۰۲ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۴۰
کد خبر: ۲۰۳۰۰۵
علیرضا بهشتی در میزگرد «نسبت اسلام و توسعه اقتصادی»

استادیار فلسفه‌سیاسی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به کتاب «ربا، بانكداری و قوانين مالی اسلام» و «نظام اقتصادی در اسلام» نوشته شهیدبهشتی گفت: دکتر سیدمحمد بهشتی ادعای اقتصاددان بودن نداشت اما در دیدگاه‌های اقتصادی خود، بن‌مایه‌های لازم برای عملی کردن یک نظام اقتصادی‌اسلامی را ارائه داده است.


به گزارش عطنا، میزگرد «نسبت اسلام و توسعه اقتصادی از منظر پنج متفکر اسلامی» با حضور دکتر علی مطهری، نایب‌رئیس اول مجلس شورای اسلامی، دکتر علیرضا بهشتی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، دکتر یدالله دادگر و دکتر سیدکاظم صدر، استادان دانشگاه شهیدبهشتی، دکتر فرشاد مومنی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی، دکتر حسین راغفر، استاد دانشگاه الزهرا، دکتر مصباحی‌مقدم، استاد دانشگاه امام صادق(ع)، دکتر مرتضی عزتی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، دکتر کریم اسلاملوئیان، استاد دانشگاه شیراز و دکتر مجید رضایی و دکتر محمدرضا یوسفی، استادان دانشگاه مفید یکشنبه، ۱۰ تیرماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.


هر یک از استادان میزگرد به ارائه سخنان خود پیرامون دیدگاه‌های شهید سیدمحمدباقر صدر، اندیشمند و سیاست‌مدار عراقی، شهید مرتضی مطهری، استاد فلسفه و کلام اسلامی و از نظریه‌پردازان جمهوری اسلامی، شهید سیدمحمد بهشتی، سیاست‌مدار و فقیه ایرانی، امام سیدموسی صدر، مجتهد شیعه و مؤسس مجلس اعلای شیعیان لبنان و مرحوم سیدعبدالکریم موسوی‌اردبیلی، مرجع تقلید ایرانی شیعه پرداختند.


سیدعلیرضا ‌بهشتی، استادیار فلسفه‌سیاسی دانشگاه تربیت مدرس درباره ديدگاه‌های اقتصادی شهید سیدمحمد بهشتی به سخنرانی پرداخت و در ابتدا گفت: مباحث اقتصادی شهيد بهشتی در چهار مجلد تنظيم شده كه سه جلد آن منتشر شده است.


وی گفت: جلد اول اين كتاب سال‌ها قبل با عنوان «ربا، بانكداری، و قوانين مالی اسلام» منتشر شد و دو جلد ديگر اين مباحث، با عنوان «نظام اقتصادی در اسلام» در سال جاری، منتشر شد كه جلد اول كتاب به مباحث نظری و جلد دوم به مباحث كاربردی می‌پردازد.


استادیار فلسفه‌سیاسی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه با تاكيد بر اينكه شهيد سیدمحمد بهشتی هرگز ادعای اقتصاددان بودن را نداشته است، گفت: مباحث اقتصادی مطرح شده از جانب ايشان مباحثی زيربنايی است كه در فلسفه اقتصادی و دانش جديد نيز مورد بحث و بررسی قرار می‌گيرد.


علیرضا ‌بهشتی در ادامه به ذكر برخی از زيربناهايی كه در كتاب مباحث نظری نظام اقتصادی در اسلام توسط شهيد بهشتی مطرح شده است، پرداخت و گفت: آنچه به نام سيستم قانونی در زندگی جامعه انسانی سراغ داريم به سه دسته اساسی تقسيم می‌شود؛ اول قوانينی كه به سود و منفعت يك «گروه» خاص وضع می‌شود، دوم قوانينی كه به سود و منفعت يك «طبقه» خاص وضع می‌شود، سوم قوانينی كه به سود و منفعت معدل خواسته‌های تمام انسان‌ها وضع می‌شود.


وی در ادامه گفت: آنچه اين اواخر به عنوان علم اقتصاد در بحث های توسعه مطرح شده است معمولاً  به يافتن اصول و مبانی خنثی پرداخته است تا توان تعميم نسبت به منظومه ارزش‌ها را داشته باشد، به‌عنوان علم مطرح شود و مورد استفاده همگان قرار گيرند؛ مرحوم بهشتی مطرح می‌كنند كه زيربنای نظام اقتصادی در اسلام خودبه‌خود بايد با جهان‌بينی عمومی اسلام يعنی با فلسفه اسلام هماهنگ باشد.


استادیار فلسفه‌سیاسی دانشگاه تربیت مدرس، نقش «باور به آخرت» و ارتباط آن با اقتصاد را در دیدگاه شهيدبهشتی مهم دانست و گفت: نوع برنامه‌ريزی‌هايی كه در نظام‌ اجتماعی اسلام و با اعتقاد بر جهان آخرت صورت می‌گيرد متفاوت از برنامه‌ريزی‌هايی است كه بدون اعتقاد به جهان آخرت است.


علیرضا ‌بهشتی افزود: از نظر شهيد بهشتی و همچنين طبق نظر اسلام، كسی كه ابزار توليدی را می‌سازد مالك آن به شمار می‌رود و حق بهره‌گيری از اين ابزار توليدی را دارد همچنين از ديدگاه مرحوم بهشتی ارزش انسان مربوط به كار است و مالكيت خصوصی نيز تا جايی كه به منافع عمومی آسيب نزند مورد احترام است.


وی در پایان سخنانش مباحث شهيد بهشتی را از اين جهت كه بن‌مايه‌ها و زيربناهای لازم و اصلی را ارائه كرده است، شايان توجه دانست.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار