دبیر علمی همایش بینالمللی «ابعاد حقوقی-جرمشناختی تروریسم» در مراسم اختتامیه این همایش گفت: تأمین منابع مالی برای تروریستها به مثابه اکسیژن میماند، بنابراین ما باید این منبع تغذیه را قطع کنیم تا بتوانیم از جرایم تروریستی پیشگیری کنیم که این مورد، خود از پیشگیریهای اساسی در این خصوص است.
به گزارش خبرنگار عطنا، دکتر بهزاد رضویفرد، 14 اسفندماه در اختتامیه همایش بینالمللی «ابعاد حقوقی-جرمشناختی تروریسم» در سالن اجتماعات شهید بهشتی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی، بیان کرد: به عنوان دبیر علمی همایش از همراهی استادان و صبر و شکیبایی و اراده و توانایی علمی دانشجویان تحصیلات تکمیلی تشکر میکنم.
وی ادامه داد: اشتراکات زیادی بین جامعه بزهدیده فرانسه و ایران در خصوص جرایم تروریستی وجود دارد در ایران17 هزار نفر قربانی حوادث تروریستی داخلی داشتهایم.
رضویفرد افزود: از دیدگاه بعضی از نظریهپردازان تأمین منابع مالی برای تروریستها به مثابه اکسیژن میماند بنابراین ما باید این منبع تغذیه را قطع کنیم تا بتوانیم از جرایم تروریستی پیشگیری کنیم که این مورد خود از پیشگیریهای اساسی در خصوص جرایم تروریستی است. بنده خود در فرانسه با پیشگیریهای دقیق و حساسیت موضوع قطع ارتباطات مالی برای کمک به جرایم تروریستی بهنوعی بزهدیده این پیشگیری واقع شدم و برای من حساب بانکی ایجاد نکردند و این سیستم به خاطر صدماتی است که ایجاد شده و یک تجربه فوقالعاده هوشمند بود.
وی با بیان خلاصهای از نشستهای چندگانه که در طی دو روز همایش بینالمللی «ابعاد حقوقی-جرمشناختی تروریسم» برگزار شد پرداخت و گفت: دکتر غلامی در کنار پرفسور آلبرشت در حوزه تأمین منابع مالی تروریسم از منظر حقوق کیفری ایران با توجه به قانون تأمین منابع مالی تروریست مصوب سال 94 بحثهای خوب و ارزشمندی داشتند که در جای خود مورد استفاده قرار میگیرد.
معاون پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی اظهار کرد: در نشست دوم روز اول همایش، خانم برنادر اوبر سخنرانی تحت عنوان مبارزه علیه تروریست در نظام حقوقی فرانسه داشتند که نکات بسیار ارزشمندی را از نظام کیفری فرانسه بیان کردند. گامهای اساسی در خصوص جرم انگاری تررویستی برداشته شده است و از جرایمی که از حیث عنصر مادی و روانی در ارتباط با تروریسم بعید هستند، جرم انگاری کرده است و به طور مثال مراجعه به سایتهای اینترنتی در راستای مساعدت به تررویستها با پاسخهای کیفری مواجه میشود.
وی خاطرنشان کرد: سخنران بعدی در همین نشست دکتر اردبیلی بودند که با موضوع حق یا تکلیف دولت ایران به تعقیب یا استرداد متهمان به جرایم تروریستی نکات بسیار مهمی را بیان کردند که نشان میدهد نظام حقوقی ما در این حوزه نیاز به تقویت دارد.
رضویفرد افزود: در گام بعدی یعنی روز دوم همایش، خانم دکتر کلر ساس از استادان دانشگاه پاریس یازده با عنوان افراطگرایی در حقوق کیفری نکات بسیار ظریفی مطرح کردند که در کنار سخنرانی دکتر میرسعیدی، مفهوم دقیقتر و پررنگتری به خود میگرفت و نشان میدهد که شاید نظام کیفری ما در حوزه تبعیض و جرمانگاری و بهنوعی خود نص تبعیض حرکتی نکرده در حالی نظام فرانسه قدمهای خوبی در این زمینه برداشته است.
وی درباره همین نشست افزود: افراطگرایی از منظر دکتر کلر ساس تعریف نشد بلکه یک تعریف جامعهشناختی از افراطگرایی ارائه شد که فرآیندی است که در آن یک فرد یا یک گروه فعالیت خشونتآمیز را میپذیرد، بهگونهای که ایدئولوژی افراطی با ماهیت سیاسی، اجتماعی و مذهبی را در این فرآیند منتشر میکند. سخنران بعد در کنار دکتر کلر ساس، دکتر ضیائیبیگدلی بودند که به دقت نگاه حقوق بینالملل ایران را در ارتباط با جرایم تروریستی با عنوان نگرشی به تروریست از منظر حقوق بین الملل، مطرح کردند.
دبیر علمی همایش بینالمللی «ابعاد حقوقی-جرمشناختی تروریسم» بیان کرد: در نشست بعدی دکتر محمت ارسلان، استاد مؤسسه ماکس پلانک به همراه دکتر میرسعیدی، حضور داشتند که تحولات در قانون اطلاعات و کنترل جرم در ارتباط با تروریسم را مورد بررسی قرار دادند و اشاره کردند که سه نهاد موازی که بر اساس قانون اساسی آلمان برای مبارزه با تروریست به وجود آمدهاند و این نهادها یک سری خدمات و سرویسهای هوشمند همچون پلیس پیشگیری و پلیس سرکوبگر دارند که به مثابه سه قوه و نهاد حاکم، وظایف و عملکرد متفاوت دارند که هر کدام از منظری سعی میکنند، راه تروریسم،جریانات تروریستی و افراد تروریست را مسدود کنند. دکترمیرسعیدی نیز با دقت و در حول جریانات فقهی، فقه شیعی و اهل تسنن نشان دادند که هرگونه ضامن فقهی قابلیت گرایش به افراطگرایی را دارد و فقط نمیتوان گفت فقه اهل تسنن به دلیل اینکه سمبل تروریست کنونی داعش یا القاعده است، چنین قابلیتی دارد.
وی با اشاره به اینکه نشستهای تخصصی این همایش بهخوبی برگزار شد، خاطرنشان کرد: اولین پیشنهاد بنده این است که دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی، مرکز مطالعات جرمشناسی تروریسم را ایجاد کند و در مقدمه چکیده مقالات این همایش نیز به آن اشاره کردهام و مهمترین دلیل نیز این است که تروریسم و تروریست تمام نمیشود و پایانی نخواهد داشت.
رضویفرد جریانات تروریستی را دستمایهی حرکتهای سیاسی دانست و خاطرنشان کرد: جریانات تروریستی که اغلب دستمایه حرکتهای سیاسی یا حرکتهای دولتهای سیاستزده بوده که به دنبال منافع خود هستند است. ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که تروریسم بازتولید شود، تروریسم یک رفتار جنایی خطرناک و کاملاً تجدیدپذیر است، بنابراین ما میتوانیم جرمشناسی تروریست را دائماً پایش کنیم.
وی تصریح کرد: همچنین پیشبینی فصلی جداگانه و لایحه قانون تعزیرات که در معاونت حقوقی قوه قضائیه در دست بررسی است با نگاهی به دادرسی افتراقی که البته موضوع اصلی سخنرانی آقای خدائیان نیز بر مبنای تشکیل و سرکوبگری بود؛ منتهی این به اصطلاح تِم افتراقینگری جرایم تروریستی، لازم نیست در فرآیند رسیدگی و مجازات در راستای تشکیل سرکوبگری باشد بلکه میتواند در راستای پیشبینی نگاهها و نهادهایی باشد که بیشتر از آنکه سرکوبگر بوده پیشبینیکننده و پیشگیری کننده باشند.
رضویفرد خاطرنشان کرد: از اعضای تیم اجرایی و دانشجویی این همایش بینالمللی از جمله محسن بیات، ملیحه بیات، حامد صفایی، موسی حسینوند، حسین دانشوری، پیمان دولتخواه، سحر سهیلمقدم، تهمینه شاپوری، امیرحسین طبسی، نبیالله غلامی، محمد فرجی، امیرحسین علمداری، الههالسادات فسایی، الهه مختاری، سمانه موحدی و تمامی همکاران در دانشکده حقوق و علوم سیاسی و معاونت پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی که برای برگزاری این همایش تلاش کردند، تشکر میکنم.