۱۶ مهر ۱۳۹۷ ۱۲:۳۸
کد خبر: ۲۵۸۱۳۳
دکتر مصطفی کواکبیان، استاد علوم سیاسی و نماینده مجلس

عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: تصویب CFT تأثیرات اقتصادی مثبتی خواهد داشت و فكر می‌كنم آثار روانی روی قیمت ارز داشته باشد اما به‌هرحال هدف از تصویب لوایح چهارگانه این است كه با كشورهایی كه در ارتباط هستیم، بهانه‌ها را بگیریم تا كارگزاران بانكی بتوانند با ایران كار كنند.


به گزارش عطنا به نقل از اعتماد، CFT بالاخره تصویب شد؛ تجربه‌ای كه به نظر می‌رسد مشابه برجام بود. بعدازاینکه بالاخره برجام در مجلس تصویب شد اما فضاسازی‌هایی كه بعد از تصویب آن اتفاق افتاد، ‌باعث شد كه بخشی از دستاورد این توافق بین‌المللی محقق نشود. این موضوع بهانه گفت‌وگو روزنامه اعتماد با مصطفی كواكبیان، عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی شد كه مشروح آن را در زیر می‌خوانید:


با توجه به فضاسازی‌‌ای كه علیه CFT شكل گرفته ‌آیا برنامه‌ای برای مدیریت این فضاسازی وجود دارد؟


به نظر من ایراد جدی وارد نیست كه شورای نگهبان بخواهد این مصوبه را رد كند. اگر هم شورای نگهبان CFT را رد كرد مصوبه مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌رود و مثل سه لایحه دیگر از لوایح چهارگانه، این هم تصویب خواهد شد.


من در برنامه تلویزیونی توضیح دادم و در جلسه غیرعلنی پیش از بررسی CFT هم مفصل در این مورد صحبت كردم. اصلاً بحث این نیست كه بخواهیم تحریم‌ها را از بین ببریم، برجام را حل كنیم یا موضوع امریكا را حل كنیم. ما می‌خواهیم بهانه‌ها را از میان‌ برداریم تا دیگر روسیه نگوید، نمی‌توانیم با شما كار كنیم، چین و عراق و... نگویند كه چون به این كنوانسیون‌های بین‌المللی نپیوستید، ‌نمی‌توانیم با شما كار كنیم. ضمن اینكه 8 شرط گذاشتیم و هرلحظه به این شروط عمل نشود، ما هم جور دیگری عمل می‌كنیم.


به همین دلیل فكر می‌كنم از الآن به بعد مسئولان وزارت اقتصاد و سیستم بانكی و به‌صورت كلی دولت باید به دنبال این باشند كه دیگر كسی نتواند با بهانه‌هایی‌، سیستم بانكی ما را در تعلیق قرار دهد یا در بلك‌لیست بگذارد. باید وضعیت سفیدی پیدا كنیم و با همه دنیا ارتباط بانكی داشته باشیم.


شما به شروط ایران اشاره كردید اما فضاسازی‌ها همچنان ادامه دارد، برای نمونه خبرنگار صداوسیما همچنان تأکید دارد كه این شروط لازم‌الاجرا نیست. بنابراین این فضای تبلیغاتی علیه CFT یا لوایح دیگر همچنان وجود دارد و ادامه خواهد داشت. آیا این ادعا درست است كه شروط ایران لازم‌الاجرا نیست؟


كل گروه ویژه اقدام مالی یعنی FATF شروط ما را نمی‌پذیرفت كه اساساً ما به عضویت آن درنمی‌آمدیم.


این اتفاق تاكنون برای كشوری رخ داده است؟


خیر. برای هیچ كشوری تاكنون این اتفاق رخ نداده است. درواقع شروط ما پذیرفته شده است و تنها ممكن است برخی اعضا مطرح كنند كه شروط ایران را نمی‌پذیرند.


در این صورت چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ آیا در ارتباط دو‌جانبه ایران با كشوری كه شرایط ما را نمی‌پذیرد به‌صورت تغییر ایجاد می‌شود یا كل عضویت ما در این گروه ویژه اقدام مالی را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟


اگر چنین اتفاقی رخ دهد تنها در روابط دوجانبه ایران با كشوری كه شروط ایران را نپذیرفته تأثیرگذار خواهد بود. در این شرایط هم ما اقدام متقابل انجام می‌دهیم.


برجام به‌عنوان دستاوردی اقتصادی، ‌سیاسی و امنیتی شناخته می‌شود بااین‌حال بسیار تحت تأثیر تبلیغات منفی قرار گرفت. پیوستن به گروه اقدام ویژه مالی اما بیشتر دستاوردی اقتصادی محسوب می‌شود و احتمالاً بیشتر تحت تأثیر جوسازی‌ها و فضاسازی‌ها قرار خواهد گرفت كه در این راستا برخی نمایندگان حتی به برخی مراجع تقلید هم متوسل شده‌اند. به نظر شما این جوسازی‌ها ادامه خواهد داشت؟


من در جلسه غیرعلنی هم تأکید كردم كه برخی مخالفان در این مدت حتی پای مراجع تقلید را هم به میان كشیدند. از رهبری مایه گذاشتند. درصورتی‌که اصلاً‌ ضرورتی نداشت. در سیستم مراجع تقلید، مقلدان باید به فتوای آن‌ها عمل كنند ولی در موضوع حكومت، رهبری ولی امر است و ایشان باید نظر قطعی بدهند كه نامه دفتر ایشان هم در صحن مجلس از سوی آقای لاریجانی قرائت شد.


اگر حتی چنین نامه‌ای خوانده نمی‌شد، آیا به لحاظ قانونی مجلس این لایحه را تصویب نمی‌كرد؟


اگر رهبری چنین نظری داشتند و مخالف FATF بودند كه هیئت‌رئیسه اصلاً این لایحه CFT و سایر لوایح چهارگانه را در دستور کار قرار نمی‌داد.


برخی در مورد برجام معتقد بودند كه دولت انتظار مردم را از این توافق بالا برده است. آیا به نظر شما در مورد این لوایح باید تغییر رویكرد داد تا امروز موافقان FATF سعی كنند انتظارات مردم را بالا نبرند و دستاوردها را به‌صورت واقع بینانه با مردم به اشتراك بگذارند؟


بله. من به‌صراحت می‌گویم كه مصوبه امروز نه در تحریم‌ها تغییری ایجاد می‌كند نه موضوع برجام را حل می‌كند اما این بهانه برداشته می‌شود و ما هم به دنبال همین هستیم. البته تأثیرات اقتصادی مثبتی خواهد داشت و فكر می‌كنم آثار روانی روی قیمت ارز داشته باشد اما به‌هرحال هدف از تصویب لوایح چهارگانه این است كه با كشورهایی كه در ارتباط هستیم، بهانه‌ها را بگیریم تا كارگزاران بانكی بتوانند با ایران كار كنند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (3)

مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟

چندین سال است که در امارات کلیه سرویس‌های انتقال صوت با پروتکل اینترنت ممنوع بوده و برنامه‌هایی مانند واتس اپ، وایبر، تانگو، فیسبوک مسنجر، ایمو، لاین، کیک مسنجر، تلگرام و فیس تایم مسدود هستند.
استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید
گفتگوی اختصاصی عطنا با هوندا فَن

استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید

دنیای کنونی نسبت به جهان 2006-2010 تغییرات زیادی کرده است؛ این امر بر توسعه برخی از روابط بین المللی هم تاثیر گذاشته است. من شخصا فکر می کنم بهترین نتیجه برای ایران این است که این مسئله را در اسرع وقت...
علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نوسانات وضعیت اقتصادی و نداشتن امید به حل مشکلات که دلیل مهاجرت است با جوان‌گرایی و به کارگیری نسل جوان در ساختار‌های نظام کشور باعث پویایی و کاهش مهاجرت می‌شود.»
در افغانستان چه خبر است؟
ملازهی در گفتگو با عطنا بررسی کرد

در افغانستان چه خبر است؟

يك کارشناس مسائل افغانستان معتقد است: «طالبان می‌کوشد تا با حملات نظامی سهم بیشتری از قدرت در افغانستان را به خود اختصاص دهد؛ در حالی که در ایران یک ارزیابی واقع بینانه از تحولات افغانستان وجود ندارد.»
پر بازدیدها
آخرین اخبار