۰۹ دی ۱۳۹۷ ۱۲:۱۵
کد خبر: ۲۷۳۴۳۸
mohammad gholi yusefi

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی تاکید کرد: شاید در موارد محدودی اعمال این تصمیم از سوی بانک مرکزی بتواند از افزایش نقدینگی و گردش آن جلوگیری نماید، اما قطعا کافی نیست و نمی تواند تاثیر چندانی در حل مشکل نقدینگی افسارگسیخته در کشور داشته باشد.


به گزارش عطنا به نقل از تیتر20، محمدقلی یوسفی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی، در خصوص مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار در خصوص توقف پرداخت سود روزشمار بانکی و تأثیرات آن بر شرایط اقتصادی کشور گفت: در این خصوص گرچه اقدام جدید بانک مرکزی تاثیراتی دارد اما کافی نیست.


وی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی مسائل کشور چند جانبه است و فقط مربوط به سود بانکی نیست، افزود: ممکن است بتوان گفت که سود بانکی در مقطعی از زمان شروع کننده برخی از مشکلات بوده اما در حال حاضر مسائل اقتصادی کشور چنان پیچیده است که ریشه های متعددی دارد و تنها با ایجاد تغییرات در یک شاخص نمی توان به حل و فصل و بهبود آن امیدی داشت.


این استاد اقتصاد با اشاره به رقابت ناسالم بانک ها در سال های اخیر در خصوص افزایش نرخ سود بانکی و تبعات ناشی از آن بر نظام پولی و بانکی کشور تصریح نمود: در خصوص توقف سود روزشمار بانکی، آنچه مطرح شده این است که از افزایش نرخ سود بانکی به صورت افسار گسیخته و بی حساب جلوگیری شود و رقابت ناسالم برخی از بانک ها در این زمینه متوقف گردد، در واقع به نوعی بانک مرکزی می خواهد مدیریتی در سیستم تسهیلات و سود ایجاد کند تا شاخص مشخصی برای بانک ها تعریف شود و بر اساس آن رفتار کنند. اما اینکه این اقدام تا چه اندازه موثر خواهد بود و چه تبعاتی دارد بی شک به شرایط کلی کشور و اقتصاد بر می گردد.


عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه شرایط کلی کشور در حال حاضر در موقعیت مناسبی قرار ندارد، گفت: در حال حاضر کشور از نظر شرایط اقتصادی، تورم، رکود، فقر و بیکاری، هدر رفتن قدرت خرید مردم و بی اعتمادی های موجود در اقتصاد و همینطور شرایط اقتصاد بین الملل و مسائلی که مربوط به تفاهم با اقتصاد جهانی است در شرایط خوبی نیست و مشکلاتی را برای تصمیم گیرندگان و فعالین اقتصادی ایجاد کرده است و مانع از آن می شود که بتوانیم ادعا کنیم تغییرات سود بانکی می تواند تحول شگرفی در تولید و اقتصاد ایجاد نماید. اما به هر حال شاید از برخی از افزایش ها جلوگیری نماید.


یوسفی در ادامه افزود: در ماههای اخیر تغییرات نرخ ارز به گونه ای بوده که تورم شدیدی را به جامعه تحمیل کرده و پایین آوردن نرخ ارز در شرایط حاضر مسلما قیمت ها را کاهش نخواهد داد. بنابراین در حال حاضر تمام تلاش دولت بر این است که نرخ ارز را پایین بیاورد. حال اگر در چنین شرایطی دست بانک ها باز باشد تا نرخ سود بانکی را هم به صورت روز شمار پرداخت کند، فشار تورمی ایجاد خواهد کرد. به نظر می رسد بانک مرکزی برای پیشگیری از این موضوع چنین تصمیمی را اتخاذ نموده است.


این استاد اقتصاد در پاسخ به این پرسش که آیا این تصمیم می تواند در مهار و کنترل نقدینگی تاثیر مثبتی ایجاد نماید یا خیر، گفت: اینکه این تصمیم بتواند در کنترل و مهار نقدینگی موثر باشد، بله می تواند؛ اما اینکه این تاثیر چه میزان است مهم خواهد بود، در یک بازه یک تا صد باید دید این رقم تاثیر گذاری چقدر خواهد بود، من معتقدم که سهم بزرگی نخواهد داشت.


یوسفی در ادامه افزود: مشکلات نقدینگی و مشکلات سیستم پولی و بانکی کشور ریشه های متعددی دارد و نمی توان اینطور اندیشید که با یک سیاست همه اینها را حل کنیم. عوامل دخیل و تاثیرگذار باید یک به یک شناسایی و سهم آنها در ایجاد چنین وضعیتی بررسی شود و برای هر مورد سیاست مشخصی اعمال شود.


این عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه تاکید کرد: شاید در موارد محدودی اعمال این تصمیم از سوی بانک مرکزی بتواند از افزایش نقدینگی و گردش آن جلوگیری نماید، اما قطعا کافی نیست و نمی تواند تاثیر چندانی در حل مشکل نقدینگی افسارگسیخته در کشور داشته باشد.


یوسفی در پاسخ به این پرسش که آیا این تصمیم می تواند منجر به خروج سپرده های بانکی و بر هم زدن تعادل در سایر بازارهای موازی نظیر ارز و خودرو شود، گفت: در حال حاضر قیمت خودرو یا مسکن به شدت بالا هست، در خصوص ارز هم دولت بازار را به شدت امنیتی کرده و فروش ارز به همه به صورت آزادانه صورت نمی گیرد. در چنین شرایطی خیلی افراد تمایلی برای ریسک ورود به بازار ارز و تحمل تبعات امنیتی ناشی از آن را ندارند. بنابراین این استدلال خیلی درست نیست.


به علاوه باید توجه کرد که در حال حاضر، منابعی در بانک ها موجود نیست که قابل خروج باشد.


وی افزود: واقعیت اینست که  مشکلات سیستم بانکی خیلی جدی و اساسی است و نمی توان گفت صرف این تصمیم سبب خروج منابع از بانک ها خواهد بود، چرا که اگر منابع از بانک خارج شود به کدام بازار برود؟ در جایی که ثبات نیست، نرخ ارز به شدت در حال نوسان است و ورود کالای خارجی به شدت دشوار شده و از طرفی با شرایطی مواجهیم که امکان سرمایه گذاری تولیدی نیست من چنین تصوری ندارم که بتواند تاثیری در خروج سپرده ها از بانک ها داشته باشد.درنهایت به نظر می رسد این تصمیم بیشتر تاثیر خود را در وضعیت سوددهی بانک ها نشان خواهد داد تا مولفه های اصلی اقتصاد.


این استاد اقتصاد در پایان تصریح کرد: بهر حال نباید فراموش کنیم که نقدینگی با شرایط موجود از روش های دیگری افزایش پیدا خواهد کرد. چرا که شرایط عمومی کشور به گونه ای است که دولت یا مجلس ناچار خواهند بود دستمزدها را افزایش بدهند. بنابر این در داخل کشور برای جلوگیری از قدرت گرفتن و عدم گسترش نارضایتی ها دولتمردان باید چاره اندیشی کنند و یکی از راه ها احتمالا افزایش دستمزدها و حقوق ها خواهد بود یا به نحوی تزریق پول به اقتصاد شود که در نهایت منجر به اففزایش نقدینگی می شود و بنابراین مشکلات ما ریشه های متعدد دیگری دارد که باید بررسی شود و صرف سود بانکی مسئله اصلی نیست.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار