استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اثرات تورمی افزایش قیمت دلار گفت: اثرات تورمی افزایش نرخ دلار بزودی خود نمایی خواهد کرد و شواهد حاکی است از سه ماهه دوم سال آینده رشد تورمی بالای 10 درصد را تجربه خواهیم کرد که همزمان با حال وهوای انتخابات خواهد بود.
به گزارش عطنا، مهدی تقوی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در گفتوگو با شهر فردا با اشاره به سرنوشت نرخ ارز با تصمیمات رئیس جمهور جدید آمریکا گفت: افزایش قیمت دلار در ماههای اخیر بیش از آنکه دلایل سیاسی داشته باشد ناشی از سیاستهای بودجه ای دولت برای جبران کسری بود که با فشارهای سیاسی وارد شده کمی عقب نشینی کرد.
این اقتصاددان افزود: قیمت نرخ ارز در ایران پیش از تصمیمات ترامپ در مواجه با اتحادیه اروپا اثرپذیری خود را پشت سرگذاشت و به نظر میرسد با بازگشت 350 میلیون دلاری برگردانده شده به کشور طی دو نوبت و همچنین فروش 2.5 میلیون بشکه نفت ذخایر ارزی کشور در حدی باشد که زمینه پیشتازی دلار از مرز 4 هزار تومان فراهم نشود.
وی تاکید کرد: افزایش نرخ ارز در شرایط فعلی کاملا عجیب و غیرمنطقی است. چرا که اگر به نظریات اقتصادی توجه شود در شرایط فعلی که برجام به ثمر رسیده و بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران برگشت داده شده است و 25 میلیارد دلار هم قرار است به زودی وارد خزانه کشور شود نباید نرخ ارز به خصوص دلار افزایش پیدا میکرد.
وی ادامه داد: با دخل و تصرفهای صورت گرفته در بازار ارز اکنون دلار در مرز 3800 هزار تومانی قرار دارد که به نظر میرسد همچنان قیمت نامعقولی است و باید در رنج 3600 باشد اما به دلایل مبهمی که در فرمولهای اقتصادی توضیحی ندارد هنوز نرخ دلار منطقی نشده است.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: پیش بینیهای اخیر در خصوص نرخ ارز با توجه به افزایش فروش نفت و توافق اخیر اوپک در خصوص قیمت نفت فعالان اقتصادی را به این سمت سوق میداد که باید ارز در شیب معکوس قیمت قرار گیرد. با توجه به این عوامل فعالان اقتصادی این طور تصور میکردند که خزانه کشور با ارزهای فراوانی لبریز میشود و با افزایش عرضه قیمتها کاهش مییابد.
تقوی خاطرنشان کرد:بر اساس اعلام ریس بانک مرکزی ارز مبادلاتی از 2900 گذشته به 3100 فعلی رسید و با اصرار برخی فعالان اقتصادی بحث یکسان سازی نرخ ارز مورد توجه قرار گرفته این درحالیست که وقت مناسبی برای یکسان سازی ارزی نیست .
وی با اشاره به سیاستهای ارزی اعلام شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر تک نرخی شدن ارز، تصریح کرد: دولت یازدهم همواره بر تک نرخی کردن ارز تاکید داشت و این موضوع را به عنوان برنامه خود در طول 4 سال اعلام میکرد. اما شاهد هستیم در سال پایانی دولت، در حالی که در طی این سه سال در مسیر درستی حرکت میکرد، یکباره از برنامه خود فاصله گرفت.
تقوی با اعلام اینکه تک رقمی کردن نرخ تورم و افزایش رشد اقتصادی که دولت برای آن هدف گذاری کرده است، به شدت تحت تاثیر نرخ ارز قرار دارد، گفت: اگر بانک مرکزی برای شرایط پیش آمده چاره اندیشی نکند به زودی شاهد خواهیم بود نرخ تورم دوباره دورقمی شود و رشد اقتصادی که دولت مدنظر دارد امکان تحقق نیابد.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اثرات تورمی افزایش قیمت دلار گفت: اثرات تورمی افزایش نرخ دلار بزودی خودنمایی خواهد کرد و شواهد حاکی است از سه ماهه دوم سال آینده رشد تورمی بالای 10 درصد را تجربه خواهیم کرد که همزمان با حال و هوای انتخابات خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی در خصوص نرخ پیشنهادی دولت برای ارز در بودجه سال 96 در محدوده قیمت دلار 3300 تومان ادامه داد: نرخ اعلام شده با تئوریهای اقتصادی همخوانی ندارد و آنچه که در بازار ملاحظه میشود نرخ ارز در محدوده 4000 تومان است. به این ترتیب دولت سال آینده سال سختی را در پیش خواهد داشت و اگر بخواهد کسری خود را با سیاست پولی مانند چاپ اسکناس جبران کند به طور حتم تورم افزایش غیر قابل کنترلی مییابد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد دولت برای صیانت از نرخ تورم و تسلط بر بازار ارز باید اتاق فکر ارزی تشکیل دهد و نرخ دلار منطقی برای بازار را پایدار کند.