۰۳ مرداد ۱۳۹۷ ۱۱:۳۸
کد خبر: ۲۰۳۶۹۵
taghavi

استاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: دولت باید در شرایط کنونی که بازارها دچار التهاب شده از ویترین شفاف و شیشه‌ای بورس کالا برای تنظیم و ثبات بخشی به بازار استفاده کند.


به گزارش عطنا به نقل از تسنیم، مهدی تقوی، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبائی، با اشاره به کارکردهای بورس کالا در شرایط فعلی و بحرانی اقتصاد کشور گفت: بورس کالا با تجمیع تولیدکنندگان و خریداران در یک محل، از پراکندگی معامله‌گران جلوگیری کرده و انجام معاملات و نظارت بر بازارهای کالایی را تسهیل می‌کند.


استاد دانشگاه علامه طباطبائی افزود: این بازار سازمان‌یافته، در کل کشورهای دنیا و ایران دارای مزایا و جایگاه بسیار بالایی است که مسئولان ارشد اقتصادی نیز به این موضوع واقف هستند.


وی بابیان اینکه دولت باید در شرایط کنونی که بازارها دچار التهاب شده از ویترین شفاف و شیشه‌ای بورس کالا برای تنظیم و ثبات بخشی به بازار استفاده کند، ادامه داد: بورس کالا در طول سال‌های اخیر بازاری متشکل و متمرکز را به وجود آورده که نظام‌یافته است، از قواعد و قوانین خاصی پیروی می‌کند و بسیاری از بی‌قانونی‌های موجود در بازار خارج از خود را پوشش می‌دهد.


این استاد دانشگاه در ادامه به طرح چند پرسش پرداخت و گفت: اگر امروز بستری مانند بورس کالا در خدمت اقتصاد کشور نبود، محصولات چگونه قیمت می‌خورد؟ از کجا مشخص می‌شد که چه فرد با چه قیمتی محصولات را خریداری کرده است؟ اصلاً معیار و ویترینی برای مشاهده بازار و گرفتن اطلاعات درست از معاملات وجود داشت؟ اما امروز به‌واسطه تقویت بورس کالا همه این موارد به‌صورت شفاف در مقابل دیدگان آحاد مردم و مسئولان قرار دارد.


تقوی اظهار داشت: امروز همسو با شرایط اقتصادی و نرخ دلار 4200 تومانی، نقدینگی به سمت خرید کالاها سرازیر شده که تلاقی کل عرضه و تقاضا در یک نقطه می‌تواند به نهادهای نظارتی در راستای پالایش متقاضیان و حمایت از تولید کمک کند.


این اقتصاددان افزود: از سوی دیگر در زمان التهاب بازارها، امکان اتخاذ تصمیم درست در راستای تعادل بازار در بستر بورس کالا وجود دارد به‌طوری‌که می‌توان با گذاشتن حد نوسان قیمت، محدودیت در خرید و افزایش عرضه‌ها نبض بازار را در اختیار گرفت اما در بازارهای خارج از بورس به دلیل اقتصاد غیر شفاف ما اصلاً امکان مدیریت و نظارت وجود ندارد که بتوان برای تنظیم قیمت کالاها سیاستی اجرایی کرد.


به گفته وی، از دیگر مزایای بورس کالا، کیفیت کالاها، استاندارد و تسویه معاملات است که خریداران و فروشندگان بدون دغدغه با مراجعه به بورس مواد موردنیازشان را تأمین می‌کنند و این امر به تولید ملی کمک شایانی کند.


تقوی در ادامه بابیان اینکه در پیش گرفتن قیمت‌گذاری دستوری در دنیا منسوخ‌شده است، ادامه داد: دولت در طول سال‌ها به این نتیجه رسید که قیمت‌گذاری دستوری، رانت زا بوده و هیچ حمایتی از تولیدکننده و مصرف‌کننده نمی‌کند ازاین‌رو دولت ابزارهایی همچون تعزیرات، شورای رقابت و ... را در اختیار دارد که به‌وسیله آن‌ها می‌تواند نظارت خود را بر بازار کالاها بیشتر کند؛ همچنین تأکید می‌کنم که تنها بازاری که در حوزه معاملات کالاها قابل رصد و نظارت است، بورس کالاست.


استاد دانشگاه علامه طباطبائی در پایان گفت: جدای از اعلام دلار تک‌نرخی و تولید تقاضا برای خرید کالاها، دولت اکنون شرایط این را دارد که با اتخاذ سیاست‌های مناسبی ازجمله افزایش عرضه کالاها و پالایش طرف تقاضا در بورس کالا، به کشف قیمت مناسب و تعادل دست پیدا کند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار