میگویند هر هفته تشکیل جلسه میدهند؛ جلسه برای ادامه مسیر جبههای نوپا که هنوز 5 ماه از تولدش نگذشته اما بالا و پایینهای زیادی به خود دیده است.
به گزارش عطنا، «خبرآنلاین» در ادامه نوشت: زمان زیادی از تشکیل جبهه مردمی نیروهای انقلاب (جمنا) نمیگذرد و آنها در حالی یک شکست سنگین را در اولین گام پشت سر گذاشتند که با سودای ائتلاف و جبران شکستهای پی در پی جریان اصولگرا پا به کارزار انتخابات گذاشته بودند و البته از همان اول هم با اعتراضاتی مواجه بودند.
از چگونگی جمع شدن تشکلها و طیفهای اصولگرایی زیر بیرق جمنا و تشکیل هیات رئیسه آن تا روند انتخاب کاندیداهای مورد نظر این جبهه؛ مواردی که از همان اول دادِ بسیاری از چهرههای اصولگرا را در آورد و حالا بعد از گذشت دو ماه از انتخابات همچنان این انتقادها بلند پابرجاست.
به حاشیه راندن جامعتین از سوی این جبهه، مخالفتها با مرکزیت جمنا برای اصولگرایان، لزوم تغییر ساختار جمنا، انتقادها به عملکرد انتخاباتی این جبهه و مقصر دانستن سیاستهای پنهان و آشکار آن در شکست اصولگرایان در انتخابات اخیر از مواردی هستند که حالا بعد از گذشت چندماه از تشکیل این تشکّل نوپا گریبان موسسان و معتقدان به آن را گرفته است و هر روز یک انتقاد از گوشهای از جریان اصولگرا، جمناییها را هدف قرار میدهد.
دی ماه سال گذشته بود که خبر تشکیل جبهه مردمی نیروهای انقلاب به گوش رسید. آن هم در زمانی که به نظر میرسید جامعتین مانند ادوار گذشته انتخابات، محوریت خط دهی به اصولگرایان را برای انتخابات در دست داشته باشد، اما برخلاف تصورات، طیفهای مختلف اصولگرایی زیر پرچم تشکل نوپای جمنا جمع شدند.
گرچه همان زمان هم طیفهای سنتی اصولگرا صراحتا به این سازوکار ورود نکردند و حتی موتلفه ایها هم که در ابتدا نشست و برخواستی با اعضای جبهه مردمی داشتند در نهایت کاندیدای خودشان را برای انتخابات ریاست جمهوری به میدان فرستادند.
غیبت تشکلها و چهرههای شاخص اصولگرایی در نخستین مجمع عمومی جبههای که خود را نماینده اصولگرایان میدانست، اعلام برائت برخی جریانهای اصولگرا از برخی نامزدهایی که جمنا آنها را برگزیده بود خبر میداد، اعلام انصراف برخی نامزدهای جمنا از نامزدی در انتخابات هم از وجود ناهماهنگیها و نقاط اختلافی حکایت داشت که از همان ابتدا در ساماندهی نیروهای انقلاب به چشم میخورد و روز به روز گلایههای سنتیهای اصولگرا را بیشتر میکرد.
گرچه همان زمان هم در نهایت پیران اصولگرا مشی خود را بر همراهی با نواصولگرایانی که پرچم جمنا را بالا برده بودند قرار دادند تا شاید بعد از سالها وحدت حداکثری در این جریان حاصل شود.
حالا با گذشت دو ماه از انتخابات و نتیجهای که برای اصولگرایان خوشایند نبود، سنتیهای اصولگرا هنوز هم از جمناییها دلخورند؛ دلخوری از این بابت که راستگرایان سنتی حالا دلیل شکست جمنا را توجه نکردن اعضای آن به توصیههای آنها میدانند.
نمونه اش محمدرضا باهنر دبیرکل جبهه خط امام و رهبری است. او در چند اظهارنظر با اشاره این انتقادها و با بیان اینکه «تدوام محوریت جمنا در جریان اصولگرا، مشخص نیست» اعلام کرده که قائل به احتمال تجدید سازمان این تشکل نوپا است. حتی یحیی آل اسحاق که عضو هیات موسس جمنا بود هم معتقد است جمنا برای ادامه مسیر نیازمند بازنگری درونی است و باید ایرادات مرتفع شود.
هرچند در این میان چهرههایی همچون حسین کنعانی مقدم عضو جبهه ایستادگی معتقد است اصولگرایان از جامعتین فاصله نگرفتهاند؛ «جامعتین مسئولیت خود را در زمینه تبیین و تدوین جریان اصولگرایی دارد و به عنوان مجموعهای که میتوانیم مبانی جریان اصولگرایی را از آن داشته باشیم نقش آفرینی میکند و در سیاستهای کلی تابع جامعتین هستیم.»
با وجود آنکه برخی اصولگرایان قائل به تجدیدساختار جمنا هستند، لطفالله فروزنده عضو شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب با این نظر مخالف است. او میگوید که فعلا قرار نیست تغییراتی در شورای مرکزی این جبهه رخ دهد و تغییرات شورای مرکزی ساز و کار مشخصی دارد، اگر بخواهد در شورای مرکزی و هر یک از ارکان جبهه تغییری اتفاق بیفتد، باید مجمع فوقالعاده برگزار شود اما فعلا چنین موضوعی مطرح نیست.
گرچه این اظهارات فروزنده چندان تطابقی با گفتههای حجت الاسلام محمد حسن رحیمیان رییس شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی ندارد؛ چندی پیش بود که او از برگزاری جلسات منظم و فشرده جبهه مردمی با هدف آسیب شناسی، بازسازی و تدوین استراتژی جدید عمل سیاسی و تشکیلاتی خبر داد و گفت: «تجربه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم برای جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی تجربهای بسیار گرانبها و مملو از درسهای فراوان بود و جبهه مردمی پس از انتخابات تصمیم گرفته است که با استفاده از این تجربه سازمان کار، ادبیات و فعالیتهای خود را نوسازی کند.»
حسین کنعانی مقدم عضو جبهه ایستادگی هم یکی دیگر از اعضای جمنا است که با بیان اینکه ریزشها و رویشهایی در جمنا وجود خواهد داشت گفته است که ترمیمهایی در شورای مرکزی جمنا انجام خواهد گرفت.
انتقادها چهرههایی همچون باهنر در حالی به بدنه اصلی جمنا وارد میشود که بعد از برگزاری انتخابات اردیبهشت ماه و شکست اصولگرایان در آن، برخی از اعضای درونی این جبهه هم نسبت به عملکرد آن انتقادهای روانه آن کردند.
آنچنان که محمدعلی پورمختار نماینده اصولگرای مجلس، یکی از این منتقدان جمنا است که گرچه برخلاف برخی تحلیلها معتقد است رای اصولگرایان در طبقه محروم ریزش نداشته است اما رفتار و محدودیتهای جبهه مردمی نیروهای انقلاب را سبب قهر برخی اصولگرایان و ریزش رأی این جریان دانسته است. به نظر او جمنا تشکیلاتی جامع نبوده است و خیلی و این باعث شد تعدادی ناراحت شوند و قهر کنند و در نتیجه ریزش آرا به وجود آید.
حسن بیادی از دیگر فعالان سیاسی اصولگرا هنوز هم معتقد است جمنا باندی بود که عامل شکست اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری شد. عضو جبهه ایستادگی در گفت وگو با خبرآنلاین میگوید که اگر اصولگرایان در همین قالب و چارچوب پا به میادین رقابتهای سیاسی آینده نتیجهای جز شکست عایدشان نمیشود.
ابوالقاسم رئوفیان، دبیرکل حزب اسلامی ایرانزمین هم جمنا را يك پديده نوظهور و تازه متولد شدهاي در آستانه انتخابات دانست كه تولد مباركي هم نداشت؛ «اين مولود نامبارك و ناقصالخلقه كه با تابلوي انقلابي آمد و رقيب خود را غيرانقلابي ناميد ضربه به اصولگرايي و انقلابيگري زد.»
در حالیکه یکی از بحثهای روزهای بعد از انتخابات برای جمناییهای محور قرار گرفتن ابراهیم رییسی برای تحرکات جمنا در آینده بود، محمد حسن آصفری یکی از اعضای این جبهه هم با بیان اینکه امروز جبهه مردمی نیروهای انقلاب نیاز به چهرههای جدید و سوخته نشده دارد با این موضوع مخالفت کرده است و گفته است: «اینکه صرفا مهرههای قبلی بروند و دوباره افرادی دیگری با کارنامه شناخته شده برای مردم جای شان بیایند مطمئنا جریان جمنا نمیتواند موفق شود. امثال آقاي فدايي براي مردم سوختهاند. با رفتن فدایی و آمدن محمدی تغییری اتفاق نمیافتد.»
کنعانیمقدم هم در این رابطه جمنا را اجماع نیروهای انقلاب دانسته و گفته است که قرار نیست رئیسی محور جمنا باشد.
عبدالرضا مصری از اعضای موتلفه یکی دیگر از اصولگرایانی است که به ساز و کار جمنا انتقاد دارد و در گفت وگو با خبرآنلاین درباره انتخابات درون تشکیلاتی این جبهه میگوید: «در بحث انتخابات و رای گیریها انتقادی که وارد شد این بود که برخی معتقد بودند انتخاباتی که برگزار شد مهندسی شد. هرچند خیلی پررنگ نبود اما به هر صورت خللی در این مورد وارد شد.»
یحیی آلاسحاق عضو شورای مرکزی جمنا اما عملکرد جمنا را قابل قبول میداند، گفت: « آنها که میگویند جمنا جواب نداد برآورد زودهنگام دارند. اگر ملاک انتخابات ریاست جمهوری باشد، چه کسی میگوید جمنا موفق نبود؟ جمنا در مدت کوتاهی که شکل گرفت توانست مجموعه نیروها را با هم هماهنگ کند و یک رأی 16 میلیونی بیاورد، انتظارش هم بیش از این نبود.» هرچند او هم معتقد است جمنا جامعیت بیشتری لازم دارد و باید ایرادات و اشکالات آن اصلاح شود.
در میان تمام بحث و تحلیلها درباره بازسازی ساختار جمنا و انتقادها طیفهای مختلف اصولگرایی به این جبهه درباره عملکردش در انتخابات اردیبهشت ماه در چند وقت گذشته اخباری مبنی بر احتمال جلوداری جمنا برای تشکیل دولت در سایه به گوش رسید؛ دولتی که سعید جلیلی برای اولین بار از آن سخن گفت اما به نظر بعضی از اعضای جمنا هنوز هم چندان اعتمادی به او ندارند.
حسین کنعانی مقدم عضو جبهه ایستادگی یکی از افرادی بود که خبر از تشکیل دولت در سایه از سوی جمنا داد و با بیان اینکه اظهارات سعید جلیلی به خودش ربط دارد، گفت: «شخص که نمیتواند دولت سایه تشکیل دهد، جریان حزبی و جبهه مشترک قادر به راه اندازی دولت سایه است. اگر شخص میتوانست دولت تشکیل دهد که در انتخابات ریاست جمهوری نام نویسی میکرد و رئیس جمهور میشد. پیشنهاد ما این بود که باید «دولت سایه» تشکیل شود و کمیتههای جمنا نقش وزارتخانههای دولت در سایه را ایفا کنند و به برنامه ریزی و نقد و بررسی وضعیت موجود بپردازند.»
پرویز سروری دبیرکل جمعیت رهپویان یکی دیگر از اعضای جمنا بود که با اشاره به تمرکز جمنا بر طرح دولت در سایه گفت: «طرحی را به عنوان دولت در سایه در دستور کار داریم که فکر میکنم برای اولین بار است در کشور دارد این کار انجام میشود و تلاش خواهیم کرد مطالبات مردم را به صورت بسیار منطقی و سازنده تعقیب کنیم و دولت را در چارچوبهای منطقی قرار دهیم که بتواند ارائه خدمات مفیدتری را به مردم داشته باشد و وعدههایی را که در زمان انتخابات بیان شده عملیاتی کند.»
اما این اظهارات باز هم مخالفانی از درون خود جمنا دارد؛ محمد حسن آصفری یکی از این مخالفان است که با بیان اینکه جریان سوم امروز باید با شعارهای مردم پسند و استفاده از چهرههای سوخته نشده تشکیل شود، گفت: «نه آنکه افرادی بخواهند مدیریت در سایه باشند، یکی از دلایل شکست جمنا این بود که برخی میخواستند در سایه باشند و مدیریت در سایه کنند.
این نگاهها را جریان انقلاب خوب درک میکند تا اینها حل نشود مسائل و مشکلات ما برطرف نخواهد شد. حرکت جمنا جدید و ارزشمند است و اگر کسانی برای رسیدن به پست و مقام بخواهند آن را به نفع خودشان تسخیر کنند، قطعا نیروهای انقلاب اقدام آنها را پس میزنند و نمیپذیرند.»
این را دیگر همه میدانند که جریان اصولگرایی در سالهای اخیر انشعابهای زیادی را متحمل شده است؛ طیفهای مختلف این اردوگاه گرچه سعی کردهاند در انتخاباتهای گذشته تا جایی که میتوانند به یکدیگر نزدیک شوند اما نه تنها اغلب هیچ ائتلافی نصیبشان نشده است که با حرکتهای فردی هزینه زیادی را به بدنه اصولگرایی وارد کرده اند.
حالا که بعد از سالها این طیفهای مختلف سعی کردند زیر یک پرچم سینه بزنند و «جمنا» را تشکیل دادند، بیشتر از هر زمان دیگری معلوم است که الزاما رویکردها و شیوههای کنش سیاسی همه آنها با یکدیگر قابل جمع نیست.
اعضای این تشکل در حالی جمنا را تشکیلاتی برای گفتمان سازی و طرح مطالبات مردم و نه فقط مختص به برهه زمانی انتخابات میدانند که حالا به نظر انها و دیگر طیفهای اصولگرایی که در چند انتخابات گذشته طعم تلخ شکست را به خوبی چشیده اند، باز هم گرفتار دام تشتتاند؛ دامی که بیشتر از هر زمان دیگری آنها را گرفتار کرده است.
بعضی از اعضای جبهه یک روز دم از جذب کاندیداهای ریاست جمهوری به این جبهه میزنند، روز دیگر، دیگر اعضای این تشکل سیاسی این موضوع را قابل قبول نمیدانند و چهرههایی مانند رییسی را مهره سوخته معرفی میکنند، زمانی دیگر عدهای دیگر لزوم تغییرات اساسی در شورای مرکزی را مهم میدانند و روز دیگر عدهای دیگر از درون همین تشکل نوپا این الزام را رد میکنند.
انتقادها اصولگرایانی سنتیای همچون اعضای جامعتین، جبهه پیروان خط امام و رهبری و موتلفه ایها و چهرههایی همچون محمدباقر قالیباف هم که در این میان جای خود را دارد.
تمام این اختلافات و انتقادها به فاصله شش ماه از تاسیس این جبهه صورت گرفته است و اعضای این جبهه نوپا چارهای برای یک تصمیم گیری بزرگ ندارند؛ آنها یا به درخواستهای دیگر اصولگرایانی که البته سهم خودشان را از اردوگاه راستها بیشتر میدانند، تن میدهند و در جهتی دیگر گام بر میدارند یا با اصرار بر راه خود بیشتر به اختلافات دامن میزنند و البته کارشان را برای ادامه مسیر سخت تر میکنند.