دو جلدی کتاب «نظریه و نقد ادبی» نوشته حسین پاینده، استاد نظریه و نقد ادبی دانشگاه علامه طباطبائی منتشر و روانه بازار شد.
به گزارش عطنا، کتاب «نظریه و نقد ادبی» درسنامهای میانرشتهای است که به قلم دکتر حسین پاینده، استاد نظریه و نقد ادبی دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
این کتاب در دو جلد به معرفی جدیدترین رویکردهای نقد ادبی اختصاص دارد و شامل نمونههای عملی از کاربرد این نظریهها در نقد ادبیات فارسی (شعر و نثر کهن و معاصر) و متون فرهنگی (فیلم، عکس، تصاویر دیجیتال در فضای مجازی، سریال تلویزیونی و ...) است.
برخی از رویکردهای نقادانۀ معرفیشده در این کتاب عبارتاند از: ساختارگرایی، روایتشناسی، نقد لاکانی، نشانهشناسی (رویکردهای سوسور، پِرسْ و بارت)، روانکاوی، مطالعات زنان، تاریخگرایی نوین، پسامدرنیسم، مطالعات فرهنگی، فرمالیسم، نظریهی دریافت و ...
در کشور ما معمولاً معنای درست و دقیقی از «نقد» مستفاد نمیشود. دستاندرکاران فعالیتهای ادبی غالباً بین «مرور و معرفی» (ریویو)، «تحلیل» و «نقد» تمایز نمیگذارند و هر نوع نوشتاری را که نویسنده در آن نظری راجع به متنی ادبی اظهار کرده باشد، به غلط مصداق «نقد» میپندارند.
فقط از راه شناساندن نظریههای علمی نقد ادبی و نحوهی کاربرد عملی آنهاست که میتوان به این برداشتها و توقعات نادرست پایان داد.
کتاب «نظریه و نقد ادبی؛ درسنامهای میانرشتهای» با همین هدف، مجموعهای از پُرکاربردترین نظریههای نقادانه را به پژوهشگران این حوزه میشناساند.
این نظریهها عبارتاند از: فرمالیسم (نقد نو)، روانکاوی، ساختارگرایی، روایتشناسی، نقد اسطورهایــکهنالگویی، تاریخگرایی نوین، نقد لاکانی، مطالعات زنان، نشانهشناسی شعر (رویکرد ریفاتر)، پسامدرنیسم، مطالعات فرهنگی، نشانهشناسی (رویکرد سوسور، پِرْس و بارت)، نظریهی دریافت و نقد واکنش خواننده.
هر یک از فصلها چهارچوب ثابتی به شرح زیر دارد:
نقد ادبی در این کتاب با رویکردی میانرشتهای به مخاطب معرفی شده و لذا نویسنده کوشیده است تا هم در شیوۀ طرح مباحث و هم در نمونههای نقد عملی، کتاب حاضر بتواند نیازهای دانشجویان در رشتههای مختلف ادبیات و علوم انسانی را پاسخ دهد.
به همین دلیل، در این کتاب علاوه بر کاربرد نقد در حوزهی مطالعات ادبی، مباحثی دربارهی معماری، تحلیل عکس، تحلیل تصاویر فضای مجازی، نقاشی، فیلم سینمایی، سریال تلویزیونی و غیره مطرح شدهاند.
گفتنی است چاپ نخست جلد اول و دوم کتاب کتاب «نظریه و نقد ادبی؛ درسنامهای میانرشتهای» در ۱۱۰۰ صفحه به قیمت ۲۸۰۰۰۰ ریال و 320000 ریال در پاییز 1397 توسط انتشارات سمت منتشر و به جامعه علمی کشور عرضه شده است.
این کتاب را میتوانید از مرکز پخش و نمایشگاه دائمی انتشارات سمت به نشانی زیر تهیه کنید:
تهران، خیابان انقلاب، خیابان ابوریحان، پلاک ۱۰۷ و ۱۰۹، شماره تلفن: ۶۶۴۰۸۱۲۰ (۰۲۱)