مدیر گروه پژوهشهای سرمایهگذاری و تامین مالی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در نشست تخصصی «نظام بانکی و فضای کسب و کار» گفت: تامین منابع مالی مهمترین محدودیتی است که بنگاههای اقتصادی با آن روبهرو هستند، در واقع این نظام در رشد و بلوغ بنگاهها نقش مهمی را ایفا میکند.
به گزارش عطنا، علیرضا گرشاسبی، مدیر گروه پژوهشهای سرمایهگذاری و تامین مالی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در این نشست به بررسی آسیبشناسی تامین مالی کسب و کارهای صنعتی پرداخت.
گرشاسبی با بیان اینکه تا پایان سال 94 از مجموع طرحهایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز داده است، بالغ بر 90 درصد آنها جزء بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط بودند، تصریح کرد: در داخل کشور عمدتا بنگاههایی که کمتر از صد نفر درآن فعالیت میکنند، در این مجموعه قرار دارند که تقریبا یک سوم از بعد اشتغالی که در زمینه صنعت و معدن هست، مربوط به بنگاههای کوچک و متوسط میشود.
گرشاسبی به آخرین نتایج بانک جهانی در این زمینه اشاره کرد و گفت: ما در بین 190 کشور در زمینه اخذ اعتبار حمایت از سرمایهگذار خرد، رتبه 165 را در اختیار داریم.
این کارشناس اقتصادی با مرور نتایج تحقیقات وزارت صنعت و معدن در سال 94، اظهار کرد: از مجموع بیش از 37 هزار واحد صنعتی در شهرکهای دولتی بیش از هفت هزار واحد تعطیل بودهاند که 71 درصد از علت این مشکل ناشی از کمبود نقدینگی این واحدها بوده در حالی که ما همچنان با سی درصد رشد نقدینگی همراه بودهایم.
مدیر گروه پژوهشهای سرمایهگذاری و تامین مالی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی با بیان اینکه تامین منابع مالی مهمترین محدودیتی است که بنگاههای مالی با آن روبهرو هستند، خاطرنشان کرد: طبق بحثهای نظری مهمترین رکن در زنجیره تامین مالی بنگاههای کوچک و متوسط در شرایطی که ما با رشد متوسط همراه هستیم مربوط به تامین مالی نظام بانکی است در واقع این نظام در رشد و بلوغ بنگاهها نقش مهمی را ایفا میکند.
وی افزود: اگرچه نظام تامین مالی ما مبتنی بر بازار پول و اعتبار بوده است اما عمق مالی ما در این بازار عمق پایینی است به عبارت دیگر نسبت اعتبارات مالی ما به تولید ناخالص داخلی تقریبا پنجاه درصد است که رقم پایینی میباشد.
او به مداخلات دولت در این زمینه اشاره کرد و گفت: حضور دولت و تامین مالی پروژههای دولتی مشکلاتی را برای نظام بانکداری ایجاد میکند که خارج از اختیار این نظام است، همچنین سیاستهای بانک مرکزی در این سالها در زمینه متغیرهای کلان که کمککننده به بخش تولید باشد، تغییرات چشمگیری نداشتهاند.
گرشاسبی از صندوقهای حمایتی زیرمجموعه وزارت صنعت و معدن نام برد و گفت: این صندوقها عمدتا دارای سرمایه محدودی هستند و نمیتوانند طرحهای زیادی را پوشش دهند و خطاهای نوع اول و دوم بسیاری در آن دیده میشود، بدین ترتیب امکان بهرهبرداری از آنها در این راه ممکن نیست.
او تاکید کرد: هرچند که بخش تامین مالی بنگاههای اقتصادی ما بانک محور است، نظام مالی بانکی در تدارک تسهیلات بیشتر به ارقام اسمی توجه میکند تا ارقام حقیقی که باید متناسب با هزینههای درحال رشد صنعت و معدن باشد.
مدیر گروه پژوهشهای سرمایهگذاری و تامین مالی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی اظهار کرد: نرخها در طول زمان افزایشی بوده و در چند سال اخیر از منفی به مثبت رسیده است و در بحث دسترسی بنگاههای کوچک و متوسط تضامین لازم برای این حل این مشکل وجود ندارد.
گرشاسبی با بیان اینکه بخشی از تزریق منابع مالی نظام بانکی به خاطر وضعیت نامناسب کسب و کار در فرایندهای تولید حبس میشود، به ارائه مثالی پرداخت و گفت: به طور مثال بخش زیادی از تولید صنعتی ما وابسته به واردات است که فرآیند زمانبری است لذا هر اندازه تزریق مالی وجود داشته باشد، بخشی از سرمایهها محبوس میمانند.
گفتنی است نشست تخصصی «نظام بانکی و فضای کسب و کار» 26 بهمن در سالن آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.