سیدمرتضی موسویان در دومین کنفرانس ملی «کتابخانههای دیجیتالی» با عنوان مالکیت فکری گفت: طرح «شامد» با هدف اثبات مالکیت فرد دارنده محتوای دیجیتال در حال اجرا است.
به گزارش عطنا، سیدمرتضی موسویان، رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارشنبه 4 اسفندماه در دومین کنفرانس ملی «کتابخانههای دیجیتالی» با عنوان مالکیت فکری در سالن همایشهای دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی، اظهار کرد: ما نمی توانیم فضای نامحدود را مدیریت کنیم بلکه باید در کشورمان یک محیط مدیریتپذیر ایجاد کنیم و بر همین اساس طرح «شامد» را تعریف کردهایم که مالکیت فرد دارنده محتوا را اثبات میکند.
رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ما در بحث فضای مجازی تا سال 2035 با پنج فراروند عمده روبرو هستیم که اولین فراروند آن هوش مصنوعی است، اظهار کرد: هدف این فراروند شبیهسازی مغز انسان است که امروزه در بسیاری از پروژهها و روندهای دانشگاههای بزرگ پیگیری میشود.
وی فراروند دیگر را شبیهسازی حواس انسان در فضای مجازی دانست و خاطرنشان کرد: این شبیهسازی در مورد شنوایی تا 94 درصد، بینایی 83 درصد، بویایی تا حدود چهار درصد، چشایی 21 درصد و لامسه با واسطه تا هفت درصد پیشرفت خواهد کرد.
موسویان ادامه داد: شبیهسازی حواس به این معنا است که ما میتوانیم مغز انسان را به آواتاری (شبیهسازی مجازی) که در فضای مجازی میشناسیم متصل کنیم و اراده مغز را به آن منتقل کنیم.
رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: از 10 سال پیش در کشور آمریکا انتقال سیگنال از مغز به اعضای روبوتیک انجام شده است، یعنی دستهای مصنوعی که از مغز فرمان میگیرند و به جای دست انسان عمل میکنند.
وی افزود: ولی چشماندازی در این حوزه وجود دارد که ما عنصر فیزیکی یا اعضای فیزیکی نداشته باشیم، بلکه یک موجود خیالی در فضای مجازی طراحی شود که بتواند از مغز ما فرمان بگیرد.
موسویان فراروند سوم را شبیهسازی محیط معرفی کرد و گفت: به زودی نسل جدید HTML به صورت سه بُعدی عرضه خواهد شد یعنی از این پس متن وجود ندارد و هر چه اراده میکنید در یک محیط شبیهسازی میشود.
وی فراروند چهارم را دارای قدرت پردازش برشمرد و یادآور شد: قدرت پردازش تا 2023 بر اساس قانون مور(Moore's) هر 18 ماه دو برابر میشود و ما تا جایی کوچک میشویم که به اتم میرسیم اما همچنان به عناصر زیر اتم دسترسی نداریم.
وب پنج وب حاکم خواهد بود، یعنی حکمرانی همه زمینهها را به عهده خواهد گرفت به شکلی که ما میتوانیم در آن کامل شدن حواس پنجگانه را در یک یا چند آواتار شاهد باشیم.
موسویان تأکید کرد: با جایگزین شدن کامپیوترهای کوانتومی که دو سال قبل عرضه شده اما هنوز تجاری نشدهاند، ما قادر خواهیم بود که به الکترون، پروتون و نوترون هم دسترسی پیدا کنیم و مرز قدرت پردازش را باز هم افزایش دهیم که بسیار بیشتر از قانون مور و به صورت بهمنی است.
وی پنجمین فرآیند را شبکه و زیر ساخت دانست و گفت: مولود این فرآیند IP نسخه 6 است که هنوز زیرساخت آن در کشور ما آماده نیست اما مدت سه سال است که دولت با ابلاغ بخشنامههایی به تمام دستگاهدولت سه سال است که به همه سازمانها بخشنامه داده تا زیرساختهای آن را آماده کنند.
موسویان اظهار کرد: فرآیند شبکه و زیر ساخت، پدیدهای را برای بشر به ارمغان میآورد که به تعداد عدد 2 به توان 128 آدرس مستقل ایجاد خواهد کرد.
وی همچنین از تحقق رویای کوچک شدن دنیا به اندازه یک توپ بسکتبال خبر داد و خاطرنشان کرد: تعداد افراد بشر هفت میلیارد است ولی تا حدود سه سال دیگر یعنی سال 2020 ما بیست میلیون شیء به هم متصل در فضای مجازی داریم.
رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این پنج فراروند پنج نسل وب را گذارندهاند، از جمله وب اول که تعاملی نیست و یکطرفه بود، وب دوم که تعامل را به خدمت گرفت و باعث شد تا حدود پنجاه درصد درگیر شویم و همچنین وب سوم که از آن به عنوان وب مفهومی یاد میشود و هنوز در انتظار تکامل آن هستیم.
وی گفت: وب سه تا 2020 به بلوغ خواهد رسید و به طور صددرصد مخاطب را درگیر خواهد کرد.
موسویان آغاز این وب در ایران را با آغاز شدن نسل چهار موبایل همزمان دانست و تصریح کرد: ما با کامل شدن وب سه میتوانیم شاهد وبسایتهای سه بعدی باشیم که متن ندارند بلکه تماماً سه بُعدی هستند.
وی خاطرنشان کرد: وب سه یا وب مفهومی ما را آماده میکند که از دیجیتال به منطق کوانتوم مهاجرت کنیم به طوری که در سال 2020 ما میتوانیم چَت سه بعدی داشته باشیم.
این استاد دانشگاه با بیان وب چهار را وبی دانست که انسان را به سمت هوش مصنوعی میبرد، گفت: در وب چهار ما شاهد اتصال کامل اشیا را داریم که تمامی اشیا در وب به هم متصل میشوند و همه آنها دارای هوش مصنوعی هستند، این هوش مصنوعی باعث میشود که اشیاء قدرت یادگیری داشته و منفعل نباشند.
وی افزود: وب پنج وب حاکم خواهد بود، یعنی حکمرانی همه زمینهها را به عهده خواهد گرفت به شکلی که ما میتوانیم در آن کامل شدن حواس پنجگانه را در یک یا چند آواتار شاهد باشیم.
شامد به عنوان یک کد وظیفه دارد مشخص کند که محتوای دیجیتال در چه زمینهای است و متعلق به چه کسی است. البته ما هنوز در مسیر بلوغ این کار هستیم و کار خود را از سایتها شروع کردیم، هرچند به تازگی تصمیم گرفته شده تا به کانالهایی که بالای پنج هزارکاربر دارند هم کد شامد اختصاص داده شود.
موسویان با بیان اینکه تا سال 2035 جسمی را شاهد هستیم که دارای فیزیک نیست ولی میتواند همه جا برود و بر زمان و مکان مسلط شود، گفت: لنزهای تماسی فعال، تلپاتی، واسط عصبی وب، مغز مصنوعی، رباتهای عصبی، تراشه چشمی، کاشتها، همگرایی فناوری و انسان، پروتز تمام بدن، ارتباط بدون صدا و کنترل امواج مغزی از پیامدهای وب حاکم یا وب پنج است.
وی مدیریت بر این فضا را غیر ممکن دانست و یادآور شد: ما نمی توانیم فضای نامحدود را مدیریت کنیم بلکه با مطالعه کشورهای آمریکا، انگلیس و سایر کشورهای اروپایی و همچنین کره جنوبی به این نتیجه رسیدیم که باید در کشورمان یک محیط مدیریتپذیر ایجاد کنیم.
رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بر همین اساس «شامد» را تعریف کردیم که یک کد یونیک است و بر هر NTT و موجودیت دیجیتال، نسبت داده میشود که مالکیت فرد دارنده محتوا را اثبات میکند.
وی با بیان اینکه شامد به عنوان یک کد وظیفه دارد مشخص کند که محتوای دیجیتال در چه زمینهای است و متعلق به چه کسی است، تصریح کرد: ما هنوز در مسیر بلوغ این کار هستیم و کار خود را از سایتها شروع کردیم، هرچند به تازگی تصمیم گرفته شده تا به کانالهایی که بالای پنج هزارکاربر دارند هم کد شامد اختصاص داده شود.
موسویان با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که با نشاندار کردن محتواها، یک فضای محدود و قابل مدیریت را ایجاد کنیم، اظهار کرد: کاری که در تمام دنیا انجام میدهند این است که از مردم درخواست میشود تا به صورت ناظران فضای مجازی عمل کنند و ما در ایران این کار را با طرحی به نام «فرهنگ یار» انجام میدهیم.
وی افزود: این باشگاه علاوه بر امکانات رایگانی که ارائه کرده محتوایی نیز آماده کرده است که مردم میتوانند با توجه به نیاز و علاقه خود به عنوان مثال یک دوره زبان انگلیسی را انتخاب کنند. ضمنآنکه «فرهنگیاران» مطابق با امتیازهایی که بر اساس فعالیتهایشان دریافت میکنند، میتوانند از امکانات باشگاه استفاده کنند.
موسویان در ادامه تأکید کرد: با توجه به این که خود مردم در این فضا زندگی میکنند باید کمک کنند تا سالمسازی فضای مجازی صورت بگیرد و ما امیدواریم تا سال 96 این سالمسازی محقق شود.
وی با بیان اینکه آنچه شامد به ارمغان میآورد، امکان شناخت افرادی است که محتوا ایجاد میکنند، گفت: به هر حال این از انتظارات مردم و وظایف حاکمیت است که جوابگوی نیازهای مردم باشند.
رئیس مرکز توسعه ارتباطات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: اگر طرح شامد از حمایت مردمی برخوردار نباشد شکست میخورد ولی اگر این حمایت وجود داشته باشد، باعث رونق کسب و کار دیجیتال میشود.