عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی گفت: سیستم بانکی ما به این دلیل که مردم را تشویق به سپردهگذاری کند، اعلام میکند که اگر نرخ سود واقعی، کمتر از سود علی الحساب بود، من این ما به التفاوت را از منابع خودم جبران میکنم و دیگر از شما پس نمیگیرم و در واقع اگر اینگونه عمل شود، مشکل شرعی هم وجود ندارد.
به گزارش عطنا به نقل از ایکنا، پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی، روز سهشنبه اعلام کرد: کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد تصویب شده و از تاریخ ۱۱ شهریور ماه، همه بانکها مکلف به اجرای آن هستند. اقدامی که اخیرا انجام شد را میتوان گامی مهم و مؤثر در بهبود عملکرد نظام بانکی تلقی کرد؛ چراکه یکی از ایراداتی که مدام بر سیستم بانکی وارد میشود در مورد نرخ سود بانکی است که گاها با عملکرد ربوی در نظام بانکی اشتباه گرفته میشود، تا جائی که اخیرا یکی از مسئولان کشور، سود روزشمار و علی الحساب در نظام بانکی را مساوی با ربا عنوان کرد. بنابراین لازم بود مسئولان بانک مرکزی برای این مسئله چارهای بیاندیشند و لذا این اقدام را باید به فال نیک گرفت هرچند هنوز راهی طولانی با واقعی شدن نرخهای سود در نظام بانکی کشور وجود دارد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد رجایی باغسیایی، عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبائی و نماینده سابق مجلس، در گفتوگو با ایکنا درباره اهمیت این اقدام بانک مرکزی اظهار کرد: ابتدا باید عرض کنم، سودی که اعلام شده، سود علی الحساب است که متناسب با نرخ تورم، طبیعتا این نرخ هم کاهش پیدا میکند اما سود قطعی به عملکرد بخش واقعی اقتصاد بستگی پیدا میکند.
وی ادامه داد: اگر این بخش، سودآوری بالاتری داشته باشد، نرخ سودی که عملا باید در نظام بانکی دریافت و پرداخت شود، افزایش پیدا میکند و اگر سودآوری در اقتصاد کشور کم شود این سود هم کاهش پیدا میکند. به هر حال اعلام نرخ سود علی الحساب، به نوعی اعمال سیاست پولی هم محسوب میشود و هنگامیکه سود علی الحساب کاهش پیدا میکند، آثار خود را در فعالیتهای اقتصادی در پی خواهد داشت و به عنوان یک سیاست انبساطی محسوب میشود که جریان گردش پول افزایش پیدا میکند.
رجایی باغسیایی درباره ایراد برخی افراد مشکل شرعی نرخ سود علی الحساب عنوان کرد: مشکل شرعی خاصی به سود علی الحساب وارد نیست و اگر واقعا علی الحساب تلقی شود مشکلی ندارد بلکه وقتی مشکل شرعی وارد میشود که اسم آن را سود علی الحساب میگذارند اما عملا به عنوان نرخ سود قطعی با آن برخورد میکنند.
عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس به بیان تفاوت سود علی الحساب و سود قطعی پرداخت و گفت: معنای نرخ سود علی الحساب این است که سیستم بانکی اعلام میکند براساس تجربیاتی که ما از سال گذشته داریم احتمال میدهیم که سودآوری سیستم بانکی در فلان حد باشد که بتواند این مبلغ را به شما بپردازد و در واقعی این یک پیش بینی است و هنگامیکه میخواهد سود را به صورت ماهانه پرداخت کنند اینگونه عمل میکند.
وی ادامه داد: اما مکانیزم سود قطعی بدین صورت است که در پایان سال محاسبه میشود و ممکن است کمتر از سود علی الحساب، برابر با آن یا بیشتر باشد. اگر برابر بود که مشکلی وجود ندارد، اگر بیشتر بود هم باید نظام بانکی این مازاد را به سپردهگذاران پرداخت کند و اگر کمتر بود، طبیعتا باید از آن مازاد از سپردهگذاران پس گرفته شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی یادآور شد: اما سیستم بانکی ما به این دلیل که مردم را تشویق به سپردهگذاری کند، اعلام میکند که اگر نرخ سود واقعی، کمتر از سود علی الحساب بود، من این ما به التفاوت را از منابع خودم جبران میکنم و دیگر از شما پس نمیگیرم و در واقع اگر اینگونه عمل شود، مشکل شرعی هم وجود ندارد.
رجایی باغسیایی عنوان کرد: اگر ایرادی بر نرخ سود علی الحساب وارد میشود در آنجایی است که سیستم بانکی، همین سود غیرقطعی را قطعی تلقی میکند و بر این اساس به سپرده گذاران سود پرداخت میکند.