رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه مسجد میتواند بین جریانات سیاسی داخل دانشگاه و استادان، کارمندان و دانشجویان وحدتآفرین باشد، گفت: بنای مسجد در مجموع باید یک جریان انقلابی، اصیل و ولایی بوده تا مسجد طراز مورد انتظار نظام، انقلاب و ولایت را شکل دهد.
حجتالاسلام صادق اکبریاقدم در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار عطنا، اظهار کرد: جایگاه مسجد در نظام دینی ما مشخص است و از صدر اسلام تاکنون از مرتبه ارزشمندی برخوردار بوده است.
وی با بیان اینکه یکی از راهبردهای اصلی و جدی دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه موضوع مسجد محوری و حضور عالمانه در آن است، گفت: در گذشته یکی از مهمترین خلاءها در دانشگاه علامه طباطبائی که مرکز آن در محدوده جغرافیایی فعلی واقع شده است، عدم وجود مسجد بود.
اکبریاقدم وجود مسجد را زمینهساز برپایی شعائر و مناسک دینی در قالب نماز جماعت و ایجاد انسجام بین استادان، کارمندان و دانشجویان که علاقه دینی در وجودشان موج میزند، برشمرد و بیان کرد: مسجد میتواند مرکز ثقل و تمرکز فعالیتها مختلف به خصوص آن بخش از زمینههای دینی، معرفتی و اخلاقی دانشگاهیان باشد که واقعاً جای آن در طی این مدت در دانشگاه علامه طباطبائی خالی بود.
رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی به برنامهریزی و سیاستگذاری برای ساخت مسجد امام علی (ع) اشاره کرد و گفت: چه کسانی که در دوره ریاست قبلی دانشگاه فعالیت ساخت این مسجد را شروع کردند و چه افرادی که در دوره کنونی به خصوص دکتر سلیمی، رئیس کنونی دانشگاه علامه طباطبائی و دکتر ویژه، معاون توسعه و مدیریت منابع و همکارانشان که آن را تکمیل و به اتمام رساندند، زحمت کشیده و تلاش کردند.
وی یادآور شد: اگر تلاش مسئولان فعلی دانشگاه در این دوره که عمده فعالیتها برای ساخت مسجد نیز در این سالها صورت گرفت، نبود شاید مراحل تکمیل و ساخت مسجد دانشگاه به این زیبایی و بزرگی رها میشد و به سرانجام نمیرسید.
اکبریاقدم خاطرنشان کرد: این بنای ساختمانی، قابلیت این را داشته که تبدیل به مجتمع فرهنگی شود که فعالیتهای مذهبی، معرفتی و فرهنگی در آن انجام شود و از طرفی نیز مسجد است که نماز جماعت در آن برگزار میشود.
وی با بیان اینکه مسجد میتواند بین جریانات سیاسی داخل دانشگاه و استادان، کارمندان و دانشجویان وحدتبخش باشد، گفت: مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی جایگاه بسیار با اهمیتی دارد و عزیزانی که سنگبنای آن را آماده کردهاند و نیز عزیزانی که آن را به سرانجام رساندهاند هر دو مجموعه، کار بزرگ و ارزشمندی انجام دادهاند.
رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی در پاسخ به این سوال که این نهاد برای مسجد دانشگاه چه برنامهها و پیشنهادهایی دارد، اظهار کرد: بر اساس گفتوگوها و مشورتهایی که با دکتر سلیمی، استادان، کارمندان، دانشجویان و مجموعه انقلابی حاضر در صحنه دانشگاه علامه طباطبائی انجام دادهایم به این نتیجه رسیدیم که ما صرفاً در مسجد نماز جماعت را برپا نکنیم.
وی درباره همین موضوع تصریح کرد: برنامه ما این است که هر هفته یکی از آیات عظام و یا شخصیتهای برجسته دینی و علما را دعوت کنیم تا در مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی نماز جماعت را اقامه و بعد از آن نیز سخنرانی عمومی داشته باشند تا از زوایای معرفتی و جلسات تفسیری و اخلاقی آن دانشجویان، استادان و کارمندان دانشگاه در سطوح مختلف بهره ببرند.
اکبریاقدم با اشاره به دیگر برنامه نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی شامل حضور یک شخصیت علمی برجسته کشور به صورت هفتگی در مسجد امام علی (ع) این دانشگاه است، گفت: این شخصیت علمی در نماز و سخنرانی بعد از آن شرکت کرده و با انس و الفتی که بین نمازگزاران ایجاد میشود، زمینه برگزاری حلقه و سیر معرفتی و بحث و گفتگوی آزاد در سطح مسجد شکل میگیرد.
وی اضافه کرد: تلاش ما این است که حضور استادان، کارمندان و دانشجویان انقلابی و تشکلها همسو چون هیئت اصحاب عاشورایی، کانون قرآن و عترت، کانون مهدویت، بسیج دانشجویی و استادان در فعالیتهای فرهنگی و مذهبی مسجد امام علی (ع) پررنگتر شود.
اکبریاقدم با بیان اینکه این دانشجویان باید در مسجد حضور پیدا کرده و ضمن فعالیت، باید خودشان کار را به دست بگیرند، گفت: البته مسجد میتواند به صورت هیئت امنایی اداره شده تا مرکز رفت و آمد فکرهای مختلف در دانشگاه باشد اما بنای مسجد در مجموع باید یک جریان انقلابی، اصیل و ولایی بوده تا مسجد طراز مورد انتظار نظام، انقلاب و ولایت را شکل دهد.
وی در پاسخ به این سوال که اگر شما در ابتدای برنامهریزی برای ساخت این مسجد و بخشهای مختلف آن حضور داشتید چه پیشنهادها و نظراتی ارائه میکردید، گفت: مجموعه دانشگاه پیشنهاد دادند اگر بشود مجموعه معاونت فرهنگی و اجتماعی و دفتر نهاد مقام معظم رهبری در این مجتمع فرهنگی امام علی (ع) نقل مکان کنند.
اکبریاقدام درباره همین موضوع افزود: اگر بنده، هنگام برنامهریزی برای ساخت این مسجد در دانشگاه حضور داشتم، پیشنهاد میدادم که به نوعی در این مجتمع، حوزه علوم و معارف اسلامی جمع ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه در گذشته و در میان جوامع مذهبی و سنتی ایران، همیشه مساجد و یا چشمهها محور اجتماع مردم بودهاند، اذعان کرد: مسجدی به بزرگی و عظمت امام علی (ع) در دانشگاه علامه طباطبائی باید به عنوان محور و مبدأ شناخته شود.
اکبریاقدم با بیان اینکه برای محور بودن مسجد باید ببینیم که کارکرد مساجد در طول تاریخ چه چیزی بوده است، گفت: کارویژه و اثر بخشی اصلی مسجد در جامعه مرکز برپایی مناسک دینی، تعظیم شعائر مذهبی و انسجامبخشی به فعالیتهای مرتبط با آن بوده است و باید جنبههای شکلی و معنوی توصیه شده صدر اسلام و علمای عزیز ما را احیا کند که البته فقط این موارد کارکرد مسجد نیست بلکه جنبههای معرفتی و اخلاقی نیز دارد که باید از آنها استفاده کرد.
وی یادآور شد: اگر بنده هنگام پایهریزی مسجد دانشگاه حضور داشتم، مطمئناً پیشنهاد میدادم که در این مسجد حوزه علوم و معارف اسلامی ایجاد شود که در کنار نماز جماعت، کانون اجتماع عظیم دانشگاهیان را نیز داشته باشیم تا ضمن تعظیم و برگزاری شعائر دینی و مناسک مذهبی، محل رفت و آمد و شکلگیری، نشر و تعمیق باور و اندیشه دینی نیز باشد.
رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: حتی میتوانستیم در این مسجد به شکل سنتی، حجرههای حوزی را ساخته و استادان علوم اسلامی را برای تدریس به دانشجویان دعوت کنیم اما به هر حال چیزی که بنده شنیدهام این است که معاونت فرهنگی و اجتماعی و دفتر نهادی رهبری به متجمع فرهنگی امام علی (ع) منتقل میشوند.
وی با اشاره به اینکه مجتمع فرهنگی امام علی (ع) اواخر سال گذشته توسط دکتر محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افتتاح شد، گفت: مسجد با توجه به کموکاستیهایی که داشت به پایان نرسیده بود و ما پیشنهاد دادیم که امسال و همزمان با 13 رجب، ولادت امام علی (ع) که مسجد نیز به نام او است و با حضور حجتالاسلام محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاههای کشور به بهرهبرداری برسد.
اکبریاقدام خاطرنشان کرد: مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی روز دوشنبه، 21 فروردینماه با اقامه نماز ظهر و عصر توسط رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاههای کشور و برگزاری جشن ولادت امیر مؤمنان به صورت رسمی به بهرهبرداری میرسد.
تلاش ما این است که حضور استادان، کارمندان و دانشجویان انقلابی و تشکلها همسو چون هیئت اصحاب عاشورایی، کانون قرآن و عترت، کانون مهدویت، بسیج دانشجویی و اساتید در فعالیتهای فرهنگی و مذهبی مسجد امام علی (ع) پررنگتر شود.
وی در ادامه به برگزاری مراسم اعتکاف در مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی اشاره کرد و گفت: مراسم اعتکاف یکی از فرصتهای پیشروی دانشگاهها برای غنا بخشیدن به فعالیتهای معنوی و انسجامبخشی به نیروهای ارزشی و انقلاب است.
رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه دانشجویان معتکف دانشگاه باید به قول مقام معظم رهبری از این فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را برای تأمل و تفکر درمورد خود ببرند، افزود: محاسبه نفس، مراقبت از اعمال و رفتار و نیز تأمل در گذشته و آینده موجب رشد و تحول معنوی و مذهبی فرد معتکف میشود.
وی بیان کرد: مراسم اعتکاف امسال، اولین اعتکاف دانشگاه علامه طباطبائی نیست ولی اولین اعتکاف دانشگاه در مسجد امام علی (ع) است و همت دانشگاه و فعالیت آنها برای برگزاری این مراسم باید مضاعف و بیشتر از گذشته باشد.
اکبریاقدم با اشاره به اینکه مسئول برگزاری مراسم اعتکاف، هیئت اصحاب عاشورایی دانشگاه علامه طباطبائی است، گفت: نهاد رهبری، کانون قرآن و عترت، کانون مهدویت، دانشجویی و سایر تشکلها نیز در این زمینه همکاری دارند. ضمنآنکه معانتهای توسعه و مدیریت منابع و فرهنگی و اجتماعی دانشگاه نیز وظیفه پشتیبانی و تأمین امکانات برای برگزاری آن را بر عهده دارند.
وی افزود: برنامهریزی و تلاشهای مناسبی برای برگزاری مراسم اعتکاف در مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی انجام شده است که میتواند بزرگترین مراسم اعتکاف دانشگاهی در کشور را رقم بزند.
اکبریاقدام با بیان اینکه استقبال دانشجویان از مراسم اعتکاف بسیار مناسب و پرشور بوده است، گفت: از جمله سخنرانان مراسم اعتکاف امسال، آیتالله محیالدین حائریشیرازی، حجتالاسلام علیرضا پناهیان و حجتالاسلام حسین حلوائیان و برخی مداحان همچون مهدی سماواتی، مرتضی طاهری و علی آیینهچی هستند.
وی تأکید کرد: سخنرانان و مداحان مطرحی برای مراسم اعتکاف در دانشگاه دعوت شدهاند ولی تکیه و برنامه اصلی ما جمع کردن دانشجویان برای شنیدن سخنرانی و مداحی نیست بلکه هدف و نگاه ما این است که در زندگی پیچیده و پرسرعت شهری امروز که همه درگیر آن شدهاند، فرصتی برای دانشجویان فراهم شود تا بتوانند بر اساس معنویت دینی و مذهبی با خود خلوت کرده و به تفکر و تأمل بپردازند.
رئیس دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علامه طباطبائی تشکیل حلقههای معرفتی، برگزاری مراسمهای قرآنی و استقاده از مبلغان مذهبی را از جمله دیگر برنامههای مراسم اعتکاف در دانشگاه برشمرد و اظهار کرد: مراسم اعتکاف در مسجد امام علی (ع) دانشگاه علامه طباطبائی همزمان با ولادت امیر مؤمنان در شب دوشنبه 21 فروردینماه آغاز و شب پنجشنبه 24 فروردینماه با برگزاری مراسمی به مناسبت وفات حضرت زینب (س) پایان مییابد.
وی با بیان اینکه چون اولین مراسم اعتکافی است که برای دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی در خود دانشگاه برگزار میشود و ممکن است کموکاستیهایی داشته باشد که طبیعی است، گفت: از لحاظ سختافزاری و امکانات نیز مسئولان دانشگاه زمینههای لازم را فراهم کردهاند و فقط در بازدیدی که از مسجد داشتم، نگرانیهایی در زمینه وسایل گرمایشی، صوتی و بهداشتی وجود داشت که مسئولان دانشگاه قول دادهاند این مشکلات را برطرف کنند و همه دانشگاه بسیج شدهاند تا با یک مشارکت و فعالیت همگانی این حرکت ارزشمند صورت گیرد.
اکبریاقدام افزود: پیشبینی میشود حدود 700 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی در مراسم اعتکاف این دانشگاه شرکت کنند.