۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ ۱۴:۵۹
کد خبر: ۸۱۲۴۵
kashan khaniki (7)

يكي از خصوصيات مناظره اين است كه تنها در يك برنامه تلويزيوني خلاصه نمي‌شود و با خود كنش سياسي به دنبال مي‌آورد. آنچه در نخستين مناظره انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم رخ داد را مي‌توان در دو سطح بررسي كرد: اول فرآيند انجام مناظره و چگونگي حضور نامزدها و دوم آثار و نتايج سياسي و تبليغاتي آن.


به گزارش عطنا، هادي خانيكي، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طبابائی در یاداشتی که روز شنبه 9 اردیبهشت در روزنامه اعتماد به چاپ رساند به بررسی و تحلیل اولین مناظره انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم پرداخت که در ادامه با یکدیگر می‌خوانیم؛


يكي از خصوصيات مناظره اين است كه تنها در يك برنامه تلويزيوني خلاصه نمي‌شود و با خود كنش سياسي به دنبال مي‌آورد. آنچه در نخستين مناظره انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم رخ داد را مي‌توان در دو سطح بررسي كرد: اول فرآيند انجام مناظره و چگونگي حضور نامزدها و دوم آثار و نتايج سياسي و تبليغاتي آن.


در مورد انجام مناظره و فرآيند و سازوكارهايش با توجه به اينكه عنوان «مسائل اجتماعي» را بر خود داشت، اين انتظار مي‌رفت كه مساله اجتماعي (با وجود اينكه در سوال‌هاي مختلف تكرار شد) به صورت بنيادي‌تر و منسجم‌تر مطرح شود و موضوعاتي مانند وضعيت اجتماعي، سرمايه اجتماعي، آسيب‌هاي اجتماعي، قشرهاي مختلف اجتماعي و انتظارات و اقدامات اجتماعي مطرح شود. اما به نظرم سوال‌هاي مطرح شده سوال‌هايي بودند خرد و روزمره، به گونه‌اي كه نامزدها را ترغيب مي‌كرد كه به جاي پرداختن به اين موضوعات فرعي در مورد آنچه در ذهن خودشان بود صحبت كنند.


 يعني اساسي بودن سوالات مطرح شده حول مساله اجتماعي مورد كم‌توجهي قرار گرفته بود. در مورد نحوه حضور نامزدها هم بايد گفت، همان‌گونه كه از شركت‌كنندگان در مناظره انتظار مي‌رود كه در پرسش و پاسخ‌ها از خودشان حرارت و رقابت نشان دهند و در عين حال ادب و اخلاق را رعايت كنند، به لحاظ فني هم اين انتظار مي‌رود كه اين شور و حرارت در طول مناظره حفظ شود. در اين مناظره مهيج‌ترين قسمت، بخش اول بود اما بخش دوم به گونه‌اي طراحي شده بود كه به بينندگان اجازه تصميم‌گيري و مقايسه ميان كانديداها را نمي‌داد چون هم سوالات متفاوت بود و هم پاسخ‌ها.


 در قسمت سوم هم كه باز مي‌توانست هيجان از دست‌رفته را به مناظره بازگرداند شرايط به‌گونه‌اي بود كه يكي از نامزدهاي رقيب كه رويارويي بيشتري با ديگري در طول مناظره داشت اصلا صحبت نكرد. و اين بخش از مناظره هم به سرنوشت بخش دوم دچار شد. در كل به نظرم همان بخش اول بود كه توانست مخاطبان را پاي تلويزيون نگه دارد و ذهن و نگاه آنها را به سمت خود جلب كند. اما سطح ديگر پيامدها و آثار مناظره است.


بايد بگويم كه براي كنشگر و انتخاب‌گر در جريان انتخابات تنها توانايي پاسخ‌گويي نامزدها به سوالات كافي نيست، يعني آنها صرفا به توانايي فني و مهارتي نامزدها توجه نمي‌كنند بلكه در مناظره به رويكردهاي سياسي آنها توجه دارند. در اين بخش مي‌توان گفت كه در نشان دادن آرايش سياسي نامزدها اين مناظره موفق بود.


دو نامزد نزديك به هم يعني دكتر روحاني و دكتر جهانگيري در واقع توانستند از اينكه كشور در چه وضعيتي قرار دارد تصويري ارايه دهند و بگويند كه دولت در اين مدت چه كرده است و نسبت به مسائل اجتماعي بايد چه رويكردي وجود داشته باشد و تاكيد بر اينكه مي‌خواهند آنچه در اين چهار سال انجام شده را به فرجام برسانند.


در مقابل دو كانديداي ديگر يعني دكتر قاليباف و آقاي رييسي هم در پرداختن به مسائل اجتماعي، هرچند با بيان‌هاي مختلف به طرح مساله پرداختند اما نشان دادند كه در عمل به ادامه سياست‌هاي دولت نهم و دهم يعني دولت آقاي احمدي‌نژاد معتقد هستند و در ايامي كه در ميان جريان‌هاي سياسي مرسوم شده كه از دولت احمدي‌نژاد تبري بجويند، اين دو نامزد نشان دادند كه در تداوم همان نگاه به مسائل اجتماعي اهتمام دارند.


تفاوت اين دو نگاه در مناظره كاملا مشهود بود اما در كنار اينها بايد به دغدغه‌هاي خاص دو نفر ديگر كه كمتر از سايرين در جريان رقابت حاضر بودند هم توجه داشت. مانند تصريح و تاكيد آقاي هاشمي‌طبا بر روي كوچك كردن نقش دولت و توجه به عوامل ديگري غير از دولت در بررسي مسائل اجتماعي و ديدگاه مقابل آن كه توسط آقاي ميرسليم مطرح شد كه نقش دولت را بزرگ‌تر مي‌ديد. به نظرم اين مناظره موفق شد نقطه مركزي نگاه هر يك از نامزدها را نشان دهد. نكته ديگر اينكه نبايد از ياد برد كه اين دولت كارهاي بزرگي را از جمله در حوزه مسائل اجتماعي به ثمر نشانده، آن هم در فضايي كه مورد هجوم بوده است.


حالا به دليل پاره‌اي ناتواني‌ها در اطلاع‌رساني نتوانسته است كه اين دستاوردها را به جامعه نشان دهد. از ديد من آقاي روحاني و آقاي جهانگيري به گونه‌اي در اين مناظره شركت كردند كه نشان دهند دولت چه كارهاي بزرگي انجام داده است. نكته آخر اينكه دكتر جهانگيري كه هميشه به عنوان يك مدير قوي و بي‌ادعا شناخته مي‌شد در اين مناظره توانايي خودش را به عنوان يك مدير اصلاح‌طلب در كنار روحاني نشان داد.


به‌خصوص در جايي كه تاكيد كرد موضوع مهم تفاوت دولت‌ها نسبت به مسائل اجتماعي است و مساله برخوردهاي گازانبري و قضايي را با مسائل اجتماعي، فرهنگي و علمي بيان كرد، برخوردهايي كه با رفتار مبتني بر حرمت مردم و شهروندان و توجه به ديده شدن قشر آسيب‌پذير تفاوت دارند.


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟

تربیت جنسی امری ضروری است و آموزش آن را از هر سنی که کودک شروع به سوال پرسیدن می کند باید شروع کرد. اما به طور کلی اولین زمان برای این آموزش 3 تا 5 سالگی است. چون کودک در این برهه سنی کنجکاوی هایی دارد
فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا مطرح کرد

فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نهادهای دولتی و حاکمیتی نقش مهمی در اعتماد عمومی دارند و در واقع عملکرد نهادهای اجتماعی و سیاسی است که اعتماد را خلق می‌کند یا باعث کاهش آن می‌شود.»
فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا:

فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم

در حال حاضر در معرض تهدید جدی هستیم. طرح مجلس درباره ساماندهی فضای مجازی اولین گام در جهت داشتن برنامه برای مدیریت فضای مجازی است و البته نباید به روش‌های نادرست مثل قطع کردن اینترنت روی بیاوریم.
مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (1)

مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟

TikTok و WeChat دو شبکه اجتماعی چینی هستند که در دنیا با استقبال روبه‌رو شده‌اند، اما در زمان ریاست جمهوری ترامپ استفاده از این اپلیکیشن‌ها در امریکا به دلیل نگرانی های امنیتی ممنوع اعلام شد.
هنر و فرهنگ5
سبزترین گوشه دانشگاه
عشق به گل و گیاه در اتاق زهرا کمیجانی

سبزترین گوشه دانشگاه

عشق به گل و گیاه در امورمالی دانشگاه علامه طباطبایی، داستان زهرا کمیجانی و اتاقی پر از سبزی و طراوت، در قاب امروز دوربین خبرنگار عطنا قرار گرفت.
پر بازدیدها
آخرین اخبار