فیلم «فروشنده» بر اساس نظریههای انتقادی توسط استاد حسین پاینده در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی تحلیل شد.
به گزارش عطنا، «کارگاه تحلیل فیلم فروشنده بر اساس نظریههای انتقادی» با حضور علاقهمندان و تدریس دکتر حسین پاینده، استاد نظریه و نقد ادبی دانشگاه علامهطباطبائی به همت پژوهشکده ارتباطات دانشگاه علامهطباطبائی سهشنبه، 20 آذرماه برگزار شد.
در این کارگاه دکتر حسین پاینده فیلم فروشنده که فیلمی به نویسندگی و کارگردانی اصغر فرهادی است و در مراسم اختتامیه جشنواره کن، جایزه بهترین فیلمنام هرا دریافت کرده است تحلیل کرد.
فروشنده ششمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران است. فروشنده به عنوان نماینده ایران در اسکار ۲۰۱۷ به آکادمی اسکار معرفی شد و سرانجام در تاریخ نهم اسفند ماه سال ۱۳۹۵ موفق شد جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را بدست آورد.
حسین پاینده این فیلم را بر اساس نظریهٔ انتقادی که جنبشی فکری-فلسفی است و به نقد جامعه و فرهنگ در سرتاسر علوم اجتماعی و انسانی میپردازد، تحلیل کرد.
نظریهٔ انتقادی دارای دو معنای کاملاً مختلف با ریشههای متفاوت است. یکی ریشه در جامعهشناسی و دیگری ریشه در نقد ادبی دارد؛ که در بخش جامعهشناسی و فلسفهٔ سیاسی، اصطلاح نظریهٔ انتقادی با فلسفهٔ نئومارکسیستی و مکتب فرانکفورت توصیف شده است.
این نظریه از سوی متفکّران مکتب فرانکفورت ارائه شد و تأثیر شگرفی بر اندیشهٔ سیاسی، جامعهشناسی و اندیشهٔ فرهنگی قرن بیستم بر جای گذاشت.