با گزارش عطنا صبح امروز رییس جمهور دکتر روحانی در مراسم افتتاحیه بیست و هشتمین جشنواره بین المللی کتاب گفت : اگر ما بگوییم انس ما با کتاب است، افتخار ما به کتاب است، هدایت ما از کتاب و فرهنگ و ادب و شعر ما از کتاب است و دیپلماسی فرهنگی ما بر عهده کتاب است سخنی به گزاف نگفتهایم.
رییس جمهور در ادامه افزود : گر بگوییم افتخارات سرزمین ما فرهنگ اسلام و ایران در شاهکاری چون شاهنامه تحفهای چون بوستان و گلستان و اثری چون مثنوی معنوی و یک اثر گرانبهایی چون دیوان حافظ جمع شده، واقعیتی است که ما با کتاب با دنیا حرف زدیم و تمدن ما از طریق کتاب معرفی میشود.
وی ادامه داد : اگر ما بگوییم افتخارات سرمین ما و فرهنگ اسلام ما و فرهنگ ایران ما در شاهکاری چون شاهنامه و در تحفه ای چون بوستان و گلستان نهفته است و در اثر معنوی چون مثنوی معنوی و در یک اثر گرانبهایی چون دیوان حافظ جمع شده است درست گفته ایم و این واقعیتی است که ما با کتاب با دنیا حرف زدیم وتمدن ما از طریق کتاب به جهانیان معرفی میشود، مگر نه این است که قانون ابن سینای ما در همه دانشگاهها بزرگ و کتابخانه های بزرگ شرق و غرب زیبایی کتاب و کتابخانههای جهانیان بوده است و محل مراجعه اندیشمندان و دانشمندان ما نیز منطق ما با کتاب است.
روحانی گفت : زبان گویای اسلام ما نیز کتاب است و نه شمشیر و با کتاب، قرآن، آیات، کلمات پیامبر اسلام، صحابه و امامان واقعیت اسلام برای جهانیان تبیین شده است و هنوز قرن دوم هجری بود که صدها کتاب در تفسیر قرآن و تدوین احادیث و بیان فقه اسلامی تدوین شد
وی افزود : بعضی فکر میکنند در یک جدالی بین کتاب کاغذی و دنیای دیجیتال این کتاب کاغذی است که روز به روز مغلوب و مغلوبتر می شود، و کم کم جای کتاب موبایل های هوشمند و تبلت جایگزین می شود، گرچه شکل کتاب ممکن است به صور گوناگون در جامعه نشر پیدا کند اما هیچ چیز جای کتاب را نخواهد گرفت و کتاب مانده است و می ماند و پایدار خواهد ماند.
رئیسجمهور با بیان اینکه ما در قبال کتاب وظایفی داریم، گفت: کتاب که مجموعهای از مترجم و مؤلف و ویراستار است همه اینها دست به دست هم میدهند تا کتابی نوشته شود و به دست اهل آن رسانده شود، برای این کار دولت حداقل در زمینه سختافزاری احساس وظیفه میکند تا همه وسایل سختافزار را در اختیار ناشران و مؤلفان نمایشگاهها قرار دهد
روحانی با تأکید بر این موضوع که باید در زمینه نرم افزاری کار را سهلتر کنیم، گفت: فضای ما باید فضای امن باشد البته اصولی همچون احترام به فرهنگ دینی و چارچوب امنیت ملی و توجه به هویت اسلامی، ملی و دینی باید مورد توجه همه باشد.
رییس جمهور خاطر نشان کرد: نمیتوان آنچنان دروازهها را باز کرد تا هر خرافهای به نام کتاب در اختیار دیگران قرار گیرد یا هر سخن افراطی به نام کتاب، دین یا انقلاب در اختیار جوانان ما قرار گیرد. البته اینچنین هم نمیتوان سختگیرانه و سوءگرایانه عمل کرد که برای مؤلف و ناشر ما زحمت ایجاد شود.
وی افزود : اصول ما برای نشر باید کاملاً شفاف، روشن و کوتاه اگر بنا شد نظارتها سلیقهای شود آنوقت چنان میشود که چاپ اول مجاز و چاپ دوم ممنوع و چاپ سوم مستحب می شود، چون سلیقهای است هر کسی به سلیقه ای عمل می کند و خدا نکند که روزی این گونه موضوعات جناحی شود و منافع شخص و جناح مد نظر قرار گیرد
روحانی خاطرنشان کرد: کتاب برای بیان واقعیتها، تاریخ گذشته، رفع نیازمندیهای روز و برای مهارت آموزی و رسیدن به قلههای دانش است. کتاب برای آن است که جامعه بتواند با بهترین ابزار علمی مشکلات را حل کند.
وی با اشاره به برگزاری پر رونق هر ساله نمایشگاه بینالمللی کتاب در تهران گفت: اینکه گفته میشود سه هزار عنوان کتاب داخلی و 160 هزار کتاب خارجی در این نمایشگاه عرضه میشود و اینکه هزاران ناشر داخلی و خارجی حضور دارند،جای افتخار است و اینکه گفته میشود در سال گذشته 3 میلیون نفر از نمایشگاه کتاب بازدید کردند جای خوشبختی است.اما به همین نسبت باید کتابفروشیهای ما نیز در سطح کشور پررونق و کتابخانههای عمومی ما پرمراجعه شوند، اگر کتابخانههای عمومی ما خلوت و ناشران ما در انتظار مشتری باشند پیداست که ما مشکل داریم و هنوز آشتی کامل با کتاب به وجود نیامده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه باید به کتاب ایمان بیاوریم، گفت: باید به این اعتقاد برسیم که کتاب باید وارد زندگی ما شود، آن روزی که برای یک نوجوان به جای پیراهن کتاب هدیه کردیم و او خوشحال شد آن درست است اما روزی که آن نوجوان با نگاهی اینچنین عنوان کرد که چیز بهتری می آوردی معنایش این است که ما هنوز به کتاب نزدیک نشدهایم.
رئیسجمهور با بیان اینکه معرفی انقلاب و فرهنگ یک ملت را باید در کتاب ببینیم، تصریحکرد: در بسیاری از کشورهای منطقه خودمان مانند شبه جزیره هند در آسیای مرکزی و در همسایگان غربی و جنوبی میبینیم که ایران را با حافظ و سعدی میشناسند و ایران را در بسیاری از دانشگاهها با ابن سینا، ذکریای رازی و فارابی میشناسند که همه اینها از طریق دیوان و کتابشان است.
وی افزود: بنابراین کتاب هم راه تماس و علقه و دیپلماسی با ملتها و دولتهای دیگر است و هم باید معضلات منطقهای و بینالمللی را از طریق کتاب نوشتن و خواندن حل و فصل کنیم.
رئیسجمهور ادامه داد: نکند از نا امنی منطقه بعضی خوشحالند؟ اینچنین میخواهیم صنعت را در دنیا رونق دهند، اینگونه میخواهند اشتغال در کشورهای غربی درست کنند، اشتغال کارگر در فلان کارخانه اسلحهسازی با کشتار مردم در بغداد و دمشق و صنعا.
وی ادامه داد: در همین بازار تهران یا بازار بغداد یا بازار دمشق مغازه مسیحی، یهودی و مسلمان کنار هم بود، مغازه این قوم و آن قوم کنار یکدیگر بود و صبحها به هم سلام میکردند و شبها با روی خوش با هم خداحافظی میکردند، چرا اختلاف درست کردید و چرا کشتار به پا کردید.
یسجمهور ادامه داد: دین ما دین کتاب بود و انقلاب ما در این کشور با کتاب بود و با کتاب نشر پیدا کرد امروز همه ما این رسالت و وظیفه سنگین را بر دوش داریم که فرهنگ اخلاق را توسعه دهیم و جوان و نوجوان را به خواندن کتاب تشویق کنیم.
رئیسجمهور یادآور شد: من در چند موضع دیگر این را بیان کردم تا در مدارس ما زنگ کتابخوانی احیاء نشود و تا نوجوانان و جوانان ما در دبستان و دبیرستان با کتاب صمیمی نشوند معضل کتابخوانی حل نخواهد شد ما باید از آموزش و پرورش شروع کنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: ما باید از مساجد شروع کنیم چطور کتابخانهها در مساجد در دوران انقلاب پررونق بود، باید کتابخانههای مساجد را پررونق کنیم و همه باید در این راه تلاش کنیم و بدانیم تا آن زمان کتاب جایگاه واقعی خود را پیدا میکند، نقش کتاب جایگاه واقعی خود را پیدا میکند، اثر آن در جامعه تعالی فرهنگی و رشد و توسعه خواهد بود.