۳۰ مرداد ۱۳۹۶ ۰۰:۵۶
کد خبر: ۱۳۴۴۳۸
mehdi Pazuki

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی: شکل‌گیری مافیای اقتصادی و ایجاد رانت‌های مختلف در این زمینه بیانگر وجود مشکلات عمده در نظام اقتصادی است که در صورت بی‌توجهی به این مهم، چالشی جدی و غیرقابل کنترل در انتظار آن جامعه خواهد بود.





 به گزارش عطنا، دکتر مهدی پازوکی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه جام جم از مافیای اقتصادی در ایران و فساد غیر قابل انکار رانت‌خواری نوشته است که با هم می‌خوانیم؛




شکل‌گیری مافیای اقتصادی و ایجاد رانت‌های مختلف در این زمینه بیانگر وجود مشکلات عمده در نظام اقتصادی است که در صورت بی‌توجهی به این مهم، چالشی جدی و غیرقابل کنترل در انتظار آن جامعه خواهد بود.




این درحالی است که امروز در نظام اقتصادی ایران و باوجود شعارهای برابری و کاهش فاصله طبقاتی توسط مسئولان دولتی طی سال‌های اخیر درگیر این نقیصه شده و در بخش‌ها ی مختلف اقتصادی، رانت‌های آشکار و پنهان برای گروهی خاص از جامعه فراهم کرده که بلای جان اقتصاد، تولید و اشتغال‌زایی ایران نیز شده است. شاهد مثال آن دستیابی بسیاری از مدیران میانی و ارشد سیستم بانکی یا شرکت‌های خصولتی به درآمدهای کلان بدون زحمت و همچنین حضور فرزندان برخی از آنها ـ نسل دوم گروهی از مدیران ارشد ـ در بخش‌های مختلف اقتصادی بدون مشخص بودن منابع مالی در اختیارشان است.


اما براستی راهکار مقابله با این پدیده شوم که می‌تواند آینده نظام اقتصادی کشورمان را با چالشی نگران‌کننده مواجه کند، چیست و چطور می‌توان در این زمینه برنامه‌ریزی کرد که در آینده آرمان‌هایی که انقلاب شکوهمند اسلامی براساس آن در سال 1357 شکل گرفت، محقق شود؟


در این زمینه اصلی‌ترین راهکار، وجود اراده‌ای جدی در میان مسئولان ارشد نظام مدیریتی کشورمان است که باید با استفاده از تمام توان هزینه تخلف، سودجویی و رانت‌خواری را آنچنان بالا ببرند که کسی جرات ورود به چنین فضایی به خود ندهد. در پی شکل‌گیری چنین اراده‌ای، سیستم قضایی و اطلاعاتی کشورمان لازم است با همکاری مناسب آنچنان دقیق و قدرتمند همچون تمام سیستم‌های پیشرفته بین‌المللی درآمدها و نقل و انتقالات مالی افراد، بخصوص مدیران ارشد و خانواده‌هایشان را رصد کنند که در صورت مشاهده هرگونه تخلف، قوه قضاییه بتواند به استناد آن و براساس قانون برخورد قاطعانه‌ای با آن داشته باشد.


از سوی دیگر لازم است بساط هرگونه امضای طلایی یا توصیه‌نامه‌های برخی اعضای خانه ملت برای همیشه برچیده شود تا فضایی شفاف و رقابتی برابر برای حضور همگان در بخش‌های مختلف اقتصادی ایجاد شود و قابل دسترس قرار گیرد؛ به این دلیل که اکنون این امضاها در وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف دولتی به پشتوانه نمایندگان امتیازهایی رؤیایی برای گروهی خاص ایجاد کرده است. شاه‌کلید رسیدن به اقتصادی بدون رانت و مافیای اقتصادی، ایجاد شفافیت هرچه بیشتر در معادلات اقتصادی است به این دلیل که هرچه سیستم شفاف‌تر باشد، امکان سوءاستفاده و تخلف به حداقل خود خواهد رسید.


ختم کلام آن که به نظر می‌رسد اجرای فرامین رهبر انقلاب، راهگشای این معضل باشد: رهبر معظم انقلاب در سال 1380 در فرمان هشت ماده‌‌ای به سران قوا درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی تاکید کردند: «در امر مبارزه با فساد نباید هیچ تبعیضی دیده شود. هیچ‌کس و هیچ نهاد و دستگاهی نباید استثنا شود. هیچ شخص یا نهادی نمی‌تواند با عذر انتساب به اینجانب یا دیگر مسئولان کشور، خود را از حساب کشی معاف بشمارد. با فساد در هرجا و هر مسند باید برخورد یکسان صورت گیرد.»



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار