۲۳ بهمن ۱۳۹۵ ۱۴:۴۱
کد خبر: ۶۸۵۰۳
ali-akbar-ghazi-zade

matbuaat-ruzname


علي اكبر قاضي‌زاده گفت: وقتي اولين قانون مطبوعات ايران در مجلس شوراي ملي تصويب شد، روزنامه‌هاي آن‌ دوران پرچم عزا برافراشتند و از تحديد شدن گفتند. حتي روزنامه «مساوات» به سردبيري محمد مساوات، يك ويژه‌نامه هشت صفحه‌اي براي اين اتفاق منتشر كرد و در هشت صفحه سرتاسر دشنام و توهين را روانه مجلس و نمايندگان كرد.


به گزارش عطنا به نقل از روزنامه اعتماد، 110 سال پس از تصويب اولين قانون مطبوعات، علي اكبر قاضي‌زاده، ژوهشگر حوزه رسانه و ارتباطات و نیز روزنامه‌نگار ایرانی‌ یادداشتی در روزنامه اعتماد به چاپ رسانده که متن آن را در زیر می‌خوانیم:


وقتي اولين قانون مطبوعات ايران در مجلس شوراي ملي تصويب شد، روزنامه‌هاي آن‌ دوران پرچم عزا برافراشتند و از تحديد شدن گفتند. حتي روزنامه «مساوات» به سردبيري محمد مساوات، يك ويژه‌نامه هشت صفحه‌اي براي اين اتفاق منتشر كرد و در هشت صفحه سرتاسر دشنام و توهين را روانه مجلس و نمايندگان كرد. واقعيت اين است كه در آن دوران، روزنامه‌هاي ايران هيچ حد و مرز لفظي براي خود نداشتند و همه را از خود مي‌راندند. «حبل‌المتين»، «صوراسرافيل» و... همزمان هم به شاه دشنام مي‌دادند، هم مجلسيون، هم زمين‌داران و اشراف و هم حتي نظاميان. هيچ دوست و آشنايي براي خود باقي نگذاشته بودند و درواقع فضاي آزاد شده توسط مشروطه را فضايي بي‌حد و حصر مي‌دانستند و همين شد كه اكثريت جامعه قدرتمند ايران در اولين ماهنگ، نخستين قانون مطبوعات را تصويب كرد تا مطبوعات، قانوني كنترل شود. رفتار روزنامه‌نگارها و حكومتي‌ها در دوره‌هاي بعدي هم همين بود؛ بعد از آمدن رضاشاه، فرار رضاشاه، ملي شدن صنعت نفت و... در هر دوره‌اي كه اندكي اسمي از آزادي و تغيير آمد، روزنامه‌نگاران دچار اشتباه تاريخي بزرگي شدند. آنها بدون درنظر گرفتن جامعه‌ سنتي ايران و دست‌هاي پيدا و پنهان، از هر فرصتي براي قدم‌هاي بي‌پروا و ناگهاني استفاده كردند و همين شد كه از هفت يا هشت قانون مطبوعاتي كه ما داريم و در مجلس به تصويب رسيده، اكثريت اين قوانين همچنان با استخوان‌بندي همان قانون اوليه و با روحي محدود‌كننده تصويب شدند. تنها در دوره‌اي كوتاه و در سال ١٣٣٠ و نخست‌وزيري مصدق، قانون مطبوعات تصويب شده اندكي به نفع روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها بود. اما بعد از اين‌همه سال و با گذشت اين‌همه اتفاق، اهالي مجلس، دولتمردان و حكومت‌داران بايد بدانند كه با كنترل رسانه‌هاي رسمي براي رسيدن به توسعه با مشكلات اساسي روبه‌رو مي‌شويم. هرچقدر كه فضاي جامعه شفاف‌تر، روشن‌تر و با اطلاعات تروتازه باشد، راه‌هاي جلوگيري از فساد، كجروي و سوءاستفاده بسته مي‌شود. درواقع بايد بعد از اين‌همه سال، تصويب قوانين مختلف، روح محدود‌كننده قانون مطبوعات اول را براي جامعه و دوراني كه بسيار بسيار تغيير كرده، حذف كنيم و امكاني براي شفاف‌تر شدن محيط فراهم بياوريم.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟

تربیت جنسی امری ضروری است و آموزش آن را از هر سنی که کودک شروع به سوال پرسیدن می کند باید شروع کرد. اما به طور کلی اولین زمان برای این آموزش 3 تا 5 سالگی است. چون کودک در این برهه سنی کنجکاوی هایی دارد
فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا مطرح کرد

فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نهادهای دولتی و حاکمیتی نقش مهمی در اعتماد عمومی دارند و در واقع عملکرد نهادهای اجتماعی و سیاسی است که اعتماد را خلق می‌کند یا باعث کاهش آن می‌شود.»
فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا:

فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم

در حال حاضر در معرض تهدید جدی هستیم. طرح مجلس درباره ساماندهی فضای مجازی اولین گام در جهت داشتن برنامه برای مدیریت فضای مجازی است و البته نباید به روش‌های نادرست مثل قطع کردن اینترنت روی بیاوریم.
مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (1)

مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟

TikTok و WeChat دو شبکه اجتماعی چینی هستند که در دنیا با استقبال روبه‌رو شده‌اند، اما در زمان ریاست جمهوری ترامپ استفاده از این اپلیکیشن‌ها در امریکا به دلیل نگرانی های امنیتی ممنوع اعلام شد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار