۰۴ شهريور ۱۳۹۶ ۱۵:۴۹
کد خبر: ۱۳۵۸۸۶
taghavi zad

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی: مساله مهمي كه هم اكنون وجود دارد بهبود اوضاع اقتصاي در دولت دوازدهم است؛ اینکه باید رشد هشت‌درصدی اتفاق بیفتد و در زیر سایه آن حداقل 970‌هزار شغل ایجاد شود. مسلما اگر این امر تحقق نیابد دیگر نمی‌توان اوضاع نابسامان اقتصاد در دولت‌های نهم و دهم را عامل آن دانست.


به گزارش عطنا، دکتر مهدی تقوی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه آرمان امروز با بررسی احیای معاونت اقتصادی دولت دوازدهم به چالش‌های پیش روی حسن روحانی در حوزه اقتصاد پرداخته است که در ادامه می‌خوانیم؛


اگرچه احیای معاونت اقتصادي در دولت دوازدهم بعد از 20سال و به سرپرستي محمد نهاونديان می‌تواند نوید بخش حرکت دولت دوازدهم باشد، اما به نظر می‌رسد این امر ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی در حوزه اقتصاد شود. وجود دستگاه‌های متعدد اقتصادی از قبیل معاونت اقتصادی ریاست‌جمهوری، وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه و بودجه و در کنار آنها دیگر وزارتخانه‌های حوزه اقتصاد از قبیل صنعت، معدن و تجارت و حتی ارتباطات باعث می‌شود فعالیت‌های موازی شکل بگیرد که برآیند آن در طولانی‌مدت مثبت ارزیابی نمی‌شود.


فعالیت‌های موازی مشکلی است که اگر چاره‌ای برای آن اندیشیده نشود ممکن است بر پیچیدگی‌های بازی‌های قدرت در داخل چنین دستگاه‌های عریض و طویلی بیفزاید. مساله تعدد متصدیان اقتصادی بیشتر نشان‌دهنده حجم فشارهایی است که بر رئیس‌جمهور در این زمینه وجود دارد و این امر برای دولت دوازدهم نمی‌تواند خوش‌یمن باشد.


گروه روحانی مانند تیم فوتبالی است که جای مهاجم و مدافع، فقط هافبک جذب کرده است و این امر غیر از اینکه تاکتیك‌های تیمی را دچار اختلال می‌کند، باعث سردرگمی بازیکنان نیز می‌شود. از طرف دیگر در نظر برخی كرسي معاونت اقتصادي برای محمد نهاونديان که در دولت يازدهم مشاور اقتصادي حسن روحاني بوده است چیزی جز تغيير نام نبوده و وي در دولت پيشين هم نقش پررنگي را در تيم اقتصادي داشته است.


با احياي اين معاونت موجي از زمزمه‌ها در ميان برخي از اقتصاددان‌ها به جود آمد و مساله ناهماهنگي در وزارت اقتصادي مطرح شد، اما به نظر می‌رسد با توجه به اينكه حسن روحاني نمي‌تواند دائم وزارت اقتصاد را زیر نظر داشته باشد، محمد نهاونديان گزينه خوبي به عنوان بازوي نظارتی وی در بحث اقتصاد است.


مساله مهمي كه هم اكنون وجود دارد بهبود اوضاع اقتصاي در دولت دوازدهم است؛ اینکه باید رشد هشت‌درصدی اتفاق بیفتد و در زیر سایه آن حداقل 970‌هزار شغل ایجاد شود. مسلما اگر این امر تحقق نیابد دیگر نمی‌توان اوضاع نابسامان اقتصاد در دولت‌های نهم و دهم را عامل آن دانست.


رئيس دولت دوازدهم نباید از این نکته غافل شود که خود نيز باید بر روند كار نظارت داشته باشد و مسئوليت مستقيم نتايج برعهده شخص اوست. رئيس‌جمهور سعي بر اين دارد تا در چهار‌ساله دوم رياست‌جمهوري خود در اقتصاد كشور بهبود شگرفي ايجاد كند. حسن روحاني دولت را با تورم 40درصدی ونرخ رشد اقتصادی حدود منفی شش به ارث برد و طی چهار سال گذشته نرخ رشد اقتصاد منفي را مثبت كرد و تورم را به زير 10‌درصد رساند.


امروز و با توجه به چینش تیم اقتصادی به نظر می‌رسد سیاست‌های انبساطی در دستور کار دولت دوازدهم قرار دارد که در دولت قبل طیب نیا خواستار اجرا شدن آن بود؛ اگرچه روحانی در آن زمان با اجرای این سیاست‌ها به علت ایجاد تورم، به‌رغم اختلافات شدید با طیب نیا مخالفت کرد، اما امروز ناچار از اجرای آن است.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار