رئیس دیوان بین المللی دادگستری لاهه روز سه شنبه گذشته طی نامه ای رسمی خطاب به «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه امریکا، ضمن اعلام زمان رسیدگی به شکایت دولت ایران در خصوص بازگشت یکجانبه تحریم ها دولت واشنگتن تاکید کرد که از هرگونه اقدام جدید، اجتناب کنید و شرایط را تغییر ندهید.
به گزارش عطنا، حشمت الله فلاحت پیشه روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا، دراین زمینه اظهار کرد: ارسال این نامه توسط دیوان لاهه نشان دهنده آن است که این نهاد بین المللی خود را برای بررسی شکایت ایران صالح شناخته است که اگر این اقدام معنای حقوقی داشته باشد، می توان موضوع تحریم ها را از کانال حقوق بین الملل پیش برد.
وی با بیان اینکه دیوان بین الملل دادگستری در مورد دعاوی بین المللی مسئولیت دارد، ادامه داد: بیشترین دعاوی بین المللی دیوان لاهه مربوط به پرونده های ایران و آمریکا است.
رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: در حال حاضر که این پرونده شکل گرفته، دیوان تمام تعهدات مبتنی بر این دعاوی - از معاهده مودت بین ایران و آمریکا تا معاهداتی که مبنای شکل گیری برجام شده است - را مورد بررسی قرار داده و از لحاظ حقوقی نسبت به آن شناخت کافی دارد.
فلاحت پیشه با تاکید بر این که بهتر است مسئولان جمهوری اسلامی ایران مسیر حقوقی را با وکلای بسیار قوی در پیش بگیرند، خاطرنشان کرد: هر چند که جنبه سیاسی برجام قوی تر است اما واقعیت قضیه این است که در این زمینه ایران وارد بازی قدرت نشد و با برجام یک اقدام حقوقی موثر انجام داد.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها بر درست بودن برنامه هسته ای ایران تاکید کرده است، یادآور شد: کشورهای اروپایی و دیگر کشورها - غیراز آمریکا - این موضوع را یک رویه قابل اعتنا در روابط عادی بین الملل تشخیص دادند.
فلاحت پیشه تاکید کرد: در دنیای امروز حقوقدان ها نگران شکست این رژیم حقوقی توسط آمریکا هستند بنابراین دفترحقوقی ریاست جمهوری باید قوی ترین وکلا را در مورد این موضوع به کار بگیرد.
وی ادامه داد: به جای اینکه وارد مسیرهای پرهزینه با آمریکا شویم، بهتر است فضای دیپلماسی عمومی مثبتی را که برای ما شکل گرفته، بهم نزنیم و در این روند حقوقی، حق خودمان را اثبات کنیم؛ این امکان که به صورت جدی موضوع را مورد بررسی قرار بدهیم، فراهم است.
رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس اقدام محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در شکایت از آمریکا را مناسب توصیف کرد و گفت: این اقدام می تواند یک مقدمه موفقیت باشد به شرطی که به رای علیه آمریکا بیانجامد.
فلاحت پیشه تاکید کرد: اگر دیوان بین المللی دادگستری این رای را صادر کند خیلی از مسائلی رفع می شود و می تواند زمینه ساز جلوگیری از هر گونه اقدام خشن آمریکا درباره دیگر کشورها و نهادهای بین المللی باشد.