استاد دانشگاه علامه طباطبائی تاکید کرد اتخاذ رویکرد اقتصادی مبتنی بر رونق تولید ملی با اتکا به سرمایههای داخلی راه برون رفت اقتصاد کشور از هجمههای بیرونی است.
به گزارش عطنا به نقل از ایرنا، محمدقلی یوسفی افزود: برای رونق تولید ملی باید برنامهریزی و سیاست گذاریها به گونهای باشد که مردم بپذیرند کالای داخلی از کیفیت و قیمت مناسب تری برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی افزود: اقتصاد ایران به دلیل اتکا به درآمدهای نفتی و گسترش فعالیتهای غیرمولد و اقتصاد پنهان، سال هاست که با مشکلات بسیاری دست به گریبان است و اقتصادی مولد، پویا و سالم ندارد.
وی افزود: هدایت شدن درآمدهای ارزی نفت به فعالیتهای مولد اقتصادی و تخصیص بهینه این درآمدها، از کمبود نقدینگی برای توسعه بخشهای تولیدی و سرمایه گذاری شده، جلوگیری میکند.
این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه مشکل اقتصاد ریشه در عرضه کالا دارد و باید اقدامی انجام داد که تولید افزایش یابد، افزود: برخی «موضوع رانت در بخش تولید» را مطرح میکنند که به نظر میرسد ایراد ندارد به جای پرداخت رانت به دلالان، واسطهها و وارد کنندگان، آن را به تولیدکننده بدهیم.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه در همه جوامع برای تولیدکننده رانت ایجاد میکنند تا انگیزه برای سرمایه گذاری ایجاد شود، گفت: نباید فکر کنیم بدون توجه به تولید میتوان رکود را بر طرف و حل کرد.
یوسفی با یادآوری اینکه باید تولیدکنندگان انگیزه سرمایه گذاری در کشور داشته باشند و بتوانند منابع خود را به کار بگیرند، اظهار داشت: ریسک پایین به همراه سودآوری بالا در فعالیتهای غیرمولد به گسترش سوداگری در اقتصاد دامن زده و انگیزه تولید و سرمایه گذاری مولد را کاهش و دلال بازی را رواج داده که پیامدها و عوارض منفی متعددی را به دنبال داشته است.
وی با تاکید بر آنکه سیاستهای کلان باید در جهت اهداف ملی حرکت کند، افزود: اگر سیاستگذاریها نتواند انگیزه کار و تولید ایجاد کند، نمیتوانیم انتظار تحول خاصی در حوزه اقتصاد کشور داشته باشیم.
یوسفی خاطرنشان ساخت: برای رسیدن به سیاست گذاریهای حمایتی منسجم از بخش تولید ابتدا باید تعریف مشخصی از تولید و مصادیق آن تبیین شود زیرا در غیر این صورت هر گروه یا صنفی که به معنای عام فعالیت اقتصادی میکند، خود را تولیدکننده دانسته و مستحق حمایتهای دولتی میداند.
وی اظهار داشت: اگر شرایط جامعه به گونهای نباشد که افراد با انگیزه کار و تولید به اهداف خود دست یابند، عدهای با سوء استفاده از شرایط به راههای زود بازده همچون سوداگری روی میآورند.
این استاد دانشگاه پیشنهاد کرد: برای حمایت از تولید باید از راه «ایجاد خوشههای صنعتی و حمایت از شرکتهای سرمایه گذار مخاطره پذیر به گسترش تولید کشور» کمک کرد و با شناخت ظرفیتهای تولیدی، کالاهایی را که در آنها مزیت نسبی وجود دارد وارد چرخه صادرات کرد تا با کسب درآمد ارزی ناشی از آن، بتوان کالاهایی را که در آنها مزیت نسبی نداریم، وارد کنیم.
یوسفی با بیان اینکه حمایت از تولید میتواند به رفع مشکلات کلیدی اقتصاد ایران کمک کند، افزود: باید راهبرد جانشینی واردات و توسعه صادرات، در جهت حمایت از تولید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: در فرآیند جانشینی واردات، بازاری برای صنایع کشور ایجاد خواهد شد که در آن به جای واردات صنعتی، از تولیدات داخلی یا فرآوردههای آن برای صنایع استفاده میشود.
این اقتصاددان خاطرنشان ساخت: دلایل عمده اتخاذ این راهبرد، کاهش تقاضای جهانی برای کالاهای اساسی و مواد خام و کسری رو به افزایش تراز پرداختها از یک سو و نیز اعتقاد به سیاست یاد شده برای صنعتی شدن کشورها بوده است.