عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه شهید بهشتی معتقد بود که باید مصلحت کل جامعه بر فرد اولویت داشته باشد نه فقط مصلحت یک گروه خاص، گفت: مسئولان باید به مردم پاسخگو باشند.
به گزارش عطنا، نشست رونمایی از «مجموعه دو جلدی نظام اقتصادی در اسلام»، نوشته شهید آیتالله سیدمحمد بهشتی به همت موسسه مطالعات دین و اقتصاد با سخنرانی دکتر یدالله دادگر، معاون پژوهشی دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی و دکتر سیدموسی مطلّبی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی به مدیریت دکتر فرشاد مومنی، رئیس موسسه دین و اقتصاد و استاد برنامهریزی و توسعه اقتصادی دانشگاه علامه طباطبائی پنجشنبه، 7 تیر در موسسه دین و اقتصاد برگزار شد.
موسی مطلبی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی در بخشی از این نشست به ارائه دیدگاههای خود پرداخت و گفت: هیچکدام از مناسبات اقتصادی امروز جامعه ما با آموزههای دینی و اندیشههای دکتر بهشتی سازگار نیست و ما نیازمند افراد شجاعی مثل ایشان هستیم. اما این اندیشهها مربوط به گذشته است و اکنون رویکردها و اندیشهها تفاوت دارد.
وی افزود: دکتر بهشتی در کتابشان گفتهاند که اگر قانونی هست برای زمان خودش است و هر قانون بر اساس گذر زمان قابلیت تغییر دارد. ایشان نظام را متأثر را از زمان و مکان میداند و معتقد است نظام میتواند در جغرافیای مختلف بر اساس ویژگیهای خاص زمانی و مکانی شکل بگیرد. ایشان تببین نظام را در یک کشور محدود نمیکند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی در ادامه اظهار کرد: همانطور که شهید بهشتی میگوید انسان خواستههای مختلفی دارد و نظام اسلامی باید به این خواستهها توجه کند. انسان مسابقهجو است و نظام اسلامی باید شرایط مسابقه را فراهم کند چون مسابقه ایجاد انگیزه میکند و در بحث ارتباط انسان با محیط فکر، اراده، حرکت و کار انسان مرتبط با محیط است، چون انسان جزئی از این طبیعت است. یک تعامل ساختی بین محیط و انسان وجود دارد و هردو بر یکدیگر تاثیر میگذارند.
مطلبی گفت: دکتر بهشتی معتقدند که حاکمان و مسئولان باید در برابر اعمالشان پاسخگو باشند و به مردم حقایق را بگویند. در نظامی که شهید بهشتی ذکر کردهاند تمامی نیازهای انسان اعم از نیازهای مادی و معنوی باید برطرف شود و فقر باید ریشهکن شود. ایشان مالکیت شخصی را تا زمانی که به جامعه ضرر نرساند میپذیرد و البته معتقد است که حکومت بر مالکیت فرد میتواند اولویت داشته باشد اما این حکومت دارای ویژگیهای خاصی است و در آن باید مصلحت کل جامعه بر فرد اولویت داشته باشد نه فقط مصلحت یک گروه خاص.
موسی مطلبی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی در پایان گفت: شهید بهشتی در رابطه با انفاق میفرمایند که انفاق هدفی کلی است، انسان را از خودپرستی نجات میدهد و به خداپرستی نزدیک میکند؛ منظور دکتر بهشتی تنها انفاق مالی نیست و معتقدند که هرکس مازادی داشت چه به لحاظ مادی چه به لحاظ وقت یا نیرو باید آن را در راه جامعه و مردم خرج کند.