استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در فرآیندهای تصمیم گیریها و تخصیص منابع در کشور قدرت و توان غیرمولدها از تولیدکنندگان و مردم بیشتر است.
به گزارش عطنا به نقل از ایرنا، فرشاد مومنی روز پنجشنبه در نشست بررسی چالشهای مالی و بانکی در حوزه صنعت و معدن که به همت خانه صنعت و معدن استان یزد برگزار شد، افزود: از سال 1368 تاکنون با یک پدیده شگفت انگیز به نام پارادوکس نقدینگی مواجه بودهایم، در حالی که نقدینگی در کشور افزایش یافته اما کمبود نقدینگی در بخش تولید و نقدینگیهای نامرتبط مهمترین پیامد منفی این پدیده بوده است.
وی اضافه کرد: علت عمده این نقدینگیهای نامرتبط ناشی از قدرت غیرمولدهای سازمان یافتهای است که به دلیل آگاهی به منافعشان، مقابل مردم ایستاده و در زمان تصمیم گیری و تخصیص اعتبارات کشور وارد میشوند.
مومنی ادامه داد: در این زمان و با توجه به این اتفاقات تصمیم گیریها به سمت 'شوک گردانی' و رفع شوکها شده در نتیجه زمینه ایجاد رانت را در کشور فراهم کرده، پیشنهاد این است که به جای شوک گردانی باید منطق رفتاری را شناسایی و در بزنگاهها تصمیم صحیح و مناسب گرفته شود.
وی تصریح کرد: اگر امروز اقتصاد کشور وضعیت خوبی ندارد معنی آن این است که بخشهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هم حال و روز خوشی ندارند و در واقع همه مسائل کشور به هم وابسته است، در این فضا دولت باید به دنبال ارتباط صمیمانه با تولیدکنندگان منتقد برای حل مشکلات کلان کشور باشد و از سوی دیگر تولیدکنندگان منتقد هم باید بر مبنای صدق با دولت تعامل کنند.
مومنی گفت: بر اساس تحقیقاتی که در 20سال گذشته انجام شده سرنوشت بنگاههای اقتصادی کشور متاثر از اتفاقات و برنامهها ملی در حوزه اقتصاد بوده بنابر این باید تلاش شود مسائل اقتصادی و مالی در قالب مباحث علمی، دانشگاهی و از طریق موسسات تحقیقاتی بررسی و راه حل برای آنها ارائه شود.
وی در خصوص حساسیتهای امسال عرصه اقتصادی کشور یادآور شد: این موضوع به دلیل انتخابات پیش رو نیست بلکه به دلیل تصمیم گیری نظام درباره برنامههای میان مدت و پنج سال آینده کشور است بنابر این هیچ استانی نباید از در خصوص تصمیم گیریها غفلت کند این در حالی است که نخبگان برخی استان ها، مسائل ملی را مسائل تهرانیها تلقی میکنند و در نتیجه به سرنوشت استان خود در تصمیم سازیهای آینده توجه نمیکنند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر علمی و هدفمند کردن تصمیمهای اقتصادی گفت: افزایش دانشکدههای اقتصاد چرا کمکی به بهبود وضعیت این بخش نکرده چون فهم نظری در کشور ما ضعیف بوده و همیشه به دنبال آزمون و خطا هستیم در حالی که بیش از هر چیز نیازمند فهم عالمانه از مسائل اقتصادی هستیم.
مومنی در خصوص گزارشهای رسمی و مقایسهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره سطح کارایی دولت احمدی نژاد و خاتمی گفت: این پژوهش 10یافته داشته که یکی از آن نشان میدهد که در دوره احمدی نژاد برای دستیابی به هر واحد رشد تولید ناخالص ملی حدود 500 درصد دلار بیشتر نسبت به هشت سال قبل خرج شده است.
وی اضافه کرد: از این پژوهش میتوان فهمید که مفهوم نظری در دو دوره چقدر متفاوت بوده و در دوره خاتمی به علم بهای بیشتری داده شده و در واقع به دلیل بهتر بودن ذخیره دانایی در آن دوره کارنامه بهتری را شاهد هستیم.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: اگر تصمیمهای غیرعالمانه نبود در سفرهای استانی تصمیمهای ناگهانی که اثرات آنها امروز هم بر کشور سایه افکنده گرفته نمیشد.
مومنی تاکید کرد: از این رو اگر در ایران به دور از مسائل حزبی، باندی و گروهی و با تکیه بر علم در تصمیم گیریها و تخصیص اعتبارات پیش رویم گرفتاریهای امروز و بی برنامگیها را نخواهیم داشت که این امر نیازمند مجاهدت علمی همه بخشها در کنار دولت است.
در این نشست جمعی از مدیران و کارشناسان بخش خصوصی فعال در حوزه صنعت و معدن استان یزد حضور داشتند.