رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه مسائل مربوط به صادرات بسیار گسترده و از جنبههای گوناگون قابل دستهبندی است، اظهار کرد: دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان معتبرترین دانشکده اقتصاد در کشور با دارا بودن 300 دانشجوی مقطع دکترا، 500 دانشجوی کارشناسی ارشد و 700 دانشجویی کارشناسی امروز بیش از گذشته آماده است تا مسئولیتهای علمی و اجتماعی خود را ایفا کنند.
به گزارش خبرنگار عطنا، همایش «صادرات؛ عبور از جغرافیای تحریم به سوی تجارت آزاد» با همکاری انجمن صادرکنندگان نمونه و برتر ایران و دانشگاه علامه طباطبائی عصر شنبه 28 مهرماه در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
حسن طائی، رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در افتتاحیه این همایش گفت: بسیار خرسندیم که دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی امروز میزبان تولیدکنندگان، صادرکنندگان، اندیشمندان، پژوهشگران و دانشجویان است، امیدوارم شاهد ارتباطات بین صنعت و دانشگاه باشیم و این مسئله استمرار داشته باشد.
وی بیان کرد: صادرات کالا و خدمات در ادامه تولید و قوامبخش تمامی فعالان اقتصادی اعم از حکومت، بنگاهها و اندیشهورزان علمی در عرصه تجارت بینالملل است.
طائی افزود: مسائل مربوط به صادرات بسیار گسترده و از جنبههای گوناگون قابل دستهبندی هستند هنگامی که به سیاستهای کلان میاندیشیم مهمترین موضوعات با این پرسشها مطرح میشود که ساختارهای نهادی مناسب برای حضور در عرصه تجارت بینالملل کدام هستند؟ و چه بسترهایی باید شکل بگیرد تا بتوانیم از تولید و صادرات سخن بگویم؟
وی با تاکید بر ضرورت شناخت اقتصادی و اجتماعی کشورهای تجارتمحور، ادامه داد: توجه به شرکای تجاری و تنظیم روابط سیاسی در عرصه اقتصاد بینالملل، کاهش تغییرات بسیار و بیثبات کننده در تصمیمگیری و تدوین قوانین و مقرارت در امر صادرات از اهمیت ویژهای برخوردار است.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی اضافه کرد: چگونه میشود از این همه بیثباتی در تصمیمگیری و قوانین مقرارت جلوگیری کرد؟ در اینجا نقش حکومت و نقش آن در فضاسازی داخلی و خارجی و دیپلماسی اقتصادی برجسته میشود.
وی به طرح پرسشهای خود در این زمینه ادامه داد و گفت: چرا ترکیب صادرات ایران در چند سال گذشته به استثنای مشتقات نفتی و میعانات گازی تغییر چندانی نکرده است؟ سیاستهای علمی و فناوری برای تنوع بخشی و رشد صادرات کالاهای غیر نفتی کداماند؟ سرمایهگذاری خارجی، نرخ ارز واقعی، بیمه بانکی، ماهیت محصول و مباحث زیست محیطی و حقوق انسانی و اثرات آنها بر صادرات غیر نفتی در چه وضعیتی قرار دارند؟
وی افزود: امیدوارم بتوانیم در مطالعات آیندهپژوهی به برخی از این پرسشها پاسخ بدهیم.
طائی در زمینه سیاستگذاریهای کوتاه مدت، نیز به بیان سوالاتی پرداخت و افزود: پیمانسپاری ارزی چرا و چگونه؟ و برای کدام دسته از محصولات صادراتی؟ تکلیف بازاریابی شرکتهایی که محصولات اخیرا ممنوع شده در سالیان زمان و هزینه کردند چه میشود؟ تایید میزان خسارات از دست رفته و جبران مالی برای جلوگیری از ضررو زیان صادرکنندگان چگونه انجام میشود؟
وی خاطر نشان کرد: در اینجا دامنه مباحث به سیاستهای جاری و بعضا به خطای مداخه برمیگردد چه کسی پاسخگوی این همه ناکارآمدی و این همه خسارت وارد شده به صادرکنندگان است.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در بخش دیگری از سخنانش خطاب به صادرکنندگان گفت: توجه به ذائقه مشتری و تغییر سلیقههای مشتری در کشورهای هدف توسط صادرکنندگان چگونه صورت میگیرد؟ آیا در قیمت، کیفیت، برند، طراحی محصول و رعایت استاندارهای بینالمللی در تطابق با جامعه هدف مطالعاتی صورت گرفته است؟ نوآوری در ارائه کالا و خدمات در عرصه بینالمللی چطور؟ آیا به کشف بازارهای جدید صادراتی همت گماردهاید؟ وهمچنین، شناساندان صنایع خلاق و محصولات فرهنگی کشور برعهده چیست؟
وی با بیان اینکه در طول سالهای 1392 تا 1396 بالغ بر 250 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم، اظهار کرد: در سال گذشته مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی 106 میلیارد دلار رسیده است که در مقابل 80 میلیارد دلار واردات ثبت شده است، ما دوست داریم جریانهای ورود و خروج ارز کشور و نحوه شکلگیری آنها در کشور و موارد از این دست سر منشائی پیدا کنند و آن کمیتههای کاری که قرار است در آینده تشکیل دهیم؛ پاسخ درخور توجهی پیدا کنند.
طائی در پایان گفت: دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان معتبرین دانشکده اقتصاد در کشور با دارا بودن 300 دانشجوی مقطع دکترا، 500 دانشجوی کارشناسی ارشد و 700 دانشجویی کارشناسی امروز بیش از گذشته آماده است تا مسئولیتهای علمی و اجتماعی خود را ایفا کنند.