6 روز از حمله طالبان به روستاي ميرزااولنگ در استان سرپل افغانستان ميگذرد؛ اتفاقي كه نگراني بسياري را برانگيخت، چرا كه طالبان و داعش در يك هماهنگي نادر توانستند نيروهاي امنيتي در اين منطقه را به عقب برانند و روستا را تحت كنترل خود در بياورند. اما ماجرا به اين موضوع ختم نشد، بلكه اخبار كشتار و گروگانگيري غيرنظاميان حاضر در اين منطقه بسياري را بهت زده كرد.
به گزارش عطنا به نقل از روزنامه اعتماد، هرچند كه هنوز به دليل نبود وسايل ارتباطي در اين منطقه نميتوان اخبار دقيقتري را از آن مخابره كرد، اما پس از آنكه طالبان تعدادي از گروگانها را آزاد كرد ميتوان گفت كه ابعاد جديدي از اين حمله روشن شد. طبق گزارشها روز گذشته طالبان 235 تن از روستاييهاي روستاي ميرزا اولنگ را آزاد كرد. مقامات محلي معتقدند كه اين حمله به طور مشترك توسط داعش و طالبان صورت گرفته است. هرچند كه طالبان آن را تاييد نميكند اما در صورت تاييد اين نخستين بار است كه اين دو گروه در يك نبرد مشترك به يكديگر پيوستهاند. طبق گفته روستاييان آزاد شده از دستان مهاجمان به رسانههاي محلي، آنها دو پرچم سفيد طالبان و مشكي داعش را باهم ديده بودند كه برافراشته شده بود و در طول حمله نيز دايم باهم در ارتباط بودند.
ذبيحالله اماني، سخنگوي استان سرپل ميگويد كه غيرنظاميان پس از مذاكرات ميان طالبان و بزرگان قبيلهاي آزاد شدند. وي افزود كه شورشيان كماكان شمار نامعلومي از غيرنظاميان را نزد خود نگه داشتهاند. وي افزود كه بيشتر غيرنظاميان آزاد شده در مساجد محلي اقامت دارند و برخي از آنها نيز با بستگان خود به سر ميبرند. مقامات استاني تلاش ميكنند تا يافتن يك راهحل بلندمدت براي آنها غذا و سايرنيازهاي ممكن را فراهم كنند.
شبكه طلوع افغانستان با تعدادي از اين آوارگان گفتوگويي داشته است كه نشان از اوضاع وخيم آنها دارد و روايتهاي وحشتناكي را بازگو ميكنند. عادله، يك زن كه با چهار فرزندش از چنگ شورشيان آزاد شده بود، گفت: «شوهرم را زنده به گور كردند. وي به خاطر بچههاي ما نتوانست فرار كند» يك مرد كه خود را به سرپل رسانده بود و يكي از نزديكانش را در آغوش گرفته بود، گفت: «۱۵ نفر را با دستهاي خودم در يك قبر خاك كردم. هيچ چيزي از اين جسدها باقي نمانده بود. ما از حكومت تابوت نميخواهيم، حكومت بايد امنيت ما را پس بگيرد. اين چگونه حكومتي است؟» اسماعيل، يك گروگان آزاد شده ديگر گفت: «پسرم را پيش چشم مادرش بردند و كشتند و جسدش در مكاني نامعلوم است و اين به دليل بيكفايتي مقامهاي حكومتي است. عبدالقادر، ديگر گروگان آزاد شده نيز ميگويد: «زماني را ديديم كه يك مرد را تيرباران كردند و زن او به سمتش دويد، آن زن را نيز تيرباران كردند، حتي طفل پنجساله را نيز تيرباران كردند.»
طبق گفته سخنگوي استان از زماني كه شورشيان منطقه را تحت كنترل خود گرفتند 52 شهروند غيرنظامي از جمله زنان و كودكان در روستاي ميرزا اولنگ كشته شدهاند. قربانيان نيز بيشتر شيعيان و از اقوام هزاره بودند.
قاري يوسف احمدي يكي از سخنگويان طالبان نيز تاييد كرد كه شورشيان منطقه را تحت كنترل گرفتهاند اما انكار كرد كه غير نظامي در حمله به ميرزا اولنگ كشته شده است. تاكنون داعش نسبت به اين حمله هيچگونه واكنشي نشان نداده و نشانهاي از اينكه با رقيب خود يعني طالبان متحد شده بروز نداده است. در ماههاي گذشته طالبان حملات گستردهاي را به استانهاي مختلف انجام داده است. اما معمولا داعش در افغانستان همواره از حمايت طالبان محروم بوده است.
طبق گفته سخنگوي استاندار سرپل، شورشيان تقريبا پس از دو روز جنگ شديد توانستند نيروهاي پليس محلي را شكست دهند و در روز پنجم آگوست كنترل منطقه را در دست بگيرند. او قول داد كه نيروهاي امنيتي افغان به زودي عملياتي را آغاز ميكنند تا منطقه ميرزا اولنگ را پس بگيرند. گفتني است در هنگام وقوع حمله با وجود درخواستهاي مكرر از دولت مركزي هيچگونه كمكي براي ارسال نيرو به اين منطقه صورت نگرفته است. اشرف غني، رييسجمهوري افغانستان نيز اين كشتارها را در سرپل محكوم كرد. غني در يك نطق تلويزيوني گفت: من قول ميدهم كه نيروهاي امنيتي شجاع ما انتقام ميگيرند. گفتني است تا لحظه تنظيم اين گزارش نيروهاي امنيتي به اين منطقه رسيدهاند اما هنوز عملياتي را براي آزادسازي منطقه آغاز نكردهاند. ظاهر وحدت استاندار سرپل نيز به خبرنگاران گفت نيروهايي وارد منطقه شدهاند و تا زماني كه منطقه را پاكسازي نكنند اجازه خروج آنها را نميدهم و اگر آنها بروند من هم با آنها اين محل را ترك ميكنم. كه البته اين سخن نشان از كنارهگيري از سمت دولتي خود بود.
اما نكته جالب توجه ديگر در اين شرايط صحبتهاي آوارگان ميرزا اولنگ است. آنها ميگويند تا پيش از اين هيچ امكاناتي در اختيار نداشتند. ساكنان اين روستا ميگويند تاكنون از هيچ نهاد دولتي يا غير دولتي كمكي دريافت نكردهاند و حتي از نيازهاي اوليه زندگي نيز در منطقه برخوردار نبودند. حالا بسياري منتظر اقدام دولت هستند. گروههاي حقوق بشري اين حمله را قتلعام غيرنظاميان دانستند و آن را جنايت جنگي ناميدند. بلال صديقي، سخنگوي كميسيون مستقل حقوق بشر، گفت: «ما جدا از مخالفان مسلح ميخواهيم كه افراد غير نظامي را هدف قرار ندهند و بيشتر از اين مرتكب جنايات جنگي نشوند.»
در همين حال، ژنرال زمان ماموزاني، رييس پليس افغانستان نيز اعلام كرد كه مردان مسلح چهارنفر از كاركنان زن در فرودگاه بگرام، پايگاه اصلي نظامي ايالات متحده در اين كشور را كشته و زخمي كردهاند. اين حمله در روز چهارشنبه بعدازظهر نزديك پايگاه ايالات متحده در نزديكي شهرستان بگرام صورت گرفته است. هيچكس اما بلافاصله مسووليت اين تيراندازي را برعهده نگرفت. در ماه ژوئن شورشيان طالبان شش تن از نگهبانان امنيتي اين پايگاه را ضرب و شتم كردند در حالي كه نگهبانان در حال تغيير شيفت خود در شب بودند.