خانیکی با بیان اینکه ما در دولت گذشته با آسیبهای اجتماعی بسیاری مانند بیاعتمادی و سوءظن به یکدیگر مواجه شدیم، خاطرنشان کرد: طبق طرح ارزشها و نگرشهای اجتماعی که در دولت آقای خاتمی آغاز شده بود و در دولت گذشته متوقف و در سال ۹۴ پیگرفته شد، اعتماد مردم نسبت به گروههای شغلی، هنوز نسبت به معلمان، استادان و پزشکان بالاست و اگر این سه گروه مورد اعتبار در جامعه نتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند، این به مسئله پیش روی ما تبدیل خواهد شد، مسئله اینکه، چه زمانی یک جامعه سیاسی میشود؟
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه اگر سه گروه مورد اعتبار در جامعه نتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند، این به مسئله پیش روی ما تبدیل خواهد شد، ادامه داد: مسئله پیش روی ما این است که چه زمانی یک جامعه سیاسی میشود؟
به گزارش عطنا، هادی خانیکی در همایش انجمن اسلامی معلمان و استادان دانشگاه رازی و جامعه پزشکی کرمانشاه، روز شنبه، ۹ اردیبهشت۹۶ در تالار شهید بهشتی این شهر سخنرانی کرد که بخشهایی از آن در صفحه شخصی او در اینستاگرام، منتشر شد.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی اظهار کرد: زمانی در حوزه توسعه سرمایه فیزیکی و طبیعی تعیین کننده همه چیز بود اما امروز باید از سرمایه انسانی هم فراتر و به سوی سرمایه اجتماعی رفت.
وی افزود: سرمایه اجتماعی یعنی آیا ما در جامعهمان با چیزی به اسم همبستگی، احساس مسئولیت، مشارکت مواجه هستیم یا نه؟ اگر ضعیف است چرا و در کدام بخش جامعه بیشتر است؟
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه اگر سه گروه مورد اعتبار در جامعه نتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند، این به مسئله پیش روی ما تبدیل خواهد شد، ادامه داد: مسئله پیش روی ما این است که چه زمانی یک جامعه سیاسی میشود؟
خانیکی با بیان اینکه ما در دولت گذشته با آسیبهای اجتماعی بسیاری مانند بیاعتمادی و سوءظن به یکدیگر مواجه شدیم، خاطرنشان کرد: طبق طرح ارزشها و نگرشهای اجتماعی که در دولت آقای خاتمی آغاز شده بود و در دولت گذشته متوقف و در سال ۹۴ پیگرفته شد، اعتماد مردم نسبت به گروههای شغلی هنوز نسبت به معلمان، استادان و پزشکان بالاست و این سه گروهی که مورد رجوع جامعه است، هنوز مورد اعتمادشان است و در مقابل گروههای شغلی مانند بنگاهداران و طلافروشان که اگرچه از وضعیت خوب اقتصادی برخوردارند، اما اعتماد اجتماعی به آنها در پایینترین سطح است.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه اگر سه گروه مورد اعتبار در جامعه نتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند، این به مسئله پیش روی ما تبدیل خواهد شد، ادامه داد: مسئله پیش روی ما این است که چه زمانی یک جامعه سیاسی میشود؟
وی با بیان اینکه منظور پیوستن به یک جریان و یا حزب خاص نیست، اظهار کرد: آنچه که اهمیت دارد، اتفاقی است که در جامعه میافتد، به دنبال خبر و کنش بودن است که امروز از این منظر انتخابات خوب است که ما را نسبت به پیرامونمان متوجه و حساس میکند.
خانیکی یادآور شد: توصیه من به سیاستورزی، تزریق به زور آن به معلم، استاد دانشگاه و یا پزشک نیست، اتفاقا به عنوان یک دانشگاهی، اولین انتقادی که دارم به خانه خودم، یعنی دانشگاه است. کدام استاد و کدام دانشجو کنش و نقشآفرینی سیاسیاش معتبر قلمداد میشود؟
وی افزود: وقتی چنین گسستهایی وجود دارد ما با دانشگاه و مدرسهای مواجه هستیم که از جدا سیاست است و آگاهی سیاسی بالایی نداشته و توقع دارد یک سوپرمن بیاید و ظرف مدت چهار سال تمام مشکلات مملکت را حل کند و نتیجه این میشود که میبینیم هرکس چوب حراج بیشتری به منابع اقتصادی کشور برای شعارهای انتخاباتیاش بزند انگار از قدرت بیشتری برخوردار است.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی گفت: ما در این ۲۰ روزی که در پیش است، باید فداکارانه، فعالانه و شورانگیز وارد شویم و رای جمع کنیم و نهایت مشارکت سیاسی که انتخاب درست و رای دادن است را انجام دهیم.
وی بااشاره به اینکه اصلاحطلبی است که در این دولت هیچ مسئولیت سیاسیای ندارد، خاطرنشان کرد: با تمام وجودم از این دولت حمایت میکنم چرا که معتقدم اگر دولت عقل و عقلانیت در این کشور ادامه پیدا کند مشکلات کم کم حل خواهند شد و اگر نه، دچار نوعی رشد آونگی یا پاندولی میشویم.
خانیکی ادامه داد: یک بار هم که شده بیاییم جدای از جهتگیریهای سیاسی ببینیم آقای خاتمی دولت را با چه شرایطی تحویل آقای احمدینژاد داد؟ چرا این پاندول به گونهای رفته که این دولت اگر خیلی تلاش کند خیلی سخت است به نقطهای برسد که در پایان دولت اصلاحات رسیده بودیم؟
وی با بیان اینکه پروژه سیاسی انتخابات در بطن یک پروسه اجتماعی معنی پیدا میکند، گفت: جامعه و تغییراتش را باید شناخت، طبق طرح پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان در سال ۱۳۹۴، اکثریت جامعه ما به دنبال تغییر و تحولاند که ۵۸ درصد از مردم ما انتقاد دارند به وضع موجود، در حالی که نمیخواهند وضع موجود به هم بریزد.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی تاکید کرد: معنی این حرف من این است که از مسیری اصلاحطلبانه و اعتدالی این اتفاقات بیفتند و در چنین شرایطی تکیه بر آن ۵۸ درصدی که خواستار تحول هستند به معنای سرمایهگذاری روی گفتوگو و ادامه راهی است که سالهاست آغاز شده.
وی با بیان اینکه کنش سیاسی امروز باید ائتلافی باشد، اظهار کرد: ائتلاف به این معنی که ما بپذیریم باید به صورت جمعی و نهادی عمل کنیم و برنامههای مشخصی داشته باشیم. ما در سیاست باید به دنبال برنامههای مشخصی باشیم که گامی ما را به جلو ببرد و تجربه هم نشان میدهد در جایی که برنامه داشتیم موفق بودیم.
خانیکی ادامه داد: در سال ۹۲ وقتی مرحوم هاشمی رفسنجانی رد صلاحیت شد همه گمان میکردند دیگر کاری نمیتوان کرد اما دیدم با یک حرکت دقیق و معنادار ائتلافی که انجام گرفت، آقای روحانی آمد و در این ۴ سال هم موفق هم عمل کرد.
وی افزود: ما دیگر با جامعهای مانند ۹۲ هم روبهرو نیستیم چه رسد به جامعه ۸۸، با جامعهای روبهرو ایم که تغییر فراوان کرده است. فردگرایی در جامعه ما رشد زیادی کرده و توجه به منافع شخصی هم مهم شده یعنی هرکسی که در انتخابات شرکت میکند میخواهد سهم خودش را از انتخابات و رای دادن به کاندیدایش ببیند.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی در پایان خاطرنشان کرد: مطمئنم اگر جریان اعتدال پیروز شود، امکان اینکه دولت تحرک بیشتری داشته باشد، امکان برآورده شدن مطالبات جوانان ما، زنان ما، اقوام ما و نیروهای سیاسی مختلف بیشتر خواهد شد و امیدوارم مجدد حماسه مشارکت و همبستگی را شاهد باشیم.