براساس رتبهبندی تایمز ۱۱ دانشگاه ایرانی در میان هزار و ۲۵۰ دانشگاه برتر جهان در زمینه علوم حیاتی قرار گرفتند.
به گزارش عطنا، جعفر مهراد، بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در گفتگو با خبرنگار مهر، نظام رتبهبندی تایمز نتایج رتبهبندی دانشگاهها را در حوزه علوم حیاتی برای سال ۲۰۱۹ میلادی اعلام کرد که ۱۱ دانشگاه جمهوری اسلامی ایران در رشته موضوعی علوم حیاتی در جمع هزار و ۲۵۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند.
وی افزود: رتبه اول دانشگاههای ایران در بخش علوم حیاتی به دانشگاه صنعتی اصفهان تعلق دارد که رتبه این دانشگاه در دامنهای میان ۵۰۱ تا ۶۰۰ گزارش شده است.
بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: امتیاز شاخصهای استنادی، درآمد صنعتی، چشمانداز بینالمللی، پژوهش و آموزش دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته موضوعی علوم حیاتی به ترتیب ۴۰/۵، ۹۵/۵، ۱۹/۷، ۱۲/۴ و ۱۵/۵ است.
مهراد عنوان کرد: رتبه ۱۰ دانشگاه دیگر ایرانی در این رتبهبندی به ترتیب شامل دانشگاههای فردوسی مشهد، گیلان، علوم پزشکی ایران، اصفهان، شهید باهنر کرمان، شهید بهشتی، شیراز، تبریز، تهران و ارومیه است.
وی گفت: نکته حائز اهمیت در این رتبهبندی و در ارتباط با ۱۱ دانشگاه یاد شده در بالا، حضور دانشگاههایی مانند گیلان، شهید باهنر کرمان و ارومیه است.
بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: این دانشگاهها و تعدادی دیگر که از آنها بهعنوان ۱۳ دانشگاه برتر کشور یاد میشود، معمولاً از بودجه و جذب اساتید بیشتر و از دسترسی به ارز دولتی برخوردارند. بعلاوه، این دانشگاهها دارای تقویم آموزشی مشترک و کمیتههای همکاری مانند کمیته برای حل بحرانهای اقتصادی و اجتماعی کشورند که با یکدیگر همکاری میکنند.
مهراد تأکید کرد: با نگاهی دیگر به این رتبهبندی، دانشگاه تهران در شاخص آموزشی در بین ۱۱ دانشگاه حاضر با کسب ۲۲/۸ امتیاز نسبت به ۱۰ دانشگاه دیگر متمایز است. سپس، امتیاز آموزشی دانشگاه شیراز با ۲۰/۴، علوم پزشکی ایران با ۱۹/۸ و دانشگاه تبریز با ۱۸/۸ جلب توجه میکند.
وی اظهار داشت: در این رتبهبندی شاخص درآمد صنعتی دو دانشگاه شهید بهشتی با ۴۰/۹ امتیاز و دانشگاه تبریز با ۴۰/۸ امتیاز نیز درخور توجه است.
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: بهجز دانشگاه صنعتی اصفهان که در شاخص استناد امتیاز ۴۰/۸ را بهدست آورده است، امتیاز این شاخص در مرتبههای بعد که نسبتاً مناسب است به دانشگاههای شهید بهشتی با ۲۵/۴ امتیاز، تهران با امتیاز ۲۲/۹ امتیاز و تبریز با ۲۲/۷ امتیاز تعلق دارد.
مهراد تأکید کرد: ۱۰ دانشگاهی که در سطح جهان در این رشته موضوعی رتبههای برتر را از آن خود کردهاند شامل دانشگاه هاروارد با امتیاز کل ۹۵/۷، کمبریج با امتیاز ۹۵، آکسفورد با امتیاز ۹۴/۸، (ام.آی.تی) با امتیاز ۹۳/۶، استنفورد با امتیاز ۹۳/۱، جان هاپکینز و ییل هر کدام با امتیاز ۹۲، انستیتو فناوری کالیفرنیا با امتیاز ۹۱/۶، پرینستون با امتیاز ۹۰/۹ و دانشگاه شینگهوا چین با امتیاز ۹۰/۸ است.
وی افزود: در بین کشورهای اسلامی علاوه برجمهوری اسلامی ایران از دانشگاههای مصر، غنا، اندونزی، عراق، اردن، کویت، لبنان، مالزی، مراکش، نیجریه، عمان، پاکستان، عربستان، تونس، ترکیه و امارات متحده عربی در رتبهبندی حوزه علوم حیاتی در جمع هزار و ۲۵۰ دانشگاه برتر جهان دیده میشوند.
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز گفت: ترکیه در رشته موضوعی علوم حیاتی دارای ۸ دانشگاه برتر است.
مهراد اضافه کرد: رتبه دانشگاه آمریکایی بیروت ۴۰۱ تا ۵۰۰ گزارش شده است. امتیاز این دانشگاه در شاخصهای استنادی ۴۹/۵، درآمد صنعتی ۳۸/۸ و چشمانداز بینالمللی آن ۸۷ است.
وی گفت: در مالزی دانشگاه مالایا، در عمان دانشگاه سلطان قابوس، در پاکستان انستیتو فناوری اطلاعات کامست و در امارات دانشگاه امارات متحده عربی نیز موفق به کسب رتبهای بین ۴۰۱ تا ۵۰۰ شدهاند.
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: عربستان سعودی در رتبهبندی علوم حیاتی دارای ۳ دانشگاه برتر است که دانشگاه ملک عبدالعزیز با رتبهای بین ۱۲۶ تا ۱۵۰، دانشگاه الفیصل با رتبهای بین ۳۰۱ تا ۴۰۰ و دانشگاه ملک سعود در رتبهای بین ۴۰۱ تا ۵۰۰ قرار دارد.
مهراد گفت: نکته قابلتوجه در رتبهبندیهای موضوعی آن است که هیچ موسسهای در گروه دانشگاههای برتر جهان قرار نمیگیرد مگر آنکه حداقل هزار مقاله پژوهشی طی ۵ سال بررسی منتشر کرده باشد.
وی افزود: تایمز که ۱۱ رشته موضوعی را رتبهبندی میکند آستانه انتشارات را متفاوت قرار داده و در حوزه علوم حیاتی این آستانه به ۵۰۰ مقاله در طی ۵ سال گذشته تقلیل دادهشده است.
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز گفت: علوم حیاتی در رتبهبندی تایمز شامل طیفی از حوزههای تخصصی کشاورزی و جنگلداری، علوم زیستی، دامپزشکی و علوم ورزشی است.