۰۶ شهريور ۱۳۹۶ ۱۴:۳۶
کد خبر: ۱۳۶۴۲۰
mohammad gholi yusefi

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی: اگرچه کنترل تورم به صورت اساسی گامی ارزشمند است، اما علم اقتصاد و عقل سلیم به ما می‌گوید هرگونه مداخله دولت برای کنترل قیمت‌ها باعث از کار افتادن کارکرد مکانیزم قیمت‌ها و تخصیص غلط منابع می‌شود، زیرا قیمت‌ها علامت نادرست بیرون می‌دهند و باعث گمراهی و سر در گمی فعالان اقتصادی می‌شوند.


به گزارش عطنا، دکتر محمدقلی یوسفی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه آرمان به ارائه توضیحاتی درباره آمارهایی که دولت‌ها ارائه می‌دهند پرداخته و بر کاهش دخالت دولت در اقتصاد تاکید کرده است که در ادامه می‌خوانیم؛


علم اقتصاد به ما می‌گوید که نه تنها دولت بلکه هیچ‌شخص یا اشخاصی چنین توانی ندارند که بخواهند متغیرها را کنترل کنند. برعکس اگر یک اقتصاد آزاد باشد، قیمت‌ها به تولیدکنندگان علامت می‌دهند که تولید بیشتری داشته باشند یا قیمت را افزایش دهند یا به مصرف‌کننده علامت می‌دهند که مصرف کمتری داشته باشد. مهم نیست که برآورد چنین شاخصی در سطح منطقه‌ای یا سطح ملی باشد.


این متغیرها نشان‌دهنده آن است که در کشور ما هنوز این تصور وجود دارد که اقتصاد را باید مهندسی کرد. درحالی که اقتصاد دراختیار مردم است. فعالان اقتصادی بر اساس برداشت خود تصمیم به سرمایه‌گذاری یا عدم انجام سرمایه‌گذاری می‌گیرند.


در نتیجه چنین آمارهایی از نظر بحث‌های نظری معنی ندارد که یک دولت برای مردم تصمیم بگیرد و نشان دهد که می‌تواند نرخ تورم را تغییر دهد. شکی نیست که افزایش هزینه‌های دولتی یا چاپ پول نقش بسیار تعیین کننده‌ای در افزایش قیمت‌ها ایفا می‌کنند. البته برای دولت مهم است که تاثیر سیاست‌های خود را ارزیابی کند، اما از نظر مردم این شاخص‌ها اهمیت چندانی ندارند.


اما سوالی که به‌ وجود می‌آید این است که اگر دولت از چنین قدرتی برخوردار است که شاخص تورم را به هفت‌درصد برساند، چرا آن را به یک‌درصد نرسانده است؟ در جایی که مهندسی اقتصاد صورت می‌گیرد این متغیرها ارقامی هستند که دولت بر اساس سیاست‌ها و برای نشان دادن عملکرد خود آنها را ارائه می‌کند. اما این ارقام نشان‌دهنده پیشرفت‌هایی نظیر افزایش رفاه مردم، افزایش اشتغال، افزایش تولید صنعتی و... نیستند.


جای ارائه صرف ارقام شاید بهتر می‌بود مسئولان توضیح می‌دادند که چگونه این اتفاق افتاده است. در تغییر نرخ تورم باید دید آیا دولت با فشار و اجبار نرخ‌ها را سرکوب کرده است یا از طریق کاهش هزینه‌ها و کنترل نقدینگی به چنین افتخاری نائل شده است. البته شاخص‌های هزینه‌های دولتی و نقدینگی منتشر شده حاکی از افزایش 28 و 30‌درصدی رشد این متغیرهاست.


اگرچه کنترل تورم به صورت اساسی گامی ارزشمند است، اما علم اقتصاد و عقل سلیم به ما می‌گوید هرگونه مداخله دولت برای کنترل قیمت‌ها باعث از کار افتادن کارکرد مکانیزم قیمت‌ها و تخصیص غلط منابع می‌شود، زیرا قیمت‌ها علامت نادرست بیرون می‌دهند و باعث گمراهی و سر در گمی فعالان اقتصادی می‌شوند.


فعالان اقتصادی نمی‌توانند به این شاخص‌ها اعتماد و بر اساس آن اقدام به تولید کنند، زیرا قیمت‌ها سرکوب شده‌اند و به نوعی قیمت نسبی کاذب حاکم است. نتیجه آن است که این آمار نشان‌دهنده مداخلات گسترده دولت در اقتصاد است. دولت ‌جای انتشار این آمار باید توضیح دهد که چه میزان از این کاهش نرخ تورم، ناشی از افزایش تولید داخلی بوده و چه میزان از طریق واردات کنترل شده است؟ ممکن است بخش وسیعی از کالاها از خارج به کشور وارد و توزیع شوند و نرخ تورم کنترل شود، اما این‌کار نه تنها مزیتی ندارد، بلکه مخرب است و به تولید و اشتغال‌ داخلی لطمه می‌زند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار