۲۵ مهر ۱۳۹۷ ۱۰:۲۲
کد خبر: ۲۶۰۲۰۵
dolar

استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: تحریم‌های سال 1390، در حقیقت تحریم‌هایی بود که همسویی همه جهانیان را به همراه داشت و از این منظر فشاری شدید به کشور وارد می‌شد اما امروز این اتفاق رخ نداده و می‌بینیم که اروپا درصدد است راه خود را از آمریکا جدا کند.


به گزارش عطنا به نقل از خبرگزاری تدبیر و امید بازار ارز پس از اجرای تحریم‌های 13 آبان به کدام سو حرکت خواهد کرد؟ رشد مداوم قیمت؟ قفل شدن معاملات و فریز قیمت‌ها؟ تداوم روند کنونی و حرکت بر کانال 12 تا 14 هزار تومان؟ این‌ها سؤالاتی است که این روزها بسیاری از مردم می‌پرسند.


رئیس‌جمهوری اخیراً بارها و بارها تأکید کرده است که اتفاق تازه‌ای در سیزدهمین روز آبان در انتظار ایران نیست و آمریکا هر آنچه  در چنته داشته است، در تحریم‌های مردادماه اجرایی کرده است.

وی می‌گوید نه تحریم جدیدی در کار است و نه اتفاق تازه‌ای رخ خواهد داد چراکه تحریم‌های 13 آبان قبل از سیزده مهرماه اعمال شده است اما بازار ارز آیا التهاب تازه‌ای را در این میان پذیرا خواهد بود؟


خروج یک‌جانبه ترامپ از برجام، جهان را در معرض آزمونی تازه قرار داده است. مهدی تقوی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی می‌گوید: تفاوت فشاری که اینک آمریکا به ایران وارد می‌کند با فشارهای پیشین در این است که امروز نه‌تنها همراهی و اجماع جهان را به همراه ندارد بلکه با نگاه منفی شرکای سابق خود روبروست. با نگاه منفی کسانی که معتقدند این آمریکاست که نمی‌خواهد روابطش را با جهان عادی کند، نه ایران.


وی ادامه داد: طبیعتاً این فاصله و شکاف محسوس فرصتی بی‌نظیر برای ایران تلقی می‌شود تا بتواند مشکلات خود را با تکیه بر آن برطرف کند.


استاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: تحریم‌های سال 1390، در حقیقت تحریم‌هایی بود که همسویی همه جهانیان را به همراه داشت و از این منظر فشاری شدید به کشور وارد می‌شد اما امروز این اتفاق رخ نداده و می‌بینیم که اروپا درصدد است راه خود را از آمریکا جدا کند.


وی گفت: در این عرصه از دو منظر می‌توان آینده بازار را موردبررسی قرار داد. وضعیت حقیقی ما نشان می‌دهد که ما در موقعیت بهتری نسبت به گذشته قرار داریم اما وضعیت ذهنی جامعه این گواهی را نمی‌دهد. در حقیقت تلاش برای تخریب از طریق بالا بردن سطح انتظارات از یک‌سو و همچنین خط بطلان کشیدن بر هر دستاوردی، نظیر همان‌که بر برجام  رفت، باعث شده است سرمایه اجتماعی در ایران آسیب ببیند ازاین‌رو ما هرچند در موقعیت بهتری هستیم اما نمی‌توانیم از این وضعیت به نفع خود بهره‌برداری کنیم.


سد دلار کی شکست؟


بررسی وضعیت بازار آزاد ارز در ایران نشان می‌دهد سد مقاومتی دلار از نیمه‌های دی‌ماه ترک برداشت، درست وقتی زمزمه خروج ترامپ از برجام در محافل سیاسی و اقتصادی پیچیده بود، بازار ارز بنای افزایش قیمت را گذاشت و آن زمان بدبینانه‌ترین برآوردها حکایت از آن داشت که دلار روی 5 هزار تومان می‌ایستد. اتفاقی که رخ نداد، دلار در مسیر حرکت 9 ماهه خود بارها پیشروی کرده و سد مقاومت ذهنی جامعه را پشت سر گذاشته است.


هنوز موعد خروج ترامپ نرسیده بود که سیف، رئیس‌کل سابق بانک مرکزی تأکید کرد که در دل تعطیلات نوروز، برخی تعطیلی به خود ندیدند و معاملات ارز رونق فراوانی داشت، قیمت‌ها در حالی بالا می‌رفت که بنایی برای فعالیت اقتصادی نبود.


21 فروردین‌ماه اما روز دیگری بود. دلار به نزدیکی 5 هزار تومان رسیده بود که رئیس‌کل بانک مرکزی خبر از اجرای برنامه تک‌نرخی شدن ارز داد و گفت: دلار 4200 تومان، به‌صورت تک‌نرخی است.


ماشین تورم به راه افتاده بود و بازار در عین گیجی از سرعت وقایع سعی داشت خود را با آنچه می‌گذشت تطبیق دهد. در این میان تلاش عده‌ای برای بر هم زدن بازار نشان می‌داد دست‌هایی درصددند با گل‌آلود کردن آب ماهی بگیرند.


ایران از پس تحریم برمی‌آید


بحران ارزی 97 حالا دو رئیس به خود دیده است، یکی سیف که نامه‌نگاری‌هایش با مقامات دیوان محاسبات و ... فضای خبری را به خود مشغول کرده و دیگری همتی که وعده آرام کردن بازار ارز و مهار غول سرکش تورم را داده است. از فروردین تاکنون بخشنامه‌های متعددی صادر شد، مدیران متعددی تغییر کردند و حالا وزارتخانه‌های مهم اقتصادی بی وزیر در میانه تاخت‌وتاز بحران، روز را به شب می‌رسانند و قرار است هفته آینده تکلیف وزرای تازه دولت روشن شود تا دولت با دست پرتر مقابله با تحریم را پیش ببرد.


تقوی در این خصوص می‌گوید: نباید از نقشه کسانی که کاسب تحریم هستند غافل شد، این‌ها به سود حداکثری می‌اندیشند اما همان‌طور که گفتم بانک مرکزی جزییات برنامه خود را برای مقابله با شرایط پیش رو اعلام نکرده، مطمئناً دست دولت و بانک مرکزی برای مقابله با شرایط پیش رو پر است.


  وی گفت: من به‌عنوان یک معلم اقتصاد این رویه را در عدم اعلام همه جزییات تائید می‌کنم چراکه دشمنان ما با اطلاع کامل از برنامه‌ها می‌توانند خود را برای ضربه زدن آماده کنند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار