یک کارشناس اقتصادی در نشستی تخصصی در دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در شرایط تورمی، تزریق پول محیاکننده رشد اقتصادی و تولید نیست، زیرا انتظارات افراد نسبت به حجم پول، خود را در سطح قیمتها منعکس میکند در حالی که این انتظارات در سطح درآمد افراد قابل دستیابی نیست.
به گزارش عطنا، محمود اللهیاری، کارشناس اقتصادی در نشست «نظام بانکی و فضای کسب و کار» در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی، به بررسی ابعاد و مشکلات پیش روی نظام بانکی کشور و ارائه راهحلهایی برای پیشبرد وضع موجود پرداخت.
در این نشست اللهیاری با طرح چند سوال، گفت: آیا بانک به عنوان یک بنگاه اقتصادی باید در جایگاه واسطهگر وجوه شناخته شود یا به عنوان حداکثرکننده سود؟ آیا پول بد، پول خوب را کنار میزند؟ آیا ساختار عقود اسلامی ما جوابگوی نیازهای تامین مالی کنونی ما است یا خیر؟
این کارشناس اقتصادی با بررسی عوامل اصطکاک بین پسانداز و سرمایهگذاری، افزود: یک سری از مسائل و مشکلات ما در حوزه تامین مالی و بانکداری منبعث از عدم شناخت مسائل پایهای در حوزه اقتصاد، پول و بانک است.
وی با تاکید بر اینکه نظام تامین مالی ما یک «نظام بانکمحور» است، ادامه داد: برخلاف ماموریتی که به عهده این مجموعه قرار دارد، نظام بانکی ما در این مدت نه تنها تامین مالی کوتاه مدت بلکه تامین مالی بلند مدت را نیز عهدهدار بوده است.
اللهیاری به ظرفیتهای این بخش اقتصادی اشاره کرد و گفت: در حدود 33 بانک و موسسه اعتباری، 110 هزار خودپرداز، با بیش از 23 میلیون تراکنش در ماه و نزدیک به چهار میلیون و پانصد هزار پایانه فروش در کشور ما وجود دارد.
او با بیان اینکه کارایی نظام بانکی با این اعداد و ارقام در مقابل سازمانهای دیگر به طور معناداری بالاست، تصریح کرد: 15 هزار تریلیون ریال حجم تراکنشهای این نظام یعنی چیزی حدود شش برابر تولید ناخالص داخلی است.
این کارشناس اقتصادی این روند را در بخش تولیدی تاثیرگذار دانست و اظهار کرد: ارتباط بین بخش پولی با بخش حقیقی اقتصاد در رابطه بین حجم تراکنشهای مالی با سرعت گردش پول در جامعه تداعی پیدا می کند به عبارت دیگر تزریق پول به تنهایی به معنی افزایش تولید نیست.
اللهیاری با بیان اینکه در شرایط تورمی، تزریق پول محیاکننده رشد اقتصادی و تولید نیست، افزود: انتظارات افراد نسبت به حجم پول، خود را در سطح قیمتها منعکس میکند در حالی که این انتظارات در سطح درآمد افراد قابل دستیابی نیست چراکه در کشورهای جهان سوم به دلیل تورمهای بالا، سطح درآمد افراد بسیار پایین است.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات ما در حوزه بانکی مربوط به قوانین و مقررات نظام بانکداری اسلامی است، خاطرنشان کرد: یک مشکل اساسی ما در حوزه بانکداری همین عقود اسلامی است که باید در قالب اجتهاد و تدبیر حل شود.
او با اشاره به دیگر مشکلات نظام بانکی کشور ادامه داد: ارائه محصول مبتنی بر نیاز مشتری یکی دیگر از مشکلات پیش روی ماست و ما اکنون با نوآوریهایی در حوزه بانکداری و تامین مالی روبه رو هستیم که عملا بانکها بستر اجرای آن را ندارند.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: بانکها در سالیان اخیر به دلیل عدم توجه به وضعیت اقتصادی کشور با مشکلات بسیاری درگیر هستند از جمله اینکه علی رغم حجم وسیع کارایی این نظام، در بخش تامین مالی پروژههای جدید با مشکل مواجه اند.
او در پایان سخنانش به یکی دیگر از مشکلات نظام بانکداری هم اشاره کرد و گفت: عدم یکپارچگی اطلاعات از موانع موجود برای این نظام است، این مفهوم به این معنی است که اطلاعات مشتریان و نهادهای ما باید یکپارچه باشد تا دسترسی به آنها و کمک به تصمیمگیری راحتتر انجام شود که متاسفانه در این زمینه علی رغم سرمایهگذاریها با مشکلات جدی روبهرو هستیم.
گفتنی است نشست تخصصی «نظام بانکی و فضای کسب و کار» 26 بهمنماه در سالن آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.