استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: مسئله اساسی این است که در شرایط کنونی تولید به محلی برای توزیع رانت تبدیل شده است و من فکر میکنم عاجلترین مسئلهای که باید در دستور کار نظام قرار بگیرد تصمیمگیری کشور در خصوص این مسئله است.
به گزارش عطنا به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا، فرشاد مومنی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی و رئیس مؤسسه دین و اقتصاد اظهار داشت: مسئله اساسی این است که در شرایط کنونی تولید به محلی برای توزیع رانت تبدیل شده است و من فکر میکنم عاجلترین مسئلهای که باید در دستور کار نظام قرار بگیرد تصمیمگیری کشور در خصوص این مسئله است.
مومنی گفت: برخی از کارخانهها خصولتی بیشمار از رانت استفاده میکنند و زمانی که فعالیتشان به ثمر نشست به تولیدکنندکان پایین دست فشار وارد میکنند، اما زمانی که نوبت به خارجیها میرسد به شکل غیرمتعارفی محصولات خود را ارزان میفروشند؛ مقامات اصلی کشور به خصوص آنهای که مسئله نظارت را بر عهده دارند باید به این مسئله توجه کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی بیان کرد: چرا وزیر محترم صمت به این مناسبات رسیدگی نمیکند؟ چرا باید فعالیتهای تولید صنایع کوچک و متوسط ما در پایین دست، مواد مورد نیاز خود از تولیدکنندگان انحصاری کشور با قیمت بالا خریداری کنند در حالی که همین شرکتها این مواد را به خارجیها با قیمتهای بسیار پایین به فروش میرسانند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به صحبتهای سخنگوی دولت مبنی بر اینکه برخی از بنگاهها ما دارای اوضاع و احوال بسیار خوبی هستند عنوان کرد: رئیس برنامه و بودجه میبایست با منطق توسعه، گزارش دهند نه به عنوان یک حسابدار اعلام کند، من صورتهای مالی یک شرکت را بررسی کردم که سود میبرد.
مومنی ادامه داد: مسئولان به شرکت خصولتی که محصولات خود را ارزان به خارجیها میفروشند، مدال قهرمان صادرات میدهند که ادامه این وضعیت ناهنجار به کشور لطمه میزند.
مومنی اضافه کرد: این شرکتها پولهای درشتی را به یکسری از تریبونها میدهند تا به نظام تصمیمگیری فشار وارد کنند و افزایش نرخ ارز را در شرایطی که کشور در بحران رکود گرفتار است به عنوان یک مطالبه درخواست کنند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین دادههای که صندوق بین المللی پول منتشر کرده ایران جزو ۱۰کشوری با بالاترین میزان تورم است و مسئولین به این موضوع توجه نمیکنند که بیش از دو دهه است، وارد عصر تورمهای اندک شدیم حتی در حاشیه خلیج فارس میانگین تورم آنها ۲٫۵ درصد است .
این استاد دانشگاه به تاثیر برخی از شرکتهای نیمه دولتی بر روی بورس اشاره کرد و گفت: این شرکتها فلسفله وجودی بورس کالا را هم دارند دگرگون میکنند، در شرایطی که ما یک عرضه کننده انحصاری در بورس داریم، به جای تنظیم کردن آن در راستای اهداف توسعه ملی به آنها اجازه میدهند که تقاضا کنندگان واحدهای صنعتی کوچک و متوسط، در بورس کالا با یک دیگر برای گرانتر خریدن آن محصول رقابت کنند.