۲۶ تير ۱۳۹۶ ۱۱:۲۵
کد خبر: ۱۲۷۸۷۶
mehdi Pazuki

چرا تندرو‌ها در اسرائیل و آمریکا با افرادی در ایران در مخالفت با برجام یک فصل مشترک دارند؟ از نظر اقتصادی، اگر برجام اتفاق نمی‌افتاد،‌ امروز نرخ تورم به ۵۰۰‌درصد می‌رسید و قطعا نرخ دلار بالای ۱۰‌هزار تومان بود. مشکل مخالفان داخلی این است که منافع ملی را مد نظر ندارند.




به گزارش عطنا، دکتر مهدی پازوکی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه آرمان به دستاوردهای برجام اشاره کرده است که در ادامه می‌خوانیم؛


اقتصاد ایران قبل از برجام بسته بود، به این معنا که اگر بهترین اقتصاددان‌های عالم و تمام نوبلیست‌های جهان را دعوت می‌کردید،‌ در این اقتصاد بسته هیچ‌کاری نمی‌توانستند انجام دهند و دولت آقای روحانی یکی از بهترین تصمیماتی که گرفت این بود که یک تیم قوی را برای مذاکرات ۱+۵ انتخاب کرد که منتج به برجام شد. به نظر می‌رسد عظمت،‌ تمدن،‌ فرهنگ و رفاه مردم ایران برای دلواپسان مهم نیست.


آنها فقط به دنبال نفع باندی و گروهی خود هستند. ما اگر برجام را نمی‌پذیرفتیم امروز نفت در برابر غذا می‌فروختیم. اگر برجام را نمی‌پذیرفتیم، امروز کشور ما مانند کشور‌ لیبی که مشمول فصل هفت منشور سازمان ملل بود، می‌شد.


بنابراین برجام قابل دفاع است. در دوران تحریم و در دوره دولت آقای احمدی‌نژاد ایران ربع قرن عقب رفت و فساد در اقتصاد نهادینه شد. اگر برجام را نمی‌پذیرفتیم امروز صادرات نفت ما به حداقل ۲۵۰‌هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرده بود و در نهایت به صفر بشکه می‌رسید و این ۲۵۰‌هزار بشکه هم صرف خرید دارو و غذا می‌شد که به اصطلاح به آن نفت در برابر غذا گفته می‌شود. بنابراین برجام خیلی کار‌ها کرد.


اگر برجام را نمی‌پذیرفتیم،‌ امروز کشور به لحاظ فقر اقتصادی در وضعیت بسیار اسفناکی قرار داشت. اما برجام چه کار کرد؟ امروز صادرات نفتی ما به حدود ۵/۲‌میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرده است،‌ در حالی که قبل از برجام حداکثر به یک‌میلیون بشکه در روز رسیده بود. از سوی دیگر، قبل از برجام،‌ اجازه سوخت گیری به هواپیما‌‌های ایران نه تنها در آمریکا بلکه در اروپا هم داده نمی‌شد.


رفتن آثار تحریم زمان‌بر است. امروز ما بزرگ‌ترین قرارداد نفتی را با شرکت توتال بسته‌ایم. در زمان تحریم‌ همین شرکت توتال از ایران رفت. اینکه گفته می‌شود برخی نهاد‌ها می‌توانند سرمایه مورد نیاز پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی را تامین کنند،‌ باید گفت ما به لحاظ فناوری در صنعت نفت،‌ حدود ۳۰ سال از دنیا عقب هستیم. این آمار برگرفته از گزارش‌های رسمی شرکت نفت است.


بنابراین به نظر می‌رسد برجام برای ما کار‌های اساسی انجام داد و اینکه همزمان با سالگرد آن برخی رسانه‌ها یا افراد سعی می‌کنند برجام را بی اثر جلوه دهند، منطقی نیست. آنها متوجه کارکرد برجام برای اقتصاد کشور نیستند.


سوال این است که چرا تندرو‌ها در اسرائیل و آمریکا با افرادی در ایران در مخالفت با برجام یک فصل مشترک دارند؟ از نظر اقتصادی، اگر برجام اتفاق نمی‌افتاد،‌ امروز نرخ تورم به ۵۰۰‌درصد می‌رسید و قطعا نرخ دلار بالای ۱۰‌هزار تومان بود.


مشکل مخالفان داخلی این است که منافع ملی را مد نظر ندارند. کسانی که به سفارت بریتانیا حمله کردند، باعث شدند بانک مرکزی ما تحریم شود. اگر امروز طرز تفکر دلواپسان در امور اجرایی کشور جاری بود دچار مشکلات اقتصادی گسترده می‌‌شدیم و روزبه‌روز از جهان فاصله می‌گرفتیم. خوشبختانه در حال حاضر روند رشد اقتصادی ما مثبت شده و تورم کاهنده است. امروز ما به سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای پیشرفت و تعالی کشور نیاز داریم



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار