حدود یک ماه پیش بود که مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی از اجرای طرح «ضربتی» برای اعطای وام ازدواج به زوجهای در نوبت مانده بانکها خبر داده بود. آقای «علی اصغر میر محمد صادقی» گفته بود: اکنون 500 هزار نفر در صف هستند و ماهی 70 تا 80 هزارنفر هم اضافه میشوند. بر همین اساس، برای تسریع روند کار، طرح «ضربتی» را آغاز کردیم. هدف ما ماهانه 500 هزار وام است و قصد داریم تا سه برابر ظرفیت افزایش دهیم.»
میرمحمدصادقی گفته بود: «نظر ما این است که در مهرماه بتوانیم بانکها اولاً به استانهای محروم برسند و ثانیاً افرادی که از سنوات گذشته در صف هستند، وام به آنها برسد. سود این وامها 4 درصد و مدت پرداخت آن 36 ماه است و مقدار وام برای هر زوج 10 میلیون تومان است.»
به گفته او، طرف حساب و مشارکتکنندگان این طرح ضربتی، 11 بانک هستند: «ما با 11 بانک تفاهمنامه داریم و برای هر بانک سهمیه اعلام کردهایم. این بانکها عبارتند از ملی، صادرات، تجارت، ملت، کشاورزی، سپه، رفاه کارگران، مسکن، توسعه تعاون، قرض الحسنه مهر ایران، پارسیان سامانه مشخص میکند که زوجها به کدام بانک مراجعه کنند.»
مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی این را هم گفته بود که اولویتهای خاصی برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است: «یکی از اولویتهای ما در این طرح، بحث سختگیری بانکها برای اعطای تسهیلات ازدواج بود و اعلام کردیم تنها استفاده از یک ضامن برای وام ازدواج کافی است و برای شاغلان رسمی و در صورت داشتن کسر از حقوق، دیگر نیازی به ضامن نیست.»
خبرهای خوب آقای مدیرکل اما به همینجا ختم نمیشد. او گفته بود: «مبلغ وام از محل قرضالحسنه پسانداز و حسابهای جاری تأمین میشود و هر کس در سامانه ثبت نام کرده باشد در نوبت وام قرار میگیرد.ستادی در بانک مرکزی تهران تشکیل شده و به مدت سه روز بعد از اجرای این طرح پاسخگوی مشکلات مراجعان است .این ستاد در صورت ارائه مشکلات مکلف به حل مشکلات مردم هستند و از طریق روابط عمومی و نظارت بانک مرکزی هم آمادگی حل مشکلات مردم را داریم. حتی تیمهایی در بانک مرکزی آماده شدهاند که اگر شکایات در شهرستانها افزایش یابند، به شهرستانها اعزام شوند و مشکلات را حل کنند.»
اولویتهای اجرای این طرح هم، زوجهای جوان استانهای محروم بودند: «تعریف استانهای محروم مشخص است مثل سیستانوبلوچستان و ایلام و کردستان و لرستان و... و مقرر شده است که بیشترین امتیاز و پرداختیها متعلق به این استانها باشد.»
میر محمد صادقی توصیه جالبی هم به دریافتکنندگان این وام داشت. او گفته بود: «در راستای کمک به اقتصاد ملی، به زوجهای جوان توصیه میکنم حتیالمقدور از این وام برای خرید کالاهای ایرانی استفاده کنند.»
به گفته او، سهمیه تعیین شده برای بانکها بین ٣٠ هزار تا ٩٠ هزار فقره است، که کمترین سهم با ٣٠ هزار فقره برای بانک قرضالحسنه مهر ایران و بیشترین به ٩٠ هزار سهم و بانک ملی اختصاص دارد.
حالا و پس از گذشت حدود سه هفته از اجرای این طرح ضربتی، آمارهای آقای مدیر کل، باز هم حاوی پیامهای خوبی برای زوجهای جوان و منتظر دریافت این وام است.
آقای میرمحمدصادقی که به برنامه زنده «روی خط خبر» شبکه خبر رفته بود، آمارها و وعدههای جالب دیگری هم داد تا شهد اجرای این طرح ضربتی، شیرینتر شود: «برآنیم پس از اتمام پرداخت ضربتی وام ازدواج تا پایان شهریور مدت زمان پرداخت وام ازدواج را به کمتر از یک ماه برسانیم.»
او با بیان اینکه زوجهای جوان واجد شرایط میتوانند به صف دریافتکنندگان وام ضربتی ازدواج بپیوندند هم گفت: «کسانی که در ازدواج اول از این وام استفاده نکرده باشند و از زمان عقدنامه آنها کمتر از 2 سال شمسی گذشته باشد میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.»
وی در ادامه افزود: «صف دریافت وام ازدواج به زیر 430 هزار نفر رسیده است.»
میر محمد صادقی خاطر نشان کرد: «در صدد هستیم تا پس از اتمام پرداخت ضربتی وام ازدواج تا پایان شهریور، مدت زمان پرداخت وام ازدواج را به کمتر از 2 هفته برسانیم.»
طرح «ضربتی» بانک مرکزی برای اعطای وام به زوجهای جوان، شاید یکی از اتفاقهای خوب نظام بانکی باشد. اتفاقی که دست کم سبب میشود صف طولانی و ناامیدکننده سالهای پیش زوجهای جوان برای دریافت وام ازدواج و شرایطی که به سان «هفت خان» رستم میماند، از سرراه آنان برداشته شود تا امیدی باشد برای ادامه زندگی.
به نظر میرسد اجرای این طرح ضربتی میتواند الگویی مناسب برای سایر طرحهای معطل مانده و ماراتنوار باشد که سالهاست پروندههای تلنبار شده و خاکخورده را روی هم میچیند و آب هم از آب تکان نمیخورد. شاید برای تکاندن هر گرد و خاکی، پیشوندی بهنام «ضربتی» لازم باشد تا کارها راه بیفتد.
پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳ Thursday, 21 November 2024