به گزارش عطنا به نقل از وطن(پایگاه خبری سازمان های غیر دولتی ایران)، سیدقاسم زمانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی با بیان این که در سالهای اخیر اخبار زیادی در مورد این که زنان قربانی حوادث تروریستی در کشورهایی چون سوریه، عراق، پاکستان و... شدهاند شنیدهایم، ادامه داد: در همین چارچوب با اصطلاحاتی روبهرو شدهایم که برای ما تازگی دارد که از جمله میتوان به موضوع جهاد نکاح اشاره کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اقدامات تروریستی گروه بوکوحرام در نیجریه و ربودن دختران از مدرسه و مجبور کردن آنان به ازدواج در سن پایین، ادامه داد: این اقدامات تروریستی در یک معنی ناقض تمام حقهای بشری و آزادیهای انسانی است. در این جنایات حق حیات، امنیت، تعیین سرنوشت، مشارکت سیاسی شهروندان، حق سلامت و توسعه و یا به عبارتی دیگر تمام حقوق شهروندی افراد به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم مورد هدف و تعرض قرار میگیرد و در این بین آسیبپذیری زنان بیشتر از مردان است. در واقع باید گفت زنان به خاطر آسیبپذیریشان بیشتر در معرض خطر تروریسم قرار دارند و بیشتر از مردان قربانی این جنایتها میشوند.
زمانی با بیان این که اقدامات تروریستی که زنان خود به طور مستقیم عامل آن باشند محدود و انگشتشمار است، تصریح کرد: از منظر حقوق بینالملل تروریسم معلول فقر، عقبماندگی و بیثباتی است و اقدامات تروریستی به عنوان خشونت سیاسی علیه زنان تاکنون قربانیهای زیادی را گرفته است.
او با بیان این که گروههای تروریستی بخش زیادی از قربانیان خود را عامدانه از بین زنان انتخاب میکنند، ادامه داد: در برخی از مناطق از جمله سوریه، عراق، نیجریه و... خشونت جنسی و تروریسم با یکدیگر تلفیق میشود.
زمانی با بیان این که یکی از ریشههای اقدامات تروریستی از منظر حقوق بشر که اصل آن بر منع تبعیض قرار گرفته نابرابری جنسیتی است، ادامه داد: سرمنشأ تروریسم عموماً از کشورهایی شروع به رشد و بالندگی میکند که تبعیض علیه زنان در آن نهادینه شده باشد.
وی با اشاره به برخی از اقدامات نهادها و سازمانهای بینالمللی در دفاع از رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان به مانند کنوانسیون 1979 در بخش دیگری از صحبتهایش، اظهار کرد: زنانی که مرتکب اقدامات تروریستی میشوند عموماً این اقدامات را از روی جهل و عقبماندگی انجام میدهند و قطعاً در این حوزه آموزش حقوق بشری به همین زنان میتواند در نفی خشونت و جلوگیری از گرفتار شدن زنان در موضوع تروریسم بسیار تأثیرگذار باشد.
زمانی با بیان این که هر دولتی دارای تعهدات ویژهای جهت حمایت از قربانیان تروریسم است، خاطرنشان کرد: در این فرآیند فقط دولت مسوول نیست و قطعاً دیگر بازیگران در عرصه جامعه مدنی نیز باید به نقش و وظایف خود در این ارتباط عمل کنند.
او به همراهی اقدامات خشونتآمیز با انگیزههای سیاسی کورکورانه اشاره کرد و گفت: بسیاری از آنها قربانیان خود را به صورت تصادفی انتخاب میکنند و چه بسا ممکن است در آیندهای نامعلوم هر یک از ما قربانی این اقدامات تروریستی بشویم.
این استاد دانشگاه با بیان این که در بسیاری از کشورهایی که شاهد اقدامات تروریستی هستیم زنان نقش چندانی در مدیریت سیاسی ندارند و از حقوق اولیه خود محروم هستند، ادامه داد: ولی متأسفانه این زنان هستند که عمدتاً تاوان تغییرات سیاسی در اینگونه کشورها در پی اقدامات تروریستی را میدهند که ما میتوانیم در این زمینه به کشورهایی چون نیجریه، سودان، رواندا و.. اشاره کنیم. در واقع آنها قربانی جدال بین دولتها و گروههای تروریستی هستند.
در ادامه این برنامه بهزاد رضویفر، معاونت پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه با بیان این که در سیاست جنایی به خصوص در حوزه توجه به بزهدیدگان زن در ارتباط با حوادث تروریستی نیازمند نگاه جدیدی هستیم در بخشی از صحبتهای خود به معرفی انجمن دفاع از قربانیان تروریسم پرداخت و گفت: این NGO دارای مقام مشورتی در سازمان ملل متحد است و در نشست شورای حقوق بشر در دفاع از قربانیان تروریسم تاکنون حضوری فعالانه داشته است.
او با بیان این که در کشور ما حدود 17 هزار نفر قربانی تروریسم شدهاند، ادامه داد: امیدوارم برگزاری اینگونه مراسم زمینهساز مقابله ایجابی با تروریسم شود به خصوص تروریسمی که علیه زنان است.
وی با اشاره به اقدامات تروریستی علیه زنان که در عراق و سوریه توسط گروههای تروریستی در جریان است به مشکلات زنان ایزدی اشاره کرد و گفت: امیدواریم با همکاری تمام بازیگران منطقهیی و سازمان ملل هرچه زودتر شاهد خشکانده شدن ریشه تروریسم در منطقه به ویژه علیه زنان باشیم.
در این مراسم همچنین دکتر علومی، رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی علامه طباطبایی با اشاره به تقارن پیدا کردن روز 8 مارس با ایام فاطمیه و گرامیداشت یاد حضرت زهرا (س) به جایگاه زن در دین اسلام اشاره کرد و گفت: در دنیای امروز متأسفانه به نام زن و اسلام استفاده دیگری از زنان میشود و هر آن چه که با عنوان خشونت و افراطیگری در این زمینه شاهد آن هستیم محکوم است.
وی با بیان این که این اقدامات تروریستی و تمام اشکال خشونت در این چارچوب ریشه در جهل فرهنگی و تعصبات قومی دارد، ادامه داد: در کشور ما نیز تعدادی از قربانیان ترور به صورت مستقیم و غیرمستقیم زنان هستند. مثلاً در بمبگذاری که چند سال پیش از سوی منافقین در حرم امام رضا (ع) انجام گرفت اکثر شهدای آن فاجعه زنان بودند.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به سخنرانی دو سال گذشته رییسجمهور در سازمان ملل متحد و پیشنهاد وی جهت مبارزه با خشونت و افراطیگری، اظهار کرد: دنیای امروز نیاز دارد که کشورها از سر اعتقاد و صداقت اتحاد مجددی علیه تروریسم داشته باشند و برای ریشهکن کردن آن تلاش کنند.
پوریا عسگری دیگر استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی نیز با اشاره به این که در مفهوم حقوقی تعریف تروریسم اختلاف نظرهایی وجود دارد، در بخشی از صحبتهایش به اقدامات تروریستی که اکنون در برخی از کشورهای منطقه از جمله عراق، سوریه و نیجریه علیه غیرنظامیان به خصوص زنان جریان دارد اشاره کرد و گفت: این خشونتها اغلب هدفمند و سیستماتیک هستند و در راستای ایجاد رعب و وحشت در بین غیرنظامیان از جمله زنان صورت میگیرد و متأسفانه از دیگر سو سازمانهای بینالمللی ساز و کار کافی برای حمایت از این قربانیان در اختیار ندارند.
وی با بیان این که خشونت و اقدامات تروریستی سازمان یافته علیه زنان فقط محدود به زنان ایزدی نیست، گفت: در کشورهایی چون مالی، لیبی، آفریقای مرکزی و... زنان به صورت خاموش قربانی اقدامات تروریستی هستند و متأسفانه مجامع بینالمللی بعضاً به این موضوع توجه نمیکنند.
در این مراسم پیام بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی زن قرائت شد.
در بخشی از این پیام بانکیمون اعلام کرده است: من نخستین زن فرمانده نیروهای سازمان ملل متحد را منصوب کردم و حضور زنان را در سطوح بالای سازمان ملل متحد به اوج تاریخی رساندم. اکنون زنان در قلب صلح و امنیت، راهبر هستند – قلمرویی که همواره در انحصار مردان بود. زمانی که به سازمان ملل متحد وارد شدم، هیچ زنی عملیات صلح را در این زمینه هدایت نمیکرد. اکنون، حدود یک چهارم تمام عملیات سازمان ملل متحد را زنان فرماندهی میکنند. هنوز کافی نیست اما پیشرفت چشمگیری است.
من حدود 150 نامه انتصاب زنان در مقام مشاور و معاون دبیرکل امضا کردهام. برخی از آنان از ادارات دولتی رده بالا با شهرت جهانی بودند و برخی در کشور خود به موقعیت رهبری رسیده بودند. همه به من کمک کردند تا ثابت کنم چگونه یک زن معمولاً بهترین شخص برای یک شغل است.
در بخش دیگری از این برنامه گلرخ مهری یکی از قربانیان ترور در کشور به ایراد سخنرانی پرداخت.
او اعلام کرد که در حادثه تروریستی که در پمپ بنزین خیابان ولیعصر (عج) توسط منافقین صورت گرفت 70 درصد جانباز شده و در 34 سال گذشته با تحمل همه دردها و ناشکیباییها تلاش کرده که به فعالیتهای خود ادامه دهد.
گلرخ مهری مسلط به زبانهایی چون انگلیسی و فرانسه است.
او در بخشی از سخنان خود اعلام کرد: هیچ وقت فکر نمیکنم که فلج هستم و همیشه این موضوع را مدنظر دارم که افرادی هستند که وضعیت آنها بدتر از من است.
در این مراسم از سوی انجمن دفاع از قربانیان تروریسم لوح تقدیری به خانم گلرخ مهری اعطاء شد.
همچنین در این مراسم که برخی دیگر از اساتید حقوق دانشگاه علامه طباطبایی از جمله ضیایی بیگدلی و رویا معتمدنژاد حضور داشتند آرامش شهبازی، عضو هیأت علمی دانشکده حقو ق و علوم سیاسی دانشگاه علامه با عنوان بررسی کارنامه هفتاد ساله سازمان ملل در حمایت از قربانیان تروریسم به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی با بیان این که در برخی از مواقع زنانی که قربانی تروریسم و خشونت میشوند به دلیل مسائلی چون شرم و حیا از بیان آن چه که بر سرشان آمده است خودداری میکنند، تصریح کرد: در همین چارچوب برخی از حقوقدانان در عرصه بینالملل بر لزوم تأسیس دادگاهی مستقل با حضور قضات مجرب به ویژه قضات زن برای رسیدگی به این پروندهها تأکید دارند.
او با اشاره به کارنامه سازمان ملل در حمایت از قربانیان تروریسم، گفت: وضعیت موجود با وضعیت مطلوب فاصله دارد و گرچه سازمان ملل و نهادها ذیربط تاکنون گامهای ویژهای جهت زنان قربانی خشونت و تروریسم انجام دادهاند ولی اکثر این اقدامات واکنشی بوده است.
شهبازی همچنین به اهمیت توانمندسازی زنان اشاره کرد و افزود: توانمندسازی زنان یعنی توانمندسازی جامعه و مقوله توسعه پایدار در هر جامعهای با مقوله توانمندسازی زنان گره خورده است.
در این مراسم خانم آهنگر، محقق رسمی موسسه مطالعات و تحقیقات دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این برنامه بود.