۰۲ مرداد ۱۳۹۷ ۱۳:۰۴
کد خبر: ۲۰۳۲۴۰
yosefi (2)

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران به‌عنوان یک فعال اقتصادی بخش خصوصی نگران گسترش فعالیت‌های زیرزمینی در اقتصاد کشور است. چراکه فعالان اقتصادی پاک دست که همواره خواهان شفافیت در اقتصاد بوده‌اند،‌ از این محل آسیب‌های جدی دیده‌اند و عرصه فعالیت آن‌ها روزبه‌روز محدودتر شده است.


به گزارش عطنا به نقل از آرمان امروز، پدرام سلطانی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران گفته است: «من فکر می‌کنم متجاوز از 150 هزار میلیارد تومان از گردش‌های مالی اقتصادی کشور، زیرزمینی و خارج از رصد مالیاتی است و عملاً به‌صورت پول‌شویی انجام می‌شود.»


البته او ابراز امیدواری کرده که اجرایی شدن قانون نظام جامع مالیاتی در کشور تحولی در سیستم مالیاتی کشور ایجاد می‌کند و برای شفافیت و دسترسی به اطلاعات گردش مالی و فعالیت‌های اقتصادی به‌ویژه زیرزمینی و پنهان مفید است.


محمدقلی یوسفی، ‌استاد دانشگاه و اقتصاددان دانشگاه معتقد است: «اقتصاد زیرزمینی درنتیجه مداخله دولت در اقتصاد یک کشور به وجود می‌آید. وقتی دولتی حتی با نیت خیر هم بخواهد عرضه کالا یا تخصیص منابع را کنترل کند،‌ عملاً باعث کمبودها یا ایجاد بازار سیاه یا زیرزمینی می‌شود.»


یوسفی همچنین معتقد است: «تجربه نشان داده که دولتمردان در مقابله با دانه‌درشت‌ها عملاً یا ناتوان‌اند یا سر باز می‌زنند و فقط سراغ افراد ضعیف می‌روند. این موضوع سبب می‌شود که نه‌تنها آن‌ها نتوانند دانه‌درشت‌های زیرزمینی را کنترل کنند، بلکه این‌گونه فعالیت‌ها ادامه پیدا می‌کنند.»


مشروح گفت‌وگو روزنامه آرمان با محمدقلی یوسفی در ادامه آورده شده است:

اخیراً نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران گفته است که متجاوز از 150 هزار میلیارد تومان از گردش‌های مالی اقتصادی کشور زیرزمینی و خارج از رصد مالیاتی است و عملاً به‌صورت پول‌شویی انجام می‌شود. چرا فعالیت‌های زیرزمینی تا این اندازه گسترده شده‌اند؟


اقتصاد زیرزمینی درنتیجه مداخله دولت در اقتصاد یک کشور به وجود می‌آید. وقتی دولتی حتی با نیت خیر هم بخواهد عرضه کالا یا تخصیص منابع را کنترل کند،‌ عملاً باعث کمبودها یا ایجاد بازار سیاه یا زیرزمینی می‌شود. وگرنه، وقتی یک اقتصاد آزاد باشد، دادوستد صورت می‌گیرد و دلیلی برای شکل‌گیری اقتصاد زیرزمینی وجود ندارد؛ بنابراین متأسفانه در برخی موارد، کنترل‌های دولتی و حتی هزینه‌های مالیاتی باعث می‌شوند، کسانی که به‌نوعی به فعالیت‌های زیرزمینی مشغول‌اند،‌ به دلیل اینکه نمی‌خواهند مالیات پرداخت کنند،‌ به فعالیت‌های زیرزمینی روی می‌آورند.


البته، در خیلی از موارد فعالان زیرزمینی پشتوانه‌های قوی و نامرئی دارند که به آن‌ها قدرت لازم را می‌دهند تا بتوانند وارد فعالیت‌های زیرزمینی شوند. معمولاً این اقشار ضعیف نیستند که به این‌گونه کارها مبادرت می‌ورزند، بلکه این‌ها یکسری دانه‌درشت‌هایی هستند که با پشتوانه بسیار قوی اقدام به این کار می‌کنند؛ و در خیلی از موارد،‌ قدرت اقتصادی پشت فعالیت‌های آن‌ها وجود دارد.


تجربه نشان داده که دولتمردان در مقابله با دانه‌درشت‌ها عملاً یا ناتوان‌اند یا سر باز می‌زنند و فقط سراغ افراد ضعیف می‌روند. این موضوع سبب می‌شود که نه‌تنها آن‌ها نتوانند دانه‌درشت‌های زیرزمینی را کنترل کنند، بلکه این‌گونه فعالیت‌ها ادامه پیدا می‌کنند. چون در حقیقت فعالان زیرزمینی معلول این وضعیت هستند،‌ و عاملشان مقررات دست‌وپاگیر و لابی‌های قدرتمند است.


راه کنترل فعالان زیرزمینی چیست؟ آیا با اجرای قانون نظام جامع مالیاتی امیدی به حذف آن‌ها وجود دارد؟


اصولاً این‌ها درنتیجه بگیروببندها به وجود می‌آیند. اگر اقتصاد کنترل نشود‌، نیازی به این کار نیست. وقتی اقتصاد کنترل می‌شود، قیمت‌ها کاذب می‌شوند و وقتی این اتفاق افتاد، فعالیت‌های زیرزمینی رونق می‌گیرند؛ یعنی وقتی دولتی عرضه بعضی از کالاها را کنترل می‌کند،‌ این امر سبب می‌شود که دو نرخ در بازار ایجاد شود یا عرضه کالا به شکلی باشد که از کنترل خارج و وارد بازارهای زیرزمینی شود.


به‌هرحال،‌ درنتیجه کمبود تولید داخلی، فعالان زیرزمینی از کانال‌های مختلف وارد اقتصاد کشور می‌شوند؛ و متأسفانه همان‌طور که اشاره کردم این‌ها اصولاً از مفرهای قانونی استفاده می‌کنند و چون در ایران هزینه این‌گونه فعالیت‌ها بسیار اندک است، ورود به این عرصه چندان مشکل نیست؛ یعنی جای اینکه دانه‌درشت‌ها گرفته شوند، عمدتاً سراغ افراد ضعیف می‌روند که آن‌ها هم‌صدایی ندارند.


درمجموع، به دلیل نبود شفافیت و وجود سیستم فامیلی و به دلیل نبود نظارت قانونی بر عملکرد فعالان اقتصادی این‌گونه فعالیت‌ها افزایش پیدا می‌کنند. ما برای حذف فعالیت‌های اقتصادی که در بازار سیاه صورت می‌گیرد، به‌طور جد نیازمند شفافیت هستیم که آن‌هم نیازمند تغییر در بسیاری از برنامه‌هاست.


از اظهارات شما این‌گونه می‌توان برداشت کرد که چندان امیدی به رفع مشکلات این‌چنینی ندارید. برای تغییر در وضعیت فعلی، عده‌ای معتقدند باید افراد تغییر کنند و عده‌ای بر این باورند که لازم است تغییری در سیاست‌ها حاصل شود. نظر شما دراین‌باره چیست؟


مشکل ما، مشکل ساختاری است؛ یعنی هم سیاست‌ها غلط است و هم افراد درست و شایسته‌ای در سیستم نیستند؛ بنابراین مجموعه این دو عامل یعنی سیاست‌های اشتباه و افراد نالایق باعث می‌شود، چنین اتفاقاتی بیفتد.


تجربه نشان می‌دهد که طی سالیان متمادی تنها 40 یا 50 نفر در مصدر امور قرارگرفته‌اند. درنتیجه من اعتقادی ندارم در ایران بتوان به‌سادگی مسائل را اصلاح کرد. از دیرباز تنها دو جناح در اقتصاد ایران حضورداشته‌اند که البته گاهی پست‌ها را به همدیگر پاس می‌دهند و بازی را به هم می‌بازند؛ اما اکثریت قریب به‌اتفاق روشنفکران و صاحب‌نظران در عرصه اقتصادی به کار گرفته نشدند.


نتیجه امر این خواهد بود که کنترل فساد هم دشوار می‌شود، چون این‌ها به‌صورت زنجیره‌وار به همدیگر متصل‌اند و در بسیاری از موارد دارای پشتوانه قوی حزبی و سیاسی‌اند؛ بنابراین به‌صراحت می‌گویم که با ادامه این وضع خیلی امیدی به اصلاح مشکلات ندارم.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار