۲۳ تير ۱۳۹۷ ۱۵:۲۱
کد خبر: ۲۰۱۳۷۹
اسماعیل قدیمی، استاد گروه روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبائی

هرچه جامعه توسعه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی پیدا کند، ابعاد مختلف آن گسترش پیدا کرده و به طور طبیعی وسایل ارتباط جمعی مورد نیاز هر برهه از این تحولات ایجاد شده و در جامعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابر این کاملا بدیهی است که وسایل ارتباط جمعی با تغییرات شرایط در ابعاد مختلف ایجاد شوند و مورد استقبال و استفاده قرار گیرند.


به گزارش عطنا، اسماعیل قدیمی استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه آرمان، به نقش فضای مجازی در توسعه عدالت اجتماعی پرداخته است  که در ادامه آن را با هم می‌خوانیم:


وسایل ارتباط جمعی آخرین نسل از وسایل ارتباط نو هستند که به شدت مورد استقبال افراد، گروه‌ها، سازمان‌ها و جوامع مدنی هستند. از سوی دیگر به این علت که تاریخ عملکرد رادیو، تلویزیون و مطبوعات به‌خصوص در کشورهای جهان سوم دردناک و تلخ است، این جوامع بیشتر از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، چرا که معتقدند در این شبکه‌‌ها خود مؤلف و انتخاب‌ کننده‌اند. در واقع شاهد ماجرا هستند، می‌توانند ابراز وجود کنند، دیدگاه‌های خود را بیان کنند و علایق و سلایق خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.


این فضا کاملا باز، آزاد و انتخاب‌گرانه است، برخلاف صداوسیما و روزنامه‌ها که گروهی خاص در پشت آن قرار دارند و معمولا در جوامعی که بعضا صاحبان ثروت و قدرت آنها را اداره و هدایت می‌کنند، اهداف، سیاست‌ها و گرایش‌های خاصی دارند که می‌تواند با گرایش مردم مغایر باشد. برتری شبکه‌های اجتماعی به رسانه‌هایی چون صداوسیما به علت وجود این آزادی ارتباطات و اطلاعات است. بدیهی‌ترین حقوق انسانی و اجتماعی در این شبکه‌ها رعایت می‌شود. چرا که کسی چیزی را به افراد تحمیل نمی‌کند.


اساسا این فضا بستر گفت‌وگو در جامعه مدنی مبتنی بر تبادل اطلاعات، آزادی اطلاعات، گفت‌وگو، رشد اجتماعی، فکری، فرهنگی و رشد تعاملات انسانی را فراهم می‌آورد. شبکه‌های اجتماعی در طی این مدت خود را نشان داده‌اند که تا چه حد ابزارهای خوبی برای رشد هستند. درعین حال این فضا نقش بسیار کاربردی در توسعه عدالت اجتماعی ایفا می‌کند.


در تمام کشورها دولت تلاش می‌کند که اطلاعات، افراد و سازمان‌ها را کنترل کند و اطلاعات خاصی را به مردم بدهد که این مسئله بعضا موجب پنهان ماندن فساد در حوزه‌های مختلف می‌شود، اما این شبکه‌ها به عنوان ابزار عدالتی و نظارتی عمل می‌کنند و با سرعت آنچه که در هرحوزه رخ می‌دهد را در اختیار جامعه قرار می‌دهند.


زمانی که در یک شبکه اجتماعی کانالی به اطلاع رسانی می‌پردازد و تعداد بسیار زیادی از کاربران به عضویت آن در می‌‌آیند، افکار عمومی این برداشت را دارد که مردم خواستار دانستن وقایع رخ داده در جامعه‌اند.


از طرف دیگر چون مردم این پیام‌ها را در روزنامه‌ها و صداوسیما کمتر ملاحظه می‌کنند، اقبال بیشتری به شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهند. چرا که این شبکه‌ها در نقش عدالت‌خواهی و ابراز عقیده گروه‌های نادیده گرفته شده در جامعه عمل می‌کنند. اتفاقا دولت‌ها می‌توانند برای کنترل و هدایت درست جامعه از از فضای مجازی به نحو احسن استفاده کنند و پذیرای آنها باشند.


دولتمردان با مراجعه به شبکه‌های اجتماعی می‌توانند نیازهای مردم را شناسایی کنند چون این فضا بهترین جا برای مخاطب‌شناسی، بهترین ابزار برای نیاز‌سنجی و به‌دست آوردن نبض جامعه است.


البته حرکت اخیر صداوسیما در نمایش مستند «بیراهه» و اعترافات دختری نوجوان به هیچ‌وجه نتیجه بخش نخواهد بود. اگر حکومتی بخواهد از مبانی و ارزش‌های خود حراست کند باید به گفت‌وگو، بحث و نصیحت بپردازد نه اینکه با نمایش بازجویی از دختری نوجوان که دانایی او نسبت به مسائل روز بالا نیست جامعه را به واکنش وادارد. این‌گونه تعداد زیادی از مردم نسبت به این مسائل حساسیت پیدا می‌‌کنند و بعضا عکس آنچه که مسئولان درپی آن هستند پیش خواهد آمد. صداوسیما در سالیان دراز با ابراز دیدگاهی خاص موجب شده تا در جامعه مورد استقبال قرار نگیرد. پرداختن به این مسائل نیز به شکاف بیشتر میان صداوسیما و مردم کمک می‌کند و صد‌ درصد با شکست مواجه خواهد شد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟

تربیت جنسی امری ضروری است و آموزش آن را از هر سنی که کودک شروع به سوال پرسیدن می کند باید شروع کرد. اما به طور کلی اولین زمان برای این آموزش 3 تا 5 سالگی است. چون کودک در این برهه سنی کنجکاوی هایی دارد
فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا مطرح کرد

فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نهادهای دولتی و حاکمیتی نقش مهمی در اعتماد عمومی دارند و در واقع عملکرد نهادهای اجتماعی و سیاسی است که اعتماد را خلق می‌کند یا باعث کاهش آن می‌شود.»
فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا:

فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم

در حال حاضر در معرض تهدید جدی هستیم. طرح مجلس درباره ساماندهی فضای مجازی اولین گام در جهت داشتن برنامه برای مدیریت فضای مجازی است و البته نباید به روش‌های نادرست مثل قطع کردن اینترنت روی بیاوریم.
مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (1)

مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟

TikTok و WeChat دو شبکه اجتماعی چینی هستند که در دنیا با استقبال روبه‌رو شده‌اند، اما در زمان ریاست جمهوری ترامپ استفاده از این اپلیکیشن‌ها در امریکا به دلیل نگرانی های امنیتی ممنوع اعلام شد.
هنر و فرهنگ5
سبزترین گوشه دانشگاه
عشق به گل و گیاه در اتاق زهرا کمیجانی

سبزترین گوشه دانشگاه

عشق به گل و گیاه در امورمالی دانشگاه علامه طباطبایی، داستان زهرا کمیجانی و اتاقی پر از سبزی و طراوت، در قاب امروز دوربین خبرنگار عطنا قرار گرفت.
پر بازدیدها
آخرین اخبار