استادتمام جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه انقلابها پدیدههای مقطعی هستند یعنی از شروع تا پایان فرآیندی را طی میکنند بنابراین اگر بخواهیم انقلابها را ارزیابی کنیم، باید زمان انقلاب به پایان برسد، گفت: نخبگان حاکم اگر بپذیرند که انقلاب به پایان رسیده نوع روابط ما با دنیا متفاوت میشود.
به گزارش خبرنگار عطنا، محمدحسین پناهی، 27 آذرماه در نشست تخصصی «چهل سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران»؛ بازخوانی آراء و نظریههای جامعهشناختی در باب انقلاب اسلامی ایران در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی (گزارش تصویری) با اشاره به اینکه در چهلسالگی انقلاب، بحث دستاوردهای انقلاب مطرح میشود، گفت: یکی از مشکلترین بحثها در جامعهشناسی انقلاب، ارزیابی دستاوردهای آن است، این ارزیابی براساس بررسی اهداف و ایدئولوژی انقلاب مشخص میشود که در بعضی زمینهها شدنی نیست.
وی در خصوص زمان ارزیابی دستاوردهای انقلاب، بیان کرد: حدود چهل سال از انقلاب اسلامی گذشته است، اکنون وقت مناسبی برای بررسی و ارزیابی دستاوردهای انقلاب است.
پناهی درباره فرآیند انقلابها، خاطرنشان کرد: طبیعی است که انقلابها پدیدههای مقطعی هستند، یعنی از شروع تا پایان فرآیندی را طی میکنند بنابراین اگر بخواهیم انقلابها را ارزیابی کنیم، باید زمان انقلاب به پایان برسد مثلاً بعضی از جامعهشناسان زمان به پایان رسیدن انقلاب را 50 سال تخمین زدهاند.
وی درخصوص زمان به پایان رسیدن انقلابها، گفت: نظریههای مختلفی در این خصوص وجود دارد، مثلاً در نظریه «برینتون» با عنوان مراحل انقلاب یا ریختشناسی انقلاب، انقلاب را به 6 مرحله شامل مرحله ماقبل انقلاب، انقلاب، حاکمیت میانهروها، حاکمیت کندروها، واقعگرایان و ترمیدور تقسیم میکند.
استادتمام جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبائی اضافه کرد: نظریه نهایی در این زمینه وجود ندارد که بگوییم انقلابها طی این مرحلهها به پایان میرسد بنابراین بهراحتی نمیتوان مُهر پایان بر انقلاب اسلامی زد.
وی در همین زمینه ادامه داد: متأسفانه در جامعه ما زمان به پایان رسیدن انقلاب اسلامی از سوی دولتمردان و روشنفکران مطرح نمیشود درصورتیکه اگر آگاهانه به این موضوع بیندیشیم در عملکرد سیاستهای خارجی و داخلی کشورمان مؤثر است.
پناهی تصریح کرد: در حال حاضر در بین نخبگان حاکم جمهوری اسلامی گروهی هستند که معتقدند انقلاب اسلامی به پایان رسیده است، میگویند هنوز در فرآیند انقلاب هستیم، بنابراین باید انقلابیگری کنیم و انقلابی باشیم همچنین در نقطه مقابل، گروه دیگری هستند که معتقدند انقلاب اسلامی به پایان نرسیده است، حال تصور کنید تلاقی عملکرد این دو گروه چه نتیجهای در پی خواهند داشت.
وی افزود: این گروهها هیچگاه موضع خود را شفاف نکردند و قطعاً حل نشدن این مشکل در نوع روابط سیاستگذاری در داخل کشور تأثیرگذار است.
پناهی در همین زمینه ادامه داد: نخبگان حاکم اگر بپذیرند که انقلاب به پایان رسیده نوع روابط ما با دنیا متفاوت میشود، همچنین در این معادله میتوانیم نوع نگاه مردم، روشنفکران، نقادان حاکم و دولتمردان را نیز بررسی کنیم.
استادتمام جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان اظهار کرد: عمده مشکلات جامعه به عدم هماهنگی نخبگان حاکم کشور در مورد زمان به پایان رسیدن انقلاب اسلامی برمیگردد و این مسئله هرگز بهطور شفاف مطرح نمیشود و تکلیف خود را نیز با این قضیه روشن نمیکنیم، چون روشن شدن موضوع میتواند در تمام عملکردها تأثیرگذار باشد.