۲۹ دی ۱۳۹۷ ۱۰:۳۱
کد خبر: ۲۷۴۱۴۶
جمشید پژویان

به گزارش عطنا و به نقل از بورس نیوز، پیشنهاد حذف صفر از واحد پول ملی ایران نخستین بار در سال ۱۳۷۲ مطرح شد، ولی هرگز جدی نشد. با ارائه پیشنهاد حذف ۴ صفر از پول ملی توسط بانک مرکزی به دولت و پس از آن، رونمایی از اسکناس ۵۰ هزار تومانی جدید که عدد ۵۰ در پایین آن خودنمایی می کند؛ به نظر می رسد این طرح جدی تر از هر زمان دیگری در حال پیگیری است. باید دید نتیجه حذف ۴ صفر از واحد پول ملی کشور ما چه خواهد بود و آیا این اقدام اثری بر افزایش ارزش پول ملی خواهد داشت یا نه؟


حذف صفر از واحد پول ملی، اقدامی در راستای اصلاح پولی است که دولت ها جهت کاهش آثار منفی تورم بر ارزش پول ملی انجام می دهند. این اقدام که حداقل در ۵۰ کشور دنیا تجربه شده است، نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم در آلمان انجام شد. ترکیه نیز در سال ۲۰۰۵ اقدام به حذف ۶ صفر از پول ملی خود کرد که تجربه موفقیت آمیزی بود. هلند نیز با حذف ۴ صفر از اسکناس ها و اعمال سیاست های انقباضی موفق به مهار نقدینگی شد.
برزیل اما رکورددار حذف صفر بوده و از سال ۱۹۳۰ تا کنون در ۶ مرحله، ۱۸ صفر از پول ملی خود حذف کرده و هنوز هم موفق به حفظ ارزش پول ملی خود نشده است. زیمبابوه در این زمینه، نمونه کامل یک طرح شکست خورده است و با وجود حذف صفر، در مهار تورم موفقیتی نداشته است.
جمشید پژویان اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در خصوص تاثیر حذف ۴ صفر از واحد پول ملی بیان کرد: اگرچه تجربه حذف صفر از واحد پول ملی در بعضی کشورها صورت گرفته است؛ ولی این اقدام معمولاً در شرایطی انجام می شود که تعداد صفرها در روند ثبت اطلاعات خلل ایجاد کند. به نظر می رسد تعداد صفرهای واحد پول ملی ما در حدی نیست که در روند ثبت اطلاعات مشکل ایجاد کند و نیاز به کاهش آنها باشد. ضمن اینکه این اقدام به خودی خود هیچ تاثیری بر وضعیت اقتصادی کشور نخواهد داشت و تنها مزیت آن تسهیل روند ثبت اطلاعات مالی در سیستم های حسابداری است.
وی افزود: این تصور که با حذف ۴صفر، نرخ تورم کاهش خواهد یافت، تصوری نادرست و عوامانه است. ارزش پول ملی هر کشور، تحت تاثیر تولید آن کشور است. ارزش پول ملی در شرایطی که تولید اوضاع مساعدی ندارد، کاهشی خواهد بود و با حذف چند صفر نمی توان ارزش پول ملی را افزایش داد. این اقدام نه تورم زا است و نه کاهنده نرخ تورم. افزایش نرخ تورم در کشور ما ناشی از فشار تحریم ها و مشکلات تولید و فروش صنایع اتفاق افتاده و با حذف صفرها نمی توان تورم را کاهش داد. در نظر داشته باشید که اگر مثلاً اقتصاد ترکیه پس از حذف چند صفر از پول ملی به شکوفایی رسید، به دلیل اصلاحات ساختاری بود که همزمان با حذف صفرها در اقتصاد ترکیه صورت گرفت. در شرایطی که تغییری در ساختار اقتصادی کشور و قدرت خرید مردم صورت نگرفته، کاهش تعداد صفرهای اسکناس اثرگذار نخواهد بود.
پژویان در رابطه با تبعات منفی حذف صفر از واحد پول ملی گفت: با این اقدام هزینه جمع آوری اسکناس های قدیمی و انتشار اسکناس جدید به اقتصاد تحمیل خواهد شد. ضمن اینکه برخی از اقشار جامعه از جمله سالمندان و عشایر و روستاییان ساکن در مناطق دوردست احتمالا با این اقدام دچار مشکلاتی خواهند شد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار