با فرا رسیدن سومین سالروز توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی، ایران ثابت کرده است که منافعش را نه در خط و نشان کشیدن برای دنیا که در تعامل، تعادل و آرامش و بهرهگیری از روش عقلانیت جستوجو میکند.
به گزارش عطنا به نقل از ایران، فریدون مجلسی، کارشناس مسائل بینالملل، پیرامون رویکرد دیپلماسی دولت در رابطه با توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی در این روزنامه یادداشتی نگاشته است که در ادامه با هم میخوانیم:
سومین سالروز توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی در حالی فرا رسیده است که گرچه آمریکا بهعنوان یکی از اصلیترین کشورهای طرف توافق از آن کنارهگیری کرده است، اما مقاومت و پافشاری سایر قدرتها در حفظ این پیمان مهم چندجانبه بر درستی رویکرد اعتدالجویانه ایران در صحنه سیاست بینالملل مهر تأیید زده است، رویکردی که محور اساسی آن گفتوگو بهجای منازعه است.
هرچند تأکید دولت آقای روحانی بر رویکرد دیپلماسی دولت از سوی منتقدان و رقبای سیاسی مورد نقد و هجمههای گوناگون قرارگرفته است اما کمتر کسی تردید دارد که بهرهگیری از چنین گزارهای به از سرگیری مذاکرات جدی هستهای در دولت یازدهم و دور شدن سایه جنگ از مرزهای ایران و رفع تحریمهایی که این انزوا را بر ایران تحمیل کرده بود، انجامید و نشان داد این رویکرد و مذاکراتی که در ماهیت خود الگوی برد- برد را دنبال میکرد، جنگطلبی فرا منطقهای و ایران هراسی منطقهای را کمرنگ ساخت و اجازه نداد بدبینی و هراس افکنی دشمنان، مسیر پیشرفت ایران را با دشواری مواجه کند.
درنتیجه پیامد مثبت پیگیری چنین رویکردی از سوی جمهوری اسلامی است که در شرایطی که دولتمردان امریکا با خروج از توافقنامههای مختلف بینالمللی بر ماحصل هر رویکرد جمعی و دیپلماتیک ازجمله برجام خط بطلان میکشند اما اینسو مقامهای جمهوری اسلامی همچنان میکوشند با پایبندی به تعهدات بینالمللی خود و پیگیری راهکار مذاکره برای حل منازعات پیش کشیده از سوی امریکا نشان دهند که دنبال تنشآفرینی نیستند و بهاینترتیب دنیا و بهویژه شرکای تاریخی آمریکا در کنار ایران میایستند و از فرستادههای دیپلماتیک آن به کشورهای مختلف استقبال میکنند.
این رویداد نشان داده ایران با پشت سر گذاردن دورهای که در آن با کنارهجویی از رویکرد دیپلماسی هزینههای سنگینی را پرداخت کرده و تحریمهای اقتصادی ناعادلانهای را متقبل شده است، اینک به دنبال تکرار تاریخ نیست.
اگرچه کارشکنی آمریکاییها با خروج از برجام و کوششی که برای بازگرداندن ایران به عصر انزوا به عمل میآورند، شرایط بینالمللی را برای بهرهبرداری ایران از برجام دشوار کرده اما درعینحال رویکرد گفتوگومدارانه کشورمان در چنین شرایطی به سدی در برابر تلاشهای ضد ایرانی آمریکاییها تبدیلشده است؛ یعنی ایران ثابت کرده که منافعش را نه در خط و نشان کشیدن برای دنیا که در تعامل، تعادل و آرامش و بهرهگیری از روش عقلانیت جستوجو میکند.
تداوم پیگیری رویکردعقلانی ایران بر پایه گفتوگو که اینک در پیشگرفته است در شرایط دشوار کنونی میتواند در گام نخست به مفاهمه درست از مسئله با بازیگران بزرگ جامعه بینالملل بینجامد، چنانکه تاکنون انجامیده و در ادامه از پیشبرد اهداف ضد ایرانی دولتمردان امریکا و اجماع دوباره جهان علیه ایران جلوگیری کند.
زیر سایه این الگوست که مسیر اجرای برجام هرچند با مانعتراشیهای امریکا با دشواری روبهرو شده اما درواقع ایران با برجام نشان داده است که دنبال ماجراجویی نیست و خروج امریکا هم باعث نمیشود که سیاست اعتدال جویانه و مبتنی بر گفتوگویش را کنار بگذارد. امید میرود گفتوگو بهعنوان راهحل بحرانها و منازعهها رویکرد غالب در جهان شود تا آسیبهای مترتب بر مشی زیادهخواهانه کمتر و کمتر گردد.