سران يونان، آلمان و اسپانيا در حاشيه اجلاس سران اتحاديه اروپا در مورد بازگرداندن پناهجویانی كه ازاینپس از دو كشور مديترانهاي به آلمان سفر ميكنند، به توافق رسيدند.
به گزارش عطنا، محمود فاضلی، کارشناس مسائل بینالملل در یادداشتی در روزنامه اعتماد به تصمیم جدید اتخاذ شده در اجلاس سران اتحادیه اروپا در رابطه با وضعیت پناهندگان اشاره کرده است و نوشته است:
سران يونان، آلمان و اسپانيا در حاشيه اجلاس سران اتحاديه اروپا در مورد بازگرداندن پناهجویانی كه ازاینپس از دو كشور مديترانهاي به آلمان سفر ميكنند به توافق رسيدند. طبق اين توافق، يونان و اسپانيا بازگرداندن پناهجویانی كه توسط اين كشورها ثبتشدهاند و قصد ورود به آلمان دارند را خواهند پذيرفت. جزئيات عملياتي اين توافق بهزودی تعيين و پس از امضاي آن اجرا میشود.
به گفته نخستوزير يونان هدف از اين توافق سهجانبه به حداقل رساندن انتقال پناهجویان از يونان و اسپانيا به آلمان (موسوم به مهاجرت ثانويه) در عوض تسريع روند الحاق خانوادگي است. آلمان و اسپانيا متعهد به حمايت از اصلاح قانون دوبلين در طول سال جاري و اجراي تدابير ويژه جهت حمايت از يونان و جزاير درياي اژه در صورت وقوع بحران مهاجرتي جديد هستند.
تمامي ٢٨ كشور عضو اتحاديه اروپا در اصول و ارزشهاي مشترك اتحاديه اروپا چون همبستگي، انساندوستی و احترام به حقوق بشر و حقوق بينالمللي سهيم نيستند. توافقي كه حاصل شد از وقوع دو خطر بزرگ چون ايجاد اردوگاههاي پناهجویی در شمال آفريقا جهت انتقال تمامي پناهجویان و مهاجرين به آنجا، موكول شدن اصلاح قانون دوبلين به بعد از انتخابات پارلمان اروپا و تشكيل «ميني شينگن» بهعنوان ابزاري جهت مقابله با مهاجرت ثانويه جلوگيري ميكند.
يكي از موضوعات مهم روزهاي اخير بازگرداندن پناهجویان به كشورهاي خود آنهاست. در اين چارچوب سختترين موضعگيري را نخستوزیر مجارستان اتخاذ و تأکید دارد مايل به پذيرفتن متقاضيان پناهندگي كه آلمان بر اساس مقررات دوبلين تصميم به پس فرستادن آنها ميگيرد، نيست.
مجارستان «خود را براي رسيدگي به تقاضاهاي پناهندگي» مسئول نميداند و بر اين ديدگاه كه آنها «پناهجویانی از ساير كشورها، بهویژه از يونان هستند كه مشخصات آنها ثبتنشده است»، اصرار ميورزد. شواهد نشان ميدهد در اين خصوص نگاه مشتركي ميان كشورهاي درگير اين بحران وجود ندارد.
دولت آلمان برخلاف نخستوزير مجارستان عقيده دارد اروپا نميتواند بهسادگی خود را در برابر رنج و محنت پناهجویان «بيتفاوت نشان دهد». اتريش و آلمان قصد دارند تا به همراه ايتاليا مسير درياي مديترانه را به روي پناهجویان ببندند. آلمان معتقد است «اين به نفع ايتاليا و همچنين به نفع اتريش و آلمان است كه فشار مهاجرت از طريق اين مسير كمتر شود.»
اين خطر وجود دارد كه برنامههاي آلمان بر رابطه بين آلمان و اتريش تأثیر منفي داشته باشد. بهجای آن بايد سریعاً بهویژه با يونان و ايتاليا توافقاتي درباره بازگرداندن پناهجویانی كه آنجا تقاضاي پناهندگي كردهاند، به عمل آيد. كشورهاي درگير با پديده مهاجرت بعضاً براي بازگشت داوطلبانه پناهجویان پيشنهادهاي مالي ارائه ميكنند.
پناهجویانی كه داوطلبانه آلمان را ترك كنند، از دولت آلمان پاداش نقدي ميگيرند. از فوريه سال ٢٠١٧ تاكنون، شمار اين افراد نزديك به ١٢ هزار نفر رسيده است. اين برنامه بهویژه با استقبال پناهجویان از عراق و افغانستان روبهرو شده است.دولت آلمان ميخواهد براي «بازگشت داوطلبانه و زودتر» آنها انگيزه ايجاد كند.
تا پايان سه ماه اول سال ٢٠١٨ ميلادي ١١٦١٨ نفر اين پيشنهاد را كه دولت سال گذشته براي اجراي آن ٤٠ ميليون يورو در نظر گرفته بود، پذيرفتهاند. بيشك هشدار موج جديد پناهندگان از يمن و بنگلادش ميتواند اروپا را با چالش جديد روبهرو كند، چراکه «بيش از ١٠ ميليون پناهجوی جنگي در يمن فقط براي زنده ماندن» تلاش ميكنند. در بنگلادش نيز ٨٠٠ هزار پناهجوی روهينگيا بدون سرپناه تلاش ميكنند خود را نجات دهند.