استادیار اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در این نشست به بهرهمندی جامعه از مواهب، طبقه بندی مشاغل، نابهسامانیها در کشور پرداخت و گفت: در کشور نابهسامانی وجود دارد، بعضی وزارتخانهها زمین خرید و فروش میکنند یکی پول تولید میکند، دیگری منابع طبیعی را جا به جا میکند.
به گزارش خبرنگار عطنا، نشست «سهمبری عادلانه عوامل تولید» به همت گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه علامه طباطبائی و در راستای بند5 سیاستهای اقتصاد مقاومتی سه شنبه، 30 آبان ماه در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
دکتر محمد نعمتی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد اسلامی دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در ابتدای نشست گفت: در دانشکده اقتصاد کار اساسی و رسالتی که برای این رشته تعیین میشود، ارائه سازوکارهای بهرهمندی جامعه از خیرات و مواهب است. مواهب آن چیزهایی است که برای رفع نیاز در جامعه ایران یا هر جامعه دیگری لازم است، مانند انواع کلا و خدمات خصوصی و عمومی، آموزش، قضاوت، سلامت، امنیت و انواع منابع و ثروتهای طبیعی مانند نفت، گاز و پول.
وی افزود: شیوه بهرهمندی از این مواهب با یکدیگر فرق میکند و مراد از بهرهمندی در اینجا نهاد مالکیت است. طبقهبندی مشاغل بر حسب ماهیت فعالیت اجتماعی افراد به صورت فعالین حوزه کسب و کار، فعالین حوزه حکمرانی، فعالین حوزه تدوین قواعد انتخاب افراد سیاستگذار است.
نظام ناکارآمد پابرجا است
نعمتی تصریح کرد: در فضای مواهب ( کالا و خدمات خصوصی امنیت، قضاوت، سلامت) یکسری کنشگر وجود دارد که ممکن است فرد، دولت یا بنگاه خصوصی باشد، مثلا کنشگر امنیت در کشور ما دولت است. کنشگران در فضای حکمرانی فضای کسب و کار هستند، مثلا در کشور ما وزارت دفاع، وزارت سرمایه، وزارت قضاوت و وزارت پول در فضای حکمرانی هستند.
استادیار اقتصاد دانشگاه امام صادق به یکسری از طبقات در مشاغل اشاره کرد و گفت: بعضی افراد در فضای حکمرانی حکمرانی فضای کار هستند مثلا در مقوله سیاست رهبر، پادشاه، نخست وزیر. در کشور نابهسامانی وجود دارد، بعضی وزارتخانهها زمین خرید و فروش میکنند یکی پول تولید میکند، دیگری منابع طبیعی را جا به جا میکند. روی بحث حقوق کار نمیشود و برای آب، زمین باید حقوق تعیین شود،
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد اسلامی دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) گفت: یکی از دلایلی که این نابهسامانی و نظام ناکارآمد پابرجا است بهرهمندی از مقولات طبیعی مثل نفتخامفروشی است. رانت کل ساختار اقتصاد ایران را تشکیل داده است، ما باید به سراغ اصلاح توزیع رانتها برویم.