عطنا - کارگاه جهاد تبیین و بصیرتافزایی تحلیل «اغتشاشات اخیر جامعه و نقش آن در سبک زندگی» ویژه استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان با حضور دانشگاهیان و سخنرانی اردشیر(علی) انتظاری عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در این کارگاه بحرانهای اخیر را که در کشور ایجاد شده بود، موجب پیچیده شدن بحرانهای قبلی دانست و گفت: برخورد نامناسب با برخی ناهنجاریهای اجتماعی موجب پیچیدهتر و بحرانیتر شدن آن موضوع خواهد شد.
انتظاری، یکی از مشکلات موجود در کشور را سادهانگاری مسائل ایجادشده در جامعه عنوان و تأکید کرد: بدون شناخت ابعاد کلی یک مسئله نمیتوان برای رفع آن مشکل در جامعه اقدام مؤثر انجام داد.
وی با تأکید بر ناتوانی مسئولان در مدیریت افکار عمومی جامعه گفت: حکمرانی کشور ما به طور کلی حکمرانی واقعگراست، یعنی حکمرانی برای محقق کردن یک وظیفه و رسالت هزینههای بسیاری را متحمل میشود، بدون اینکه ادراک و چگونگی روایت جامعه را از این اقدام ارزیابی کند.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت رسانههای معاند خارجی فارسیزبان علیه جمهوری اسلامی تبیین کرد: مسئولان هنوز به این موضوع اشراف ندارند که حداقل به اندازه تلاشی که برای تحقق یک واقعیت به لحاظ ساختاری صورت میگیرد، این الزام وجود دارد که به همان میزان تلاش نیاز است که مردم ادراک مناسبی از این موضوع داشته باشند، درغیراینصورت تلاشهای صورت گرفته ابتر خواهد ماند.
این جامعهشناس سیاسی، ساختگرایی را نقطه مقابل واقعگرایی دانست و افزود: سازه ذهنی یا ذهنیت جمعی افراد جامعه نسبت به یک موضوع بسیار اهمیت دارد و تعیینکننده جهتگیریهای افراد است؛ بنابراین اگر رفاهی در جامعه ایجاد میشود باید احساس آن رفاه نیز ایجاد شود و اگر این موضوع توسط افراد جامعه درک نشود، مثمر نخواهد بود، به عبارت دیگر رفاه ذهنی باید به موازات رفاه عینی ایجاد شود.
انتظاری با اشاره به فرمایش امام خمینی(ره) که «مردم در رأس امور هستند»، دلیل شکست برخی برنامههای اجرایی کشور را غیرمردمی کردن امور در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دانست و ادامه داد: براساس این فرمایش امام راحل عمل نمیکنیم و در نتیجه در مدیریت افکار عمومی شکست خواهیم خورد و مردم احساس میکنند که به لایههای زیرین جامعه بیتوجهی شده است، بنابراین در اجرای برنامه با حاکمیت همراهی نمیکنند.
وی، یکی از ارکان اصلی جهاد تبیین را توجه و شناسایی افکار، اندیشهها و تقاضاهای سطوح مختلف جامعه دانست و توضیح داد: در این مواقع حکمرانان باید این توانمندی را داشته باشند که با درک درست از این مطالبات بتوانند با ارائه راهحلهای مناسب فرهنگی، اعتقاداتی و سیاسی جامعه در راستای برآورده کردن و پاسخگویی به مطالبات مردم اقدام کنند.
عطنا را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید: