۱۲ آذر ۱۳۹۷ ۱۵:۳۴
کد خبر: ۲۶۷۷۰۵
mahdi taghavi

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی: شواهد موجود نشان می‌دهد دولت در حوزه لایحه بودجه به عمل‌گرایی بیشتر توجه دارد تا آرمان‌گرایی. امسال نیز قطعا این موضوع مورد توجه دولت قرار دارد. به هر حال نباید فراموش کرد که دولت سالی متفاوت را پشت سر می‌گذارد، تحریم‌های ظالمانه آمریکا و تلاطم بازار ارز، سکه، طلا و... دست به دست هم داده‌اند تا انتظارات از مسئولان بالا برود.


به گزارش عطنا، دکتر مهدی تقوی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه آرمان امروز درباره لایحه بودجه دولت برای سال 1398 نوشت:


دولت لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل را ۱۴ آذر تقدیم مجلس می‌کند؛ روز گذشته برخی نمایندگان از تعیین نرخ دلار ۵۲۰۰ تومانی و نفت ۶۰ دلاری در این لایحه خبر دادند که باید گفت چنین ارقامی خوش‌بینانه هستند. متاسفانه عارضه‌ای که همواره دولت‌های ایران از آن رنج می‌برند با نگاهی به دور از واقعیت به اقتصاد است؛ از این رو در بیشتر مواقع شاهد بروز کسری بودجه در نیمه دوم سال هستیم.


حال امیدواریم دولت با توجه به این شرایط بودجه سال آینده را تنظیم کند. طی سال‌های گذشته، به‌ویژه در زمان فعالیت دولت احمدی‌نژاد تعیین نرخ ارز درست انجام نمی‌شد. به عنوان مثال زمانی که تورم ۲۷ درصد بود، نرخ ارز ۲۰۰۰ تومان محاسبه می‌شد. خوشبختانه یکی از مواردی که دولت تدبیر و امید همواره در تنظیم بودجه مد نظر داشته، توجه به نرخ تورم سالانه است.


امسال نیز کشور از لحاظ تورمی شرایط متفاوتی را پشت سر می‌گذارد و از دولت انتظار می‌رود همانند سال‌های گذشته این مهم را از نظر بگذراند. چه واقع‌بینی و عمل‌گرایی دو مشخصه مهمی هستند که می‌توان آن را به دولت روحانی نسبت داد؛ اکنون نیز نباید این مشخصه‌ها کمرنگ شود. ممکن است تورم بالاتر از اعداد اعلامی فعلی باشد ولی فاصله آن چندان معنادار نیست.


تعیین نرخ ارز توسط دولت، درنهایت موجب می‌شود دولت به یکی از وعده‌های خود که تک‌نرخی‌کردن ارز بود، نرسد. دولت باید در برنامه‌های خود به این موضوع هم توجه داشته باشد نرخ ارز بازارهای مختلف را به یکدیگر نزدیک نکند. البته نمی‌توان چندان نگاه تند و تیزی به این موضوع داشت. اکنون دولت درگیر تحولات و تلاطم‌های سیاسی دنیا و داخل کشور چشم‌انداز چندان دقیقی از نرخ ارز و نفت در سال آینده ندارد و مجبور است به نرخ تورم در داخل توجه کند و ملاک تصمیم‌گیری‌اش این نرخ باشد.


به هر حال شواهد موجود نشان می‌دهد دولت در حوزه بودجه به عمل‌گرایی بیشتر توجه دارد تا آرمان‌گرایی. امسال نیز قطعا این موضوع مورد توجه دولت قرار دارد. به هر حال نباید فراموش کرد که دولت سالی متفاوت را پشت سر می‌گذارد، تحریم‌های ظالمانه آمریکا و تلاطم بازار ارز، سکه، طلا و... دست به دست هم داده‌اند تا انتظارات از مسئولان بالا برود. اما به هر حال این اتفاق باعث می‌شود درآمدهای دولت کاهش یابد و آنها نتوانند از پس هزینه‌های جاری برآیند.


در کنار این موضوع اکنون بازار جهانی نفت هم شرایط چندان مطلوبی را تجربه نمی‌کند و بیشتر کارشناسان از آینده مبهم آن سخن می‌گویند. در واقع اکنون برای سال 2019 از نفت 30 دلاری هم صحبت می‌شود، نفت 80 دلاری هم در پس ذهن‌ها قرار دارد.


حال در این شرایط مبهم دولت چگونه می‌تواند نرخی واقعی برای نفت در بودجه در نظر بگیرد؟ مشخصا باید یک حساب و کتاب دقیق در این زمینه صورت بگیرد و مجلس هم با دولت همراهی کند تا درنهایت سال 98 یک برنامه دقیق و منسجم برای اقتصاد کشور تنظیم شود و دیگر شاهد بروز کسری بودجه در پایان سال نباشیم.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار