۰۵ فروردين ۱۳۹۷ ۲۲:۰۰
کد خبر: ۱۸۰۵۳۹
وحید آگاه؛ استاد حقوق دانشگاه علامه طباطبائی

دکتر وحید آگاه، استاد حقوق عمومی و حقوق ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی برای عطنا با عنوان «بهاریه 97» حرف‌هایی خودمانی زده است که در ادامه می‌خوانیم؛


عید نوروز،  وصف «عمومی» دارد  و همه از آن برخوردارند. اما مواجهه با نوروز یکسان نیست؛ برخی، عجیب، آیین شب عید را مقیدند و عمل می کنند. اینکه حتما خانه تکانی باشد و لباس نو و سفره هفت‌‌سین و ماهی قرمز. چنان استرسی دارند که اگر گوشه‌ای از این مناسک مغفول بماند، معتقدند بدیمنی می‌آورد و آن سال، « سال بشو» نیست.


در سنوات ماضی، عیدی را با احدی از این گروه بودم و نیمه شب ما را واداشت تا با سطل و ساعت و سررسید، «سین» هایش را به «هفت» برسانیم!


در مقابل، گروهی به نحوی عجیب‌تر، اساسا وقعی به این مراسم ننهاده و انگار نه انگار: «که چی؟ حالا سفره و سبزی پلو با ماهی نباشه، چی می‌شه؟». در هر خانواده و خانواری هم، از هر دو دسته هستند و طرف مقابل را شماتت می‌کنند. گیرم، صریح یا در نهانشان.


برای تحویل سال، دو دستگی عمیق‌تر است. عده‌ای چنان با ذوق و شوق، هر ساعت که باشد، با لباس نو و ظاهری آراسته، لحظات حساس اتمام سال موجود و ورود به سال نو را گرامی می دارند و برایشان مهم است که یک سال دیگر هم گذشت. جماعتی نیز غالبا این ساعات را خوابند و بیدار که شدند یک سال گذشته.


«عیدی» اما، همچنان مسئله شب عید است. کارگر و کارمند، درگیر گرفتن آن، و کسبه و کارفرما و پیمانکار مشغول پرداخت آن. شگفتا که حق مکتسبه‌ای است و بیا و ببین. این وسط (میانه کارفرما و کارگر) هم که باشی، سه برابر دریافت عیدی، آن را پرداخت می‌کنی. اما عیدی، چه مناسبت و غایتی دارد؟ اینکه 96 تمام شد و وارد 97 شدیم؟ خب؟ اگر بنا به شرایطی مثلا 96 را تمدید کنیم و وارد 97 نشویم، چه می‌شود؟ مثلا بشود «96 مکرر»، چون در حقوق ایران از این موارد داریم و برخی شماره‌های مواد قوانین، مکرر هستند. مثلا سابقا در قانون مجازات، بعد از 62 و قبل از 63، «62 مکرر» داشتیم. این هم، مثل آن. سال دیگر بشود: «1396 مکرر». دست کمش این است که تورم 96 را تکرار می کنیم و خبری از تورم جدید نیست.


عیدی را می‌گفتم. آیا می‌توانیم از بستگان سببی و نسبی، از پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ و ... بالاجبار عیدی بگیریم؟ طرح دعوی کنیم و دادخواستی به خواسته «الزام به پرداخت عیدی سنوات....» در شورای حل اختلاف (اگر خوشبخت باشید و در خانواده‌ای متمکن که مبالغ عیدی‌ها گزاف است، مطالبه‌تان بیشتر از بیست میلیون می‌شود و می‌روید دادگاه عمومی حقوقی) ثبت کنیم؟ نمی‌شود؟ مثلا بگوییم بستگان ما، خاصه؛ درجه اول از طبقه اول ارث، از کارفرما و صاحب‌کار که نزدیک‌ترند و مستندمان در منابع حقوق هم، عرف است و چرا باید تا سنی که معنی پول را نمی‌دانستیم، عیدی بگیریم و زمانی که ارزش جهانی پول را فهم کردیم، بگویند بزرگ شدی و عیدی پر! آخه این چه بزرگ شدنی است؟!


از هرگروه که باشید (مقید به مناسک عیدی یا بی‌خیال)، به « عیدی»، حساس باشید یا خیر؛97 می‌تواند تجسم رویاها و آرزوهاتان باشد. فقط یک توصیه. همه را یکجا نخواهید، چون اگر گرفت و همه برآورده شد، 98 را چه می‌کنید؟ بی رویا زندگی سخت است و همه را در تحویل سال 97 خرج نکنید.


سال نو هم، مبارک.


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
نظرات بینندگان
دانشجوی حقوق
Iran (Islamic Republic of)
12/03/1397 - 18:06
0
0
خودش هم نفهمیده چی گفته... یه مشت چرند..لااقل یه نظارتی بکنید در انتشار مطالب
مطالب دیگر
مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (3)

مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟

چندین سال است که در امارات کلیه سرویس‌های انتقال صوت با پروتکل اینترنت ممنوع بوده و برنامه‌هایی مانند واتس اپ، وایبر، تانگو، فیسبوک مسنجر، ایمو، لاین، کیک مسنجر، تلگرام و فیس تایم مسدود هستند.
استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید
گفتگوی اختصاصی عطنا با هوندا فَن

استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید

دنیای کنونی نسبت به جهان 2006-2010 تغییرات زیادی کرده است؛ این امر بر توسعه برخی از روابط بین المللی هم تاثیر گذاشته است. من شخصا فکر می کنم بهترین نتیجه برای ایران این است که این مسئله را در اسرع وقت...
علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نوسانات وضعیت اقتصادی و نداشتن امید به حل مشکلات که دلیل مهاجرت است با جوان‌گرایی و به کارگیری نسل جوان در ساختار‌های نظام کشور باعث پویایی و کاهش مهاجرت می‌شود.»
در افغانستان چه خبر است؟
ملازهی در گفتگو با عطنا بررسی کرد

در افغانستان چه خبر است؟

يك کارشناس مسائل افغانستان معتقد است: «طالبان می‌کوشد تا با حملات نظامی سهم بیشتری از قدرت در افغانستان را به خود اختصاص دهد؛ در حالی که در ایران یک ارزیابی واقع بینانه از تحولات افغانستان وجود ندارد.»
پر بازدیدها
آخرین اخبار