۰۷ آذر ۱۴۰۰ ۰۹:۲۴
کد خبر: ۳۰۳۲۱۹

عطنا- یک استاد دانشگاه درباره زیان‌های حذف ارز 4200 تومانی را بیشتر از سود آن می‌داند و معتقد است: «در پی اجرای این لایحه یک شوک بد اقتصادی به جامعه وارد خواهد شد. همین الآن تورم 47 و 48 درصدی که در جامعه شاهد آن هستیم بسیار بالاست. تصور کنید بعد از اجرای این لایحه چه اتفاقی خواهد افتاد. ما می‌خواهیم جلوی رانت‌خوارها را بگیریم ولی فشار را باید عده‌ی دیگری متحمل شوند.»
 
در روزهای گذشته اخبار مربوط لایحه حذف ارز 4200 تومانی در صدر اخبار کشور بوده است. بر پایه این لایحه دولت از مجلس خواست تا با حذف ارز 4200 موافقت کند. اما مجلس فعلا این لایحه را تصویب نکرد و آن را از فوریت خارج کرد. این لایحه در صورت تصویب و اجرایی شدن، مانند هر اقدام دیگری پیامدها، و احتمالا سودها و زیان‌هایی خواهد داشت.

در این باره دکتر حمیدرضا ارباب دانشیار اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در گفت‌وگو با خبرگزاری عطنا گفت: «ارز 4200 تومانی به مواد غذایی و کالاهای اساسی تعلق می‌گرفت و دست مردم را در خرید این کالاها بازتر می‌کرد. از نظر من به طور کلی مضرات این لایحه بیشتر است. مضراتی که مستقیما زندگی مردم را نشانه می‌رود. در این شرایط تورمی چنین کاری درست نیست. این لایحه باعث می‌شود که تورم بیشتر شود. وقتی قیمت ارز بالا رود شاهد افزایش قیمت در تمام بخش‌های اقتصادی خواهیم بود. این افزایش قیمت در بخش واردات بیشتر به چشم خواهد خورد.»

وی در ادامه افزود: «باید ببینیم دلیل قطع ارز 4200 تومانی چه است؟ ما نباید این قدر آزمون و خطا کنیم. یک بار می‌گویند این ارز برای کالاهای اساسی است و یک بار دیگر آن را قطع می‌کنند. به نظر من هر دلیلی که پشت این تصمیم باشد، ضرر آن برای مردم بسیار زیاد است. این ارز 4200 تومانی به صنایع کمک می‌کرد، قدرت خرید مردم را بالاتر می‌برد و کالای اساسی ارزان‌تر در اختیارشان قرار می‌داد.»

دولت به دنبال مبارزه با رانت‌خواری است

این استاد دانشگاه ادامه داد: «در مورد دلیل می‌توان به این اشاره کرد که شاید دولت می‌خواهد با این کار جلوی تخلفات و رانت‌خواری را بگیرد. بخش بزرگی از این ارز در جای خودش مصرف نشده و رانت‌خواری از کنار آن زیاد بوده است. احتمالا تصمیم این بوده است که به این روش با سودجویی‌ها مبارزه شود. اما واقعیت این است که ما با قطع دستان این سودجوها و رانت‌خوارها، به مردم نیز آسیب بزرگی وارد می‌کنیم و امکاناتی را از آن‌ها سلب می‌کنیم.»

حذف دلار 4200 تومانی شوک اقتصادی به همراه خواهد داشت

وی در ادامه بیان کرد: «به نظر من در پی اجرای این لایحه یک شوک بد اقتصادی به جامعه وارد خواهد شد. همین الآن تورم 47 و 48 درصدی که در جامعه شاهد آن هستیم بسیار بالاست. تصور کنید بعد از اجرای این لایحه چه اتفاقی خواهد افتاد. ما می‌خواهیم جلوی رانت‌خوارها را بگیریم ولی فشار را باید عده‌ی دیگری متحمل شوند. هنوز این لایحه اجرایی نشده و ما اثرات اخبار آن را در کشور می‌بینیم. اگر اجرایی شود تاثیرات به مراتب بزرگتر و جدی‌تری خواهد داشت.»

دولت باید با اقتصاددانان مشورت کند

ارباب افزود: «از نظر من دولت بهتر است پیش از ارائه لوایح اقتصادی به مجلس، با اقتصاددانان، کارشناسان اقتصادی و اساتید دانشگاه مشورت کند. حتما باید نظر کارشناسان پرسیده شود. در این صورت با ارائه نظرات مختلف و متنوع جلوی تصمیمات اشتباه و آسیب‌زا گرفته می‌شود. هر دولتی که باشد باید این کار را انجام دهد و خواهیم دید که سود این کار برای کشور ما بسیار زیاد خواهد بود.»

با حذف ارز 4200 تومانی شاهد تورم بیشتر خواهیم بود

وی ادامه داد: «ما باید در این شرایط که کشور با مشکلات مختلف اقتصادی رو به رو شده است، مردم را به آرامش بیشتری برسانیم. باید با تصمیماتی که می‌گیریم حداکثر آرامش روانی و ذهنی را برای مردم فراهم کنیم. در همه جای دنیا کمک‌های این چنینی روی کالاهای اساسی وجود دارد. اما با قطع این کمک فقط شوک و نگرانی به جامعه وارد می‌کنیم. بی‌شک در صورت اجرایی شدن این لایحه، در همه بخش‌ها شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.»

وی افزود: «اگر عده‌ای رانت‌خوار و سودجو از ارز 4200 تومانی برای منافع شخصی استفاده کرده‌اند، ما باید جلوی آن‌ها را بگیریم. باید از طریق قوانین و دیگر امکانات دست این افراد کوتاه شود و همچنان ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی صنعتی و مواد غذایی تعلق بگیرد. در غیر این صورت ما اشتباه بزرگی مرتکب خواهیم شد و به جای مجازات رانت‌خواران به مردم فشار می‌آوریم. مردم نباید تاوان گناه دیگران را پس دهند. گنه کرد در بلخ آهنگری به شوشتر زدند گردن مسگری.»

سود اندک در برابر ضرر بزرگ

وی در ادامه گفت: «اما شاید دولت افزون بر کوتاه کردن دست سودجویان و رانت‌خواران دلیل دیگری نیز برای حذف ارز 4200 تومانی داشته باشد. از آن جایی که وضعیت اقتصادی دولت خوب نیست پس نیاز به کسب درآمد دارد. دولت با کسری بودجه شدید مواجه است و شاید فکر می‌کند که با فروش ارزهایی که در اختیار دارد می‌تواند تا حدی این کسری بودجه را جبران کند. در واقع می‌توان گفت حذف ارز 4200 تومانی ممکن است برای دولت سود اندکی داشته باشد ولی برای مردم چیزی جز ضرر نیست.»

ارباب در پایان خاطرنشان کرد: «البته باید اشاره کنم که دولت در تلاش است تا کسری بودجه و تورم را حل کند. این تلاش‌ها خوب است اما باید بدانیم که از چه راهی وارد شویم. نباید کاری کنیم که زیان آن از سود آن بیشتر باشد. بهتر است در این شرایط سختی که مردم در آن قرار دارند، این لایجه اجرایی نشود و به طور کلی پیش از چنین تصمیماتی با کارشناسان و اقتصاددانان مشورت شود.»

عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام                                              تلگرام

 

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار