیق اکثر این پایاننامهها کیفی بود و از روشهای توصیفی-تحلیلی، مطالعه موردی، مطالعه تطبیقی و تحلیل گفتمان استفاده کرده بودند.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه در ادامه به چند ویژگی حائز اهمیت پایاننامههای دانشکده وزارت خارجه اشاره کرد و گفت: دسترسی به گزارشهای وزارت خارجه و امکان دسترسی به کارشناسان، اطلاعات قابل ملاحظهای را در اختیار دانشجویان قرار میدهد، در واقع وجود اساتیدی که در موضوعات مختلف در وزارت خارجه صاحبنظر هستند به پژوهشگران کمک شایانی در زمینه جمع آوری اطلاعات خواهد کرد.
دهشیری در ادامه گفت: تسلط دانشجویان دانشکده وزارت خارجه به زبان انگلیسی، طیف گستردهای از منابع دست اول را برای آنها قابل دسترسی خواهد کرد و معمولا پایاننامههای این دانشکده کاربردی هستند.
به گفته وی پایاننامههای این دانشکده رویکردی میانه و بیطرف، یعنی نه آمریکاپذیری و نه آمریکاستیزی را بررسی کردهاند و در کنار حملات به آمریکا رویکرد حمایتگرایانه نیز بررسی میشود.
این استاد دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه به روز بودن پایاننامهها و اینکه تلاش شده است تحولات هزاره سوم بررسی شود یکی از نکات بسیار مهم در مورد این دانشکده دانست و گفت: سیاستهای منطقهای آمریکا در خلیج فارس و خاورمیانه، سیاستهای امنیتی مثل رویکرد آمریکا به برنامه موشکی ایران و بحران سوریه، دیپلماسی دو جانبه و چند جانبه همچون رویکرد آمریکا در قبال سازمانهای بینالمللی یا کشورهای مختلف از جمله موضوعهای پایاننامه در دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه است.
دسترسی به گزارشهای محرمانه وزارت خارجه اطلاعات قابل ملاحظهای را برای انجام پژوهش در اختیار دانشجویان قرار میدهد.
دهشیری در ادامه شش ویژگی پایاننامههای این دانشکده را برشمرد و گفت: این پایاننامهها فقط به رویکردهای امنیتی محدود نیست، بلکه رویکردهای مختلف اقتصادی، انرژی و فرهنگی را نیز در برمیگیرند. این پایاننامهها در کنار مسائل کلان یعنی راهبردها، به تفصیل اقدامات، سیاستها وطرحها نیز میپردازند، در این پایاننامهها شاهد پیوند بین سطوح داخلی، منطقهای و جهانی هستیم.
به گفته وی در این پایاننامهها شاهد پیوند زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با هم هستیم و نظامهای فدرالی، کارگزار و جریانهای تاثیرگذار در تحلیل سیاست خارجی آمریکا مورد بررسی قرار گرفتهاند.
عضو هیئت علمی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه معتقد است پایاننامههای این دانشکده در کنار نگاه آرمانی، به واقعیتها هم توجه کردهاند و تمرکز پایاننامهها بیشتر به مطالعه رویدادهای مناطق خاورمیانه و خلیج فارس، یعنی مناطقی که بیشتر مورد توجه ما هستند، بوده است.
محمدرضا دهشیری، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه در پایان درباره نیاز اساسی پایاننامهها در حوزه آمریکاپژوهی گفت: داشتن رویکرد انتقادی نسبت به سیاست خارجی ما در قبال آمریکا در طول سالیان گذشته، رویکرد میانرشتهگرایی و تلاش برای پیوند روابط بینالملل با سایر رشتهها و توجه به رویکردهای تبیینی یا علمیگرا و تبیین وقایع به چرایی آنها از نیازهای آمریکاپژوهی صحیح است.