۰۲ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۴۱
کد خبر: ۲۰۳۲۰۳
علی مطهری در میزگرد «نسبت اسلام و توسعه اقتصادی»

استادیار کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران ضعف عملكرد بخش خصوصی و عدم وجود شركت‌های بزرگ خصوصی را یكی از موانع توسعه اقتصادی دانست، چاره كار را تربیت بخش خصوصی و اصلاح ساختارهای اقتصادی ایران عنوان کرد و گفت: روحیه محافظه‌كاری حاكمان نیز یکی از موانع تحقق توسعه اقتصادی در کشور است.


به گزارش عطنا، میزگرد «نسبت اسلام و توسعه اقتصادی از منظر پنج متفکر اسلامی» با حضور دکتر علی مطهری، نایب‌رئیس اول مجلس شورای اسلامی، دکتر علیرضا بهشتی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، دکتر یدالله دادگر و دکتر سیدکاظم صدر، استادان دانشگاه شهیدبهشتی، دکتر فرشاد مومنی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی، دکتر حسین راغفر، استاد دانشگاه الزهرا، دکتر مصباحی‌مقدم، استاد دانشگاه امام صادق(ع)، دکتر مرتضی عزتی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، دکتر کریم اسلاملوئیان، استاد دانشگاه شیراز و دکتر مجید رضایی و دکتر محمدرضا یوسفی، استادان دانشگاه مفید یکشنبه، ۱۰ تیرماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.


هر یک از استادان میزگرد به ارائه سخنان خود پیرامون دیدگاه‌های شهید سیدمحمدباقر صدر، اندیشمند و سیاست‌مدار عراقی، شهید مرتضی مطهری، استاد فلسفه و کلام اسلامی و از نظریه‌پردازان جمهوری اسلامی، شهید سیدمحمد بهشتی، سیاست‌مدار و فقیه ایرانی، امام سیدموسی صدر، مجتهد شیعه و مؤسس مجلس اعلای شیعیان لبنان و مرحوم سیدعبدالکریم موسوی‌اردبیلی، مرجع تقلید ایرانی شیعه پرداختند.


علی مطهری، استادیار کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران در ابتدا حول‌محور موانع توسعه اقتصادی با شاخص‌های مدنظر اسلام به سخنرانی پرداخت و گفت: ضمن اینكه باید شاخص‌های اسلامی توسعه را بشناسیم، باید علم اقتصاد را به دو نوع اقتصاد برنامه‌ای و اقتصاد نظری یا علمی تقسیم كنیم.


وی اقتصاد نظری یا علمی را شامل روابط طبیعی و تكوینی میان عوامل اقتصادی دانست و گفت: این نوع اقتصاد بعد اسلامی و غیر اسلامی ندارد، اما اقتصاد برنامه‌ای كه دارای بعد اسلامی است، متكی به برخی دستورات و احكام اسلامی است و بایدها و نبایدها را مشخص می‌كند.


استادیار کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران در ادامه به ذكر دیدگاه‌های شهید مرتضی مطهری درباره سرمایه‌داری پرداخت و گفت: به گفته شهید مطهری«سرمایه‌داری در دنیای امروز یك پدیده نو و بی‌سابقه است كه محصول پیشرفت و ترقی تكنیك جدید است؛ از این رو مستقلاً به عنوان یك مسئله مستحدث باید از آن بحث شود».


علی مطهری افزود: مال و ثروت در درجه اول به اجتماع و درجه دوم به فرد تعلق دارد و آنچه در جهان امروز به عنوان رژیم سرمایه‌داری موجود است، ظالمانه است و اصل كار که از نظر سوسیالیست‌ها استدلال به خرج كردن به قدر احتیاج است از نظر اسلام مردود است؛ چرا كه استثمار ایجاد می‌كند و نیروی فعال انسانی و در نتیجه رقابت را از بین می‌برد.


وی گفت: از آنجایی كه اسلام استثمار را نمی‌پذیرد حكومت اجتماع حق دارد كه تولید و توزیع ثروت را كنترل كند به طوری كه منابع ثروت به یك میزان در اختیار همه باشد و ثروت احتكار نشود و برای تحقق عدالت و مساوات شرایط برای همه برابر باشد.  همچنین منابع درآمد باید احتیاجات واقعی مردم و نه خواسته و میل شخصی افراد را تامین كند.


استادیار کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران ضمن اینكه اقتصاد ایران را دارای سه بخش دولتی، حكومتی و خصوصی دانست، ضعف عملكرد بخش خصوصی و عدم وجود شركت‌های بزرگ خصوصی را یكی از این موانع شمرد و چاره كار را تربیت بخش خصوصی و اصلاح ساختارهای اقتصادی ایران عنوان کرد.


علی مطهری در پایان صحبت‌هایش روحیه محافظه‌كاری حاكمان را از دیگر موانع تحقق توسعه اقتصادی ذكر كرد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار