۲۰ دی ۱۴۰۱ ۰۸:۴۳
کد خبر: ۳۰۴۵۷۶

عطنا - دکتر عباس اشرفی، دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به این که حضرت مریم (س) در الهیات اسلامی یک اسوه است، اظهار کرد: به عنوان یک انسان کامل می توان کاملاً از او پیروی کرد و تمام ویژگی ها و مؤلفه های او قابل الگوبرداری هستند. هنگام صحبت از مریم (س)، اول صحبت از یک انسان نمونه و دوم صحبت از یک زن نمونه می کنیم. در نگاه اول، برگزیدگی مریم مربوط به انسان بودنش و در نگاه دوم، مربوط به زن بودنش است. مرحله اول (إِنَّ اللَّهَ اصطَفاكِ وَطَهَّرَكِ) و مرحله دوم (وَاصطَفاكِ عَلىٰ نِساءِ العالَمينَ) و به این معنی است که ما دو مرحله برگزیدگی و اسوه بودن برای مریم (س) قائل هستیم.

در الهیات اسلامی اسوه بودن مریم(س) وابسته به مسیح نیست، قائم به شخص است

وی  درخصوص تفاوت عمده الهیات اسلامی و مسیحیت، در مورد حضرت مریم (س)بیان کرد: در الهیات اسلامی، مریم(س) یک نمونه کامل هم از جهت فردی و هم جمعی است. یعنی علاوه بر زندگی فردی، زندگی جمعی ایشان هم یک الگو است. وقتی در اسلام و با تأکید بر قرآن، صحبت از الهیات مریم می کنیم، یعنی حضرت مریم تمام ویژگی های اندیشه ای و رفتاری را به‌تنهایی دارا است. به عبارتی می‌شود از مریم مقدس یک الهیات استخراج کرد. پس اگر مریم (س) را بتوان تشریح کرد، الهیات تشریح می شود. الهیات اسلامی درخصوص الهیات مریم، مبتنی بر قرآن و بعد روایت است. اما مریم(س) در کتاب مقدس، شرح و توصیف کامل نشده و اسوه بودن و جامع بودن آن نیامده است. اما در سنت کلیسایی، مریم جایگاهی به مثابه یک اسوه برای زنان دارد. در الهیات اسلامی مریم اسوه است، همچنان که حضرت عیسی است. یعنی اسوه بودن مریم(س)، وابسته به مسیح نیست، بلکه به خودش است.

اشرفی گفت: هرچند با نگاه امروزی مریم هم در الهیات اسلامی و هم در الهیات مسیحی برترین جایگاه را در بحث زن بودن به خودش اختصاص داده است. با توجه به مسیحیت امروز، اگر بخواهیم یک نمونه زن کامل و اسوه نام ببریم، بلاشک مریم (س) خواهد بود. اما اگر در اسلام هم بخواهیم نام ببریم، مطمئنا یکی از چهار شخصیت اسوه، حضرت مریم(س) خواهد بود. در الهیات، حضرت مریم وجه مشترک الهیات اسلامی و مسیحی است. خضرت مریم می تواند طریقه وصل اسلام و مسیحیت باشد. به حدی که خود الهیات مریم می تواند راهگشای تقریب بین مسلمانان و مسیحیان باشد.

اشرفی با اشاره به مقایسه جایگاه حضرت مریم در قرآن و در کتاب مقدس اناجیل افزود: قرآن برای حضرت مریم یک داستان مستقل قائل است که به عبارتی اگر ایشان مادر عیسی هم نبود، جایگاه رفیع و الگو بودن خود نسبت به قبل از مادر عیسی بودن را داشت. ولی در اناجیل اين‌گونه توصیف نشده است. در اناجیل صرفا به بخش مادر عیسی مسیح بودن پرداخته شده است و البته بعدها در سنت مسیحی این خلأ پر شده است و حضرت مریم به عنوان یک اسوه مورد توصیف قرار گرفته است. در قرآن از آن حیث که حضرت مریم شخصیت برجسته و الگو و هم از این حیث که مادر عیسی مسیح است و همچنین به عنوان یک انسان و شخص نمونه، مدنظر قرار گرفته است.

یکی از ارکان ایمان اسلامی، ایمان به نبوت عیسی مسیح است

این استاد دانشگاه با تأکید بر این که الهیات مسیحی، الهیات مسیح محور است و تنها مؤلفه ایمان، عیسی مسیح است، افزود: در الهیات اسلامی اگر مومن به نبوت و رسالت مسیح نباشید، به اسلام شخص یا در شاخصه های اسلامی خدشه وارد می‌شود. پس یکی از ارکان ایمان اسلامی، ایمان به نبوت عیسی مسیح است. این نشان‌دهنده جایگاه رفیع مسیح(ع) در الهیات اسلامی است. یعنی مسیح جزئی از الهیات و ایمان اسلامی است. ایمان به مسیح(,) جزو لاینفک الهیات اسلامی محسوب می‌شود. از طرف دیگر پیروان عیسی مسیح، مهربان نسبت به مسلمان  توصیف شده اند‌. اگر وجه مشترک موجود بین مسیحیت و اسلام را بگیریم، در این صورت مسیح همچنان به عنوان یک اسوه برای مسلمانان مطرح شده و نمونه انسان کامل در الهیات اسلامی است.

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام                                              تلگرام

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
هنر و فرهنگ1
کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم
کتاب چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی منتشر شد:

کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم

کتاب«چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی»جدیدترین اثر دکتر هادی خانیکی با گردآوری وتدوین حبیب راثی تهرانی، با نگاهی ارتباطی به بیماری کرونا، به‌تازگی ازسوی مرکز نشر دانشگاهی منتشر و راهی بازار نشر شده است.
هنر و فرهنگ2
دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد
معرفی کتاب: "دروازه بانی"، اثر پاملا شومیکر، ترجمه دکتر حسین افخمی:

دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد

بنابر نظر پاملا شومیکر، استعاره "دروازه‌بانی" را می‌توان برای هرموقعیت تصمیم گیری و با هرمیزان اطلاعات به کار برد؛ چه این انتقال از طریق کانال‌های جمعی و چه از طریق کانال های بین‌فردی باشد.
انجمن های علمی
سمینار و وبینار بین‌المللیِ «معرفی رهیاری نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی» برگزار شد
به همت انجمن سواد رسانه ای ایران و با همکاری فرهنگسرای رسانه، ساترا و مجمع رصتا؛

سمینار و وبینار بین‌المللیِ «معرفی رهیاری نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی» برگزار شد

همایش و وبینار بین‌المللیِ«معرفی رهیاری(کوچینگ) نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی»، از سوی انجمن سواد رسانه ای ایران و باهمکاری فرهنگسرای رسانه،ساترا ومجمع رصتا برگزار شد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار