عضو هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبائی کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی» را مهمترین اثر «داگلاس نورث» خواند و گفت: اگر این کتاب عمیق و درست خوانده شود برای فهم مشکلات کشور و ساز و کارهای حل آن، افقهای روشنی را ایجاد میکند.
به گزارش عطنا، نشست «رمزگشایی از معمای تدام توسعه نیافتگی و گشودن افق معرفتی به توسعه» با رونمایی از کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی» اثر داگلاس نورث، پنجشنبه 5 مردادماه در مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد برگزار شد.
در این نشست فرشاد مؤمنی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی، با بیان اینکه در دستگاه نظری نهادگرایی، یادگیری به عنوان پایه توضیح برای توسعه و عدم توسعه است، گفت: وقتی انسانها نقص اطلاعاتی دارند که آن اطلاعات نامتوارن است و وقتی هم که بخواهد به انتخاب منجر شود، باید از سافی ذهن عبور کند.
وی افزود: این مسئله برای تمام انسانها در طول تاریخ بوده است اما این سؤال مطرح میشود که چرا عملکردها متقاوت است، بر اساس علم اقتصاد این تفاوت عملکرد به دلیل تفاوت در بنیه یادگیری افراد، بنگاهها و جامعه است.
به گفته مؤمنی اگر این مبنا را بپذیریم که بر اساس آن عنصر زیربنایی توسعه و عدم توسعه، عنصر اندیشهای است، در آن صورت باید طبق کتاب قبول کنیم، جامعههایی میتوانند موفق باشند که یک ساز و کار نهادی برای یکپارچهسازی دانشهای پراکنده تدارک ببیند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبائی تصریح کرد: ما باید ابتدا بتوانیم با یکدیگر تعامل کنیم، توافق روششناختی بر مسائل نقص اطلاعات و در مجموع بر بسیاری از مسائل دیگری که در نگاه فرا رشتهای به رفتار انسان موضوعیت پیدا کرده است، داشته باشیم.
وی با بیان اینکه اگر بستر نهادی برای یکپارچهسازی دانشهای پراکنده فراهم شود، میتوان امیدوار بود که چشماندازهای روشنتری ایجاد شود، اظهار کرد: ما میتوانیم بر اساس آنچه در کتاب آمده طرز مواجه با مفهوم انعطافپذیری در سالهای اخیر که در کشور مطرح شده را زیر ذرهبین بگذاریم و با این دستگاه نظری میتوانیم، متوجه شویم چرا چشمانداز تلاشهایی که در این زمینه صورت میگیرد، امیدوار کننده نیست.
مؤمنی با اشاره به اینکه مسئله اقتصاد ایران، قوه مجریه نیست بلکه طرز نگاه به موضوع است، خاطرنشان کرد: وقتی بپذیریم تمام جنبههای امور مربوط به انسان با یکدیگر در هم تنیدگی دارد در آن صورت در موضوعی مانند اقتصاد مقاومتی، باید توجه کنیم نمیتوان انتظار تغییر و افزایش مقاومت در حوزه اقتصاد را داشت بدون آنکه بایستههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آن را در نظر گرفته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامهطباطبائی در پایان خاطرنشان کرد: کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی» یکی از درخشانترین کارهای «داگلاس نورث» است که اگر عمیق و درست خوانده شود برای فهم مشکلات کشور و ساز و کارهای حل آن، افقهای روشنی را ایجاد میکند.