عطنا- رویداد کارآفرینی هماهنگ با طبیعت در چرخ هستی (راهکارآفرینی در راستای سهم گذاری در چرخ هستی) با موضوع چالش ها و راهکارهای مدیریت بحران آب در ایران به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی و با همکاری مدیریت برنامه، بودجه و تحول سازمانی دانشگاه علامه طباطبائی و با دبیری دکتر عصمت مومنی، مدیر اجتماعی دانشگاه برگزار شد.
دکتر مجتبي پالوچ، قائم مقام مؤسسه پژوهش های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در این نشست گفت: بايد بين بحران آب و مشكل مديريتي آب تمايز قائل شد و شواهد بيانگر مشكل مديريتي در اين منبع مهم هستيم.
وی در ادامه به تهديدهاي حاصل از بحران و سطوح مختلف آن پرداخت و تصریح کرد: با توجه به منحني بارش، توزيع بارندگي و نياز كشاورز، وظايف، اهداف، سياست ها و رويكردهايی برای وزارت جهاد كشاورزي ایجاد می شود. به عنوان نمونه، از جملۀ آنها می توان به احداث ١/٦٢ ميليون هكتار شبكه آبي فرعي، ٢/٥ ميليون هكتار توسعه سامانه هاي نوين آبياري، احداث و بهسازي كانال هاي آبياري عمومي اشاره کرد.
دكتر پالوچ با اشاره به طرح آبياري دشت سيستان گفت: اهداف اين طرح، جلوگيري از مهاجرت، حفظ، پايداري، رضايت ساكنان و احيای كشاورزي است. همچنين بسط گلخانه ها و كشت نشايي براي بهبود مصرف آب نیز مهم است.
در ادامۀ نشست، دكتر فرشاد مومني، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی اظهار کرد: با توجه به اينكه در بخش كشاورزي، ابتداييترين تناسب ها رعايت نمي شود مشكلات فراوانی در اين بخش وجود دارد. نبايد حساسيتزدايي كنيم، بلكه بايد جسارت روبهرو شدن با مشكل را داشته و آن را واكاوي و حل و فصل نماييم.
وی ضمن اشاره به سند ١٣٢٠ و چند برابري بودن ميزان كشت ديم در ايران نسبت به دنيا تاکید کرد: با داشتن مرز آبي با 16 كشور و وجود تمهيدات آنها ما دچار مشكلاتی هستيم که از جملۀ آنها در سد سازي و به تبع آن سيل است. در سرزمين خشك و نيمه خشك ايران، حدود 1 هزار و 44 واحد توليدي انواع فولاد با ظرفيت ٢٥٨ ميليون تن یعنی تقريباً معادل نصفی از ظرفيت فولاد چين تولید داریم كه نياز به دلالت انديشه اقتصادي و سياسي دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی بیان کرد: با توجه به عموم برنامه ريزي ها كه در جهت تشديد اين بحران است ما نيازمند بهره گيري از دانايي، تجارب زيسته و ذخيرۀ بسيار ارزشمند تمدني هستيم و همين طور به طور جدي، شفاف و صادقانه مشاركت و گفتوگو بين رشته اي داشته باشيم.
دكتر روح الله نقدي پور، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در امور تحول و تعالی سازمان در این نشست اظهار کرد: سيستم اجتماعي، مولفۀ اصلي و دولت، بخش خصوصي و جامعه از بخش های اصلي هستند. از سال ١٨٥٠ تاكنون پنج پارادايم داشتهایم و هم اكنون نيازمند رويكرد آينده پژوهي هستيم.
وی ادامه داد: ايران سومين كشور سد ساز بعد از چين و تركيه است. در این زمینه اثرات مثبت و منفي وجود دارد. همچنین با توجه به افزايش جمعيت، افزایش مطالبات مردم، حق آبه هاي كشاورزي و گسترش صنعت با مشكلاتي جدي براي نسل آينده مواجه هستيم و نيازمند مشاركت و خلق طرح و ايده جديد هيئت هاي انديشه ورز هستيم.
نقدي پور تصریح کرد: مديريت فعلي، مديريتي ناپايدار است و استفاده بيش از حد منابع كشور را دچار مشكل كرده است. سازمان حفاظت محيط زيست به دنبال استفاده از ظرفيت و مشورت با نخبگان است و انتظار این است که رويكرد پايان نامه ها، رساله ها و مقالات هدفمند و در اين راستا باشد.
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: